Българска микроферма работи, докато не си у дома

БНР Новини
Снимка: www.mikroferma.com

Преди четири години Людмил Егов изобретява единствена по рода си за България машина за покълване на семена. С нея всяко семейство може да отглежда в домашни условия целогодишно здравословна храна – кълнове, поници и дори гъби, на символичната цена от около два лева месечно. Тези храни са доказано здравословни и полезни, най-вече за децата. По всички показатели машината е най-добрата в момента, а и най-евтината, не само в България, но и в света. Идеята, която води Людмил при разработката на микрофермата, е тя да е неангажираща и достъпна за всеки дом:

Снимка

Това е нещо като мини-хидропонна система за дома. Тя е създадена, за да позволи на обикновените хора да произвеждат кълнове сами вкъщи. Слагат се семена и прецизната електроника се грижи да поддържа винаги нужното количество въздух и влага в контейнера. Семената започват да покълват, прорастват и после могат да се ядат. Знае се, че това е много полезна храна. Цялата история започна покрай сина ми. Когато беше на две години и половина му се развалиха зъбите и положението беше безнадеждно. Зъболекарят казваше, че не могат да се оправят. Аз пък реших, че могат, и след като направих проучване, разбрах, че кълновете съдържат много минерали и ензими и че с тяхна помощ тялото може да се реминерализира. Направих тази машина и започнахме да му даваме салати. Той самият много искаше да се храни с тях. За осем месеца кариесите спряха напълно, изчезнаха всякакви петна и дупки по зъбите. Тогава разбрах, че това наистина е чудотворна храна. Зъболекарят каза, че такъв прецедент не е имал преди и в практиката си не е чувал и виждал такова нещо. Но за мен е факт, документирал съм го със снимки. Тогава разбрах, че микроферма трябва да има във всеки дом. Това е важно, особено за децата, защото от една страна, положението със зъбите при тях е катастрофално. Второ, защото това е много евтина храна – човек може да я произвежда буквално за два лева на месец и да има всеки ден на трапезата цяла купа с такива кълнове.

Снимка

Микрофермата е създадена да работи с минимална намеса – електрониката се грижи за всичко, и не е нужно човек да притежава познания от областта на земеделието, за да работи с нея. Тя може да работи около десет дни с едно напълване, тоест човек може спокойно да отиде на почивка, а машината ще работи самостоятелно през това време. Все повече хора са заинтересовани от качеството на хранителните продукти, които потребяват, и осъзнават ползите от природосъобразния начин на живот. Тази тенденция се отразява и на търсенето към микрофермите:

Кръгът от хора, който купува тази машина, е от тези, които са надхвърлили обикновеното здравословно хранене и са разбрали, че няма как да си здрав, купувайки неща, пълни с нитрати, пестициди или пък са ГМО. Всеки рано или късно стига до извода, че трябва да си отглежда храната сам. Който има градина – добре, но за хората в града тази машина е единствената алтернатива да се отглежда храна без химикали в нея. Правили сме доставки към Англия, Германия, Гърция… Засега главно сме изпращали на българи. Машината, веднъж закупена, ще работи минимум поне пет години. Толкова работи все още прототипът. Няма да има нужда от специални консумативи или нещо, което да не може да се намери в чужбина, твърди Егов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Магията на стъклените играчки за елха

Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...

публикувано на 21.12.18 в 08:30

Куклите с български имена на Станка Козарева са приятели на децата в целия свят

Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..

публикувано на 17.12.18 в 08:20

Ева Майдел: Да бъда част от двайсетте най-влиятелни млади политици е огромно признание

Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място..

публикувано на 13.12.18 в 12:07

Зората на латиното в България и „Салса докторите“

Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..

публикувано на 10.12.18 в 12:43

Липсата на млади хора обрича занаятите на изчезване

Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..

публикувано на 10.12.18 в 08:25

Благотворителна изложба на зимни и коледни пъзели White and Merry

На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..

обновено на 07.12.18 в 11:28

На Никулденската трапеза

Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост.   В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..

публикувано на 06.12.18 в 08:10