Световната тенденция на възход и налагане на крафт-бирата не подминава и България. Страната има сравнително кратки пивоварни традиции – по-малко от век и половина и това колкото затруднява възпитанието на нови бирени вкусове, толкова и го улеснява в сравнение с наложените такива в Чехия, Германия, Белгия и Великобритания.
Белгийският майстор, работещ в една от първите български крафт-пивоварни в планинския град Трявна, пръв се осмели да подправи една от бирите си с традиционната българска подправка – чубрица и намери много добър прием сред ценителите на неочаквани вкусове. С известно закъснение, един от най-добрите български крафт-пивовари отвърна, по повод годишнината на първата бутилирана „занаятчийска” бира в София, с лимитирана серия с микс от съставки – репички, цвекло, целина, розмарин и бахар. Отново аплодисменти от познавачите. Междувременно домашните пивовари продължават да експериментират със заобикалящата ги растителност – от коприва, през шипки, до използване на дива мая с касис, като резултатът изненада приятно дори и авторите си.
Картината би била повърхностна и непълна без едно от най-сериозните начинания на българин, при това в един от безспорните бирени центрове на света – Лондон. Rose Brew казва с името си всичко за своя създател, старозагореца Ивайло Пенев. От години той живее в Лондон и търгува розова вода, произвеждана в Казанлък от негов приятел. След известни колебания се впуска заедно със съдружници в авантюрата ейл с розова вода. Пивоварната им е една от малкото британски, изцяло сертифицирани като органични, което автоматически я поставя в по-горна категория, вкл. и ценова. Те са и едни от малкото, които ферментират бира в отворени съдове. Малко като в Средновековието – шегува се Ивайло и продължава. – То си е като жив организъм – малко е непредвидимо. Понякога не се получава – за втори път ми се случва, варим бира с нормална захарност,екстракт, температурата се следи електронно и въпреки това не иска да ферментира навреме.
Засега правят три бири с розова вода с имена, съответстващи (почти) на стиловете им: WhiteRose (wit), PinkRose (IPA), Black Rose (stout). Дегустирахме ги в този ред, а усещането на роза намаляваше със всяка следваща. Количеството използвана розова вода варира – от чаена лъжичка на бутилка в първия случай до половин лъжичка в последния. Но нещата далеч не са толкова прости. Самата розова вода усилва всеки вкус, ако е правилно дозирана – обяснява Ивайло. – В началото слагах доста повече, защото бях нещо като имунизиран към нейния аромат.
Първата бира, особено популярна по Св. Валентин във Великобритания, повтаряща рецепта на шоколад с рози, е шоколадовият им стаут. С отварянето си, бутилката поднася букет ароматни рози, после... „нещата се уравновесяват, но това е и интересното. Докато отпиваш от бутилката, тя е различна, не е скучна, всяка глътка има различен вкус. А има и успокояващ ефект, кара те да се чувстваш добре. Освен това е полезна и за стомаха”.
Разбира се, розата има доста по-романтично излъчване от хмела, но тя не дава противно на някои очаквания сладост на бирата, а усилва горчивината й. С тези си свойства, тя е еднакво ценена и от дамската, и от мъжката половина на биролюбивото човечество. Оценките за „розовите” бири на Ивайло в световните специализирани дегустационни сайтове не са еднозначни. От върховно одобрение за стаута (18,5/20) до сравнение с турски локум за бялата (12/20). Това далеч не притеснява Ивайло и провокира хумор, определян и като „черен български”. Въпрос на персонално мнение – казва той. – А и различните хора усещат различните вкусове по различен начин. За някои наистина може да е прекалено розова и да им дава чувството, че пият шампоан.
За негово щастие, доста дами, които обикновено не пият бира, навлизат в тайните й чрез розата. Така българската следа в крафт-пивоварството, дори и на Острова, рискува да стане все по-забележима.
Един от най-хубавите спомени от детството несъмнено е украсяването на празничната елха. Лицата са озарени от усмивки, из цялата къща се разнася уханието на прясно отсечено елхово дръвче, а от кутиите се вадят загадъчно проблясващите, грижливо завити в памук и стари вестници играчки. Играчки от детството. Стъклени, крехки и много красиви...
Невероятните си кукли самоуката майсторка Станка Козарева изработва вече осем години. От миловидните личица гледат широко отворени любопитни очи, точно като на децата, за които са предназначени. А както повечето хубави неща, и куклите се раждат съвсем случайно. Като малка аз имах само една кукла – спомня си Станка Козарева. –..
Повод да потърсим Ева Майдел бе новината, че тя е единственият българин, част от престижната класация на глобалната платформа за политика „Аполитикал“, която определя кои са най-влиятелните млади политици в света. Списъкът съдържа сто имена на политици до 35 години от цял свят. Въпреки огромната конкуренция, Ева успя да извоюва своето място..
Във времето на социализма пътуванията извън социалистическия лагер бяха привилегия за малцина. Но имаше един квартал на София – Студентски град, който беше като малък Лондон и по улиците му се чуваше реч от различни краища на света. В онези години се появяват първите латино партита в България – из читалните на Студентски град като апетитен..
Българинът винаги е имал усет за красивото и макар често да е живял твърде скромно, в бита си той използва множество изящни изделия, наследени от предците му, изработени лично от него или от изкусната ръка на някой самоук майстор. Жените от своя страна внасят изящество и колорит в българския дом чрез ръчно изтъкани черги, одеяла и килими с..
На 8 и 9 декември в образователния център „Зона 21” в София ще се проведе една нестандартна изложба. В духа на най-топлия празник посетителите ѝ ще могат да се насладят на една съвсем малка част от необятния свят на пъзелите – на зимна и коледна тематика. Събитието, организирано от Puzzles Bulgaria, е уникално по рода си, а подредените пъзели са от..
Морските дарове не присъстват на българската трапеза толкова често, колкото на софрата на нашите южни съседи – гърците. Ястията от риба обаче по традиция са основна част от менюто ни за Никулден, въпреки че този празник съвпада с Рождественския пост. В източноправославната религия на трапезата на Никулден задължително присъства..