Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Траханата е най-старият пробиотик в Източните Родопи


През лятото на 26 юли ще се проведе Вторият празник на траханата в село Пелевун, Ивайловград.
Организират го активисти, които се борят за популяризиране на траханата, както и пелевунци от близо и далеч, подкрепяни от община Ивайлов и местната общност Слоу Фуд Ивайловград. Гостите и местните видове ще се запознаят със цялата трахана и с производителите. Те могат да участват в работилници за приготвяне на местната храна, да си купят различни майстори от цяла България и близка страна и да се насладят на вкусните гозби с трахана, приготвени на място. 
По време на първия празник на траханата в Пелевун участваха над 10 майстори от България и Турция с над 30 вида трахана, триеница и местни храни. Кулинарят и професионален готвач Ивайло Иванов гости с вкусна топеница с пиле, сини сливи, лук и трахана.
Провежда се и детски работилници за работа с вълна, кулинарни демонстрации, фолклорни изпълнения и чудни преживявания.
Това е „жива храна“, богата на млечнокисели бактерии, тъй като се замесва с квас. Приготвя се лятото, когато житото е събрано и слънцето е най-силно, за да може да се изсуши добре, казват организаторите.
Теменужка Матева е агроеколог, съорганизатор на празника. Тя от малкото е на нивата, а по-късно със съпруга си, възражда някои позабравени сортове овошки - сини сливи, ябълки, череши и бадеми.
Семейство Матеви купуват къща в Ивайловградско и вече посрещат гости, за да им покажат старата традиция.
Квасът на траханата е с дива ферментация и се прави от бобови растителни култури и билки. Билките се берат рано сутрин, за да има бифидус бактерия, която ферментира. 
С готовия квас започва и втората ферментация на извличане, като се прибавя брашно от лимец. Замесва се твърдо тесто, което също ферментира, след което се претрива през сито, слага се да съхне на непряка слънчева светлина. След това готовите тестени "трохи" се съхраняват в платнени торбички на тъмно и се изпращат през зимата. 
Повече за празника, за траханата и защо я възражда, нека да чуем от Теменужка Матева.
"..ще е рано да се говори за конкретни програми, защото всичко се променя във времето...нови хора искат да дойдат, пък други не успяват да потвърдят...
Работим усилено по цялата организация. Надяваме се, да стане един още по-хубав, по-голям празник, да съберем още повече таханджии и да си стане като традиция всяка година.  
А защо празник на траханата?
"Защото смятам, че всяка новост, всъщност е добре забравено старо. Няма нищо по-хубаво и по-ценно, от това да върнем на българската трапеза подобни стари, традиционни храни". 
"Колко вида трахана бяха представени на предишния празник и  коя беше най атрактивната според вас?"
"Ами имаше гости от Турция, имахме гости от България. Най-атрактивната, за мен беше от Ямболско, която беше в течна форма. Наистина не бях виждала такава трахана. Но като цяло, тя е фермент, дали в течна или в прахообразна или в гранулеста форма, въпросът е, че тя си носи и нейните полезни качества на храна".
Точно това щях да питам, какво е уникалното при нея, знаем в момента доста набира популярност точно културата на ферментиралите храни. Може ли да кажем например какви витамини, какви микроелементи притежава, какъв е самия процес? 
"Мога само да кажа, че щамовете, полезните щамове микроорганизми в нашата храна са до 32-ащама. До 32-а, което, казвам го, за справка, че в една от пробиотичните напитки има два, а в нашата има 32-а"
 "...но все пак траханата не е родна, но откъде идва, каква е нейната история? Може би малко да кажем"

"Пътят на траханата тръгва от Персия, но така, доста корени пуща в Беломорска Тракия и допреди 20 години, всъщност, е била закуската във всяка една къща, във всяко едно домакинство. Тя полека лека е забравена, заради това, че се приготвя трудно, заради новостите, които навлизат в кулинарията. Тя полека лека е забравена, както всички стари традиционни храни, отивайки си селото, отиват и те. Разпространена е в България, Странджа, Сакар и Източни Родопи. И дотам. По всяко едно време може да се яде трахана, зависи от фантазията на кулинарката, как ще я приготви, как ще я поднесе. Ето аз моя мъж го накарах да яде трахана, като направих бонбони от трахана"

"Траханата може да бъде основно ястие, и сгъстител към друго ястие.

Въпросът е да се консумира за нейните качества, заради това, че си е най-старият пробиотик, че си има млечнокиселата бактерия в нея". 

По думите на Теменужка Матева мастършеф от ресторант със звезди Мишлен работи с нейната трахана. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хиляди се готвят да посрещнат Хъдърлез на Дамбалъ. Община Момчилград с готовност за празника

В нощта срещу 6 май хиляди хора от цялата страна и чужбина ще се стекат към свещеното място Дамбалъ край Момчилград, за да отбележат празника Хъдърлез – денят, в който според вярванията водата от извора добива лечебна сила. Община Момчилград вече е в последен етап от подготовката за ежегодното масово поклонение, съобщи за Радио Кърджали..

публикувано на 30.04.25 в 13:58

Баните празнува Гергьовден с музика и конкурс за най-хубаво агне

Община Баните ще отбележи тържествено своя празник и Деня на минералната вода на 5 и 6 май, съвпадащ с големия празник Гергьовден. Родопската община отново подготвя богата празнична програма, която ще събере местни жители и гости от цялата страна. „Знаете, че 5 и 6 май са празник на община Баните и минералната вода – традиция, която се спазва вече..

публикувано на 30.04.25 в 11:40

15 години танцова магия: Историята на състав „Илинден“ в Свиленград

Преди 15 години в Свиленград започва историята на един танцов състав, който носи в сърцето си родовата памет и българския дух – танцов състав "Илинден". „Поканиха ме да водя танцови състави към читалището и всичко започна с детски състав, после детско-юношески, клуб за народни хора и накрая – танцов състав 'Илинден'.“, разказва хореографът на групата..

публикувано на 29.04.25 в 10:15

Изключителен интерес към програмата „Детско здраве“ в Кърджали

Като изключително успешно отчитат организаторите четвъртото издание на кампанията за профилактични прегледи по програмата „Детско здраве“ в Кърджали. Почти двойно повече от записаните предварително деца на възраст между 0 и 18 години от региона преминаха високоспециализирани профилактични прегледи при поредното посещение на специалисти по..

публикувано на 28.04.25 в 17:10

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва разговор с писателя публицист и учител , сърцеведа Николай Милчев, за първата му книга в проза "Ябълковият човек". Поетът ще бъде в Момчилград , за да се срещне с цените на словото на 23 май. След това ще научите някои позабравени български рецепти - билкова салата от глухарче, зелена чорба и щирник, което е баница със..

публикувано на 27.04.25 в 17:11
14-ото издание на фестивала в Сладун

Близо 600 участници пяха в първия ден на фестивала „С песните на Кичка Савова“

За 14-та поредна година село Сладун се огласи с песните на Кичка Савова. На откриването присъстваха синът и дъщерята на тракийската певица. Дъщерята, Стефка Здравкова, в приветствието си сподели, че майка ѝ сигурно се радва от небето, виждайки колко много хора и участници са дошли да я почетат с песен. В първия ден на фестивала се изявиха близо 600..

публикувано на 26.04.25 в 19:00

25 април – Световен ден за борба с маларията

На 25 април отбелязваме Световния ден за борба с маларията – смъртоносно заболяване, пренасяно от комари, което ежегодно причинява смъртта на около един милион души по света. Световната здравна асамблея учредява този ден през 2007 година с цел да се подчертаят глобалните усилия за контрол и превенция на болестта. „Последните случаи на малария в нашата..

публикувано на 25.04.25 в 09:55