- В момента има ли билки, които могат да се берат в планината, и какви са сезонните билки?
"Има такива билки, например, аз в двора си в момента се радвам на един отлично изглеждащ невен. Той наистина издържа на всякакви температурни, летни и зимни, също е много интересно, че змийското мляко една билка, която аз много обичам и много почитам... Змийското мляко, така през пролетта я има, обаче има цъфтеж и през есента, частично и зимата, скоро отново брах, преди около 2 седмици. Предполагам, че все още има, и здравец може да се намери също.
....има какво да се намери, розмарин също, той е целогодишен, така че природата ни е дала голямо богатство и избор почти всеки, сезон бих казала".
Змийското мляко по думите на Руска Стоянова, е "една много загадъчна билка". Тя няма как да се обърка, пуска жълти цветчета, но когато клонката се счупи, изтича ярко оранжево сокче, което може и да цапа. Змийското мляко се използва по различни начини, приготвя се и като квас, по рецепта на руския учен и изследовател Болотов. Прясната билка се слага в буркан, слагаме и 2-3 лъжички кисело мляко и се разбърква. Много е важно билката да се потопи добре в млякото, за да не изплува отгоре, защото започва да се образува мухъл. Тогава задължително трябва да се изхвърли.
Билката се потапя в буркан, добавя се тежест, престоява 20-30 дни и така ферментира. Напитката има горчиво-сладък вкус и прилича донякъде на лимонада. "Този квас е изключително лековит, прилага се за изчистване, детокс на организма", казва Стоянова. Билките са обградени от тайнственост, затова не може да се каже какво точно и как лекуват, защото действат синергично и някои от тях имат много ефекти. Според Стоянова, ако със змийско мляко се намаже папилом, след време той пада от кожата. "Интересно нещо са билките", заключава предприемача.
За любовта си към билките казва, че е научена от своята майка. Майка й постоянно бере билки, и докато бере, им пее и говори. "У дома не приличаше на обичайно подредения дом". Според Стоянова е много важно отношението към растенията, в какво вярва берящият ги. "На прага сме да се докаже безапелационно, че всяка дума носи енергия". Когато една билка се нарече, думите излъчват вибрация и това няма как да не влияе върху здравето.
Вторият вот на недоверие към кабинета Желязков и излизането на ДПС-ДПС от коалицията, коментира в ефира на ради о Кърджали политологът проф. Евгений Дайнов. "ДПС на Ахмед Доган, за мое голямо учудване, Делян Пеевски успя да й прекърши гръбнака . Оказа се, че тя не е жизнена политическа конструкция, а някаква апаратна формация, която не може да..
На Велика сряда хор „Ваня Монева“ покори гръцката публика с магията на българския фолклор. Впечатляващите два концерта в Националната опера в Атина бяха част от третото издание на Sacred Music Festival, който се провежда в Страстната седмица. Фестивалът обхваща над 40 събития в цялата гръцка столица – в концертни зали, църкви и музеи. Поканата към..
В 14:30 часа днес парламентът ще се произнесе по втория вот на недоверие. Парламентарната аритметика сочи, че и вторият вот на недоверие към правителството на Росен Желязков, т ози път за провал в борбата с корупцията, няма да бъде успешен. Вносителите от МЕЧ, "Възраждане" и "Величие" разполагат с 54 депутати. Само от ДПС-ДПС..
Започна Страстната седмица, която приключва с „празника над празниците“, както го наричат отците. „Но, за да достигнем дотам, имаме път. И наистина този път се нарича Страстна седмица“, каза отец Николай Величков от средновековен манастир „Св. Йоан Предтеча“ в интервю за Радио Кърджали. Още от неделя, Цветница, Вход Господен в Йерусалим,..
Днес на Цветница, домът се украсява с върбови клонки и свежи пролетни цветя и идва ред да се сложи и празничната трапеза. Особено подходящи за този цветен, пролетен празник са баница с лапад, праз, коприва или спанак. Салатите може да са от свежи марули, репички, пресен лук. На масата може да се сложат ястия с ориз, маслини, гъби, пресни и..
Във втората част на предаването продължаваме с кулинарните съвети, тъй като Великден е неделя, а предстои и месенето на ръка на козунаците, както и да научим тънкостите за хубавото агнешко печено. Разбира се, с шеф Пеньо Иванов-Васко и с нашата приятелка от Смолян шеф пекаря Снежана Орлова. Но преди това, от Елена Топалова ще научим за..
Днес празнуват всички с имена на цветя. Църквите отбелязват тържествения вход на Господ Исус Христос в Йерусалим, когато народът го посреща с възгласи, които са от пророческите псалми за идването на месия. Исус пристига на магаренце, а пътят му е застлан с клонки от палми, маслини и лаври, заради чудото с възкресяването на Лазар. След..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478