Галина Попова, старши учител по икономически дисциплини в Средно училище „Йордан Йовков“ в Кърджали стана съавтор на учебно помагало за обучение на млади предприемачи.
В заключителния етап на Националния форум за иновации, провел се неотдавна с участието на министъра на образованието проф. Галин Цоков, заместник-министри, представители на висши учебни заведения, на бизнеса и разбира се, на училищата, които работят по програмата на образователното министерство, Попова представи добра практика, разработена и прилагана в училище „Йордан Йовков“ в Кърджали.
Училището е включено през 2018 г. като иновативно в националната програма на образователното министерство „Иновации в действие“. През изминалата година са сформирани няколко лаборатории по иновации в различни направления, където училища от цялата страна се организират и работят в определена сфера, разработват добри практики. След края на работния процес те са обобщени и одобрените от министерството са публикувани в наръчници, пътеводители за добри практики. Така ще могат да се ползват от учебните заведения в страната, които работят в съответното направление.
Добрата практика на СУ „Йордан Йовков“, представена на форума от Галина Попова е включена в методическото помагало „Пътеводител по предприемачество и финансова грамотност“. „Ние бяхме съвместно със 108-о училище „Никола Беловеждов, гр. София. Заедно с още няколко училища от страната направихме различни работилници, различни иновативни уроци, практики и въз основа на всичко това и това което ние работим, отпечатваме това помагало“, поясни Попова. „За нас е въпрос на чест и професионален престиж да бъдем част от тези училища и да бъдем забелязани, защото СУ „Йордан Йовков“ с профила, който има – предприемачески, и с иновацията екологично предприемачество, стои много стабилно на образователния пазар в област Кърджали и в страната“, категорична беше учителката.
Иновацията, която е разработена и по която се работи в кърджалийското школо е екологично предприемачество. „Проектобазираното обучение, което е много актуално в момента и на което ние също базираме нашите проекти с учениците, е с практика, с опит и традиции в нашето училище от над 30 години. За нас това не е ново. За нас е надграждане. Стъпвайки на основата, която имаме, на сътрудничеството с „Джуниър Ачийвмънт България“ (организация, предоставяща иновативно образование от най-ранна възраст до университета, включва програми в 3 тематични области: предприемачество, финансова грамотност и умения за работа, б.а.), които ни бяха подкрепа на всичко това, ние успяхме да разработим тази практика. Така че резултатите са може би и във връзка с опита, който имаме дълги години“, поясни Попова. И допълни: „Ние сме единствени и уникални в България с тази иновация. Няма други с екологично предприемачество“. Въведените методи на обучение по думите ѝ утвърждават СУ „Йордан Йовков“ като съвременно училище за предприемачи в региона.
Учениците от горните класове, които са включени в предприемаческото обучение разработват реални бизнес проекти – от идеята, през бизнес плана, през производството, през маркетинга и рекламата до реализацията. „Това не са само неща, написани на хартия или на презентация. Всичко това е един голям проект, в който учениците разработват – приходи, разходи, по абсолютно всички стандарти и таблици. Изчисляват счетоводна брутна печалба. Изчисляват чиста печалба. Попълват баланс и отчет. Правят бизнес и маркетингов план. Всичко това го събират, като „есенцията“ е презентацията, която всяка година пред наши гости, партньори, с които работим по „Иновации в действие“, децата представят. Изготвят визитки, брошури, рекламни материали“, които са и двуезични, съответно на немски или английски език, в зависимост в каква паралелка са учениците, разказа учителката.
Изключително интересни са идеите, които са разработвали в годините възпитаниците ѝ. Всички задължително са екологосъобразни. Попова даде примери за развити семейни бизнеси на свои ученици, които са се зародили първоначално като идея в часовете по предприемачество.
Много креативни и адаптивни на пазара на труда са, излизат от училищната скамейка подготвени за откриване и развиване на собствен бизнес, е оценката на учителката за възпитаниците ѝ. „Нямаме деца, които са завършили и са в Бюрото по труда. Мисля, че това е достатъчно като факт“, категорична бе тя. Независимо в коя сфера ще се реализират след това, „финансовата грамотност е необходима за всеки“, а в училището се научават точно на това, подчерта още тя.
Училището може да е интересно и полезно, може наистина да подготвят за реалния живот, категорична беше Галина Попова.
Повече подробности чуйте в прикачения звуков файл.
Вторият вот на недоверие към кабинета Желязков и излизането на ДПС-ДПС от коалицията, коментира в ефира на ради о Кърджали политологът проф. Евгений Дайнов. "ДПС на Ахмед Доган, за мое голямо учудване, Делян Пеевски успя да й прекърши гръбнака . Оказа се, че тя не е жизнена политическа конструкция, а някаква апаратна формация, която не може да..
На Велика сряда хор „Ваня Монева“ покори гръцката публика с магията на българския фолклор. Впечатляващите два концерта в Националната опера в Атина бяха част от третото издание на Sacred Music Festival, който се провежда в Страстната седмица. Фестивалът обхваща над 40 събития в цялата гръцка столица – в концертни зали, църкви и музеи. Поканата към..
В 14:30 часа днес парламентът ще се произнесе по втория вот на недоверие. Парламентарната аритметика сочи, че и вторият вот на недоверие към правителството на Росен Желязков, т ози път за провал в борбата с корупцията, няма да бъде успешен. Вносителите от МЕЧ, "Възраждане" и "Величие" разполагат с 54 депутати. Само от ДПС-ДПС..
Започна Страстната седмица, която приключва с „празника над празниците“, както го наричат отците. „Но, за да достигнем дотам, имаме път. И наистина този път се нарича Страстна седмица“, каза отец Николай Величков от средновековен манастир „Св. Йоан Предтеча“ в интервю за Радио Кърджали. Още от неделя, Цветница, Вход Господен в Йерусалим,..
Днес на Цветница, домът се украсява с върбови клонки и свежи пролетни цветя и идва ред да се сложи и празничната трапеза. Особено подходящи за този цветен, пролетен празник са баница с лапад, праз, коприва или спанак. Салатите може да са от свежи марули, репички, пресен лук. На масата може да се сложат ястия с ориз, маслини, гъби, пресни и..
Във втората част на предаването продължаваме с кулинарните съвети, тъй като Великден е неделя, а предстои и месенето на ръка на козунаците, както и да научим тънкостите за хубавото агнешко печено. Разбира се, с шеф Пеньо Иванов-Васко и с нашата приятелка от Смолян шеф пекаря Снежана Орлова. Но преди това, от Елена Топалова ще научим за..
Днес празнуват всички с имена на цветя. Църквите отбелязват тържествения вход на Господ Исус Христос в Йерусалим, когато народът го посреща с възгласи, които са от пророческите псалми за идването на месия. Исус пристига на магаренце, а пътят му е застлан с клонки от палми, маслини и лаври, заради чудото с възкресяването на Лазар. След..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478