Приемането ни в Шенгенското пространство е радост и за рибарите. Художниците Хари и Пенка Атанасови са любители на целогодишния риболов в Северна Гърция. Семейството предпочита Гърция и за почивка, както и за творческа ваканция. За свободата и комфорта да пътуваме, за това какви риби се ловят в момента и за красотата на маслинените дръвчета, които са вечнозелени, разговарях с твореца Хари Атанасов.
"Много се радвам за това, чаках го с нетърпение, защото не ми харесва чувството за дискриминация, в един момент да се чувстваме по-различни, уж сме в Европа от много време. А пък що се отнася до ползите, вярвам, че ще е много по-приятно да се пътува до Гърция, специално за нас, тук в Кърджали. Дали за почивка, дали за риболов, дали за творчество, да отида да рисувам, аз няма да се притеснявам, че ще има големи опашки, особено през лятото. Ако разбира се, това подобри нещата през лятото".
"Пак трябва да има някакви мерки, но доколкото разбирам, те ще са вече в Гърция". Сигурно "по външните граници на ЕС".
Хари Атанасов е чакал най-много три часа, най-малко пет минути на пункта "Маказа". Спомня си и ужасният момент, в който прекарва половин ден на ГКПП "Кулата", за да почива едва два дни в Гърция.
Рибарите, които ловят рано сутрин, също са облагодетелствани. Тогава кълват всички хищни риби, докато през деня - крайбрежните. Не само риболовците обаче "всички бързат, особено когато има прегради, всички бързат да минат". В този сезон успешно се лови кефал, лефер, лаврак.
Художникът се надява и да се отпуши визовият режим от България за САЩ. "Това ще е най-голямата полза от Шенген".
Маслиновите дървета и красивите пейзажи за рисуване са привлекателни за художническото семейство. "Винаги си нося скицник", каза творецът.
Дори и през зимата, северното гръцко крайбрежие, е красиво.
"Няма сезон за това, там само да има слънце, е красиво".
Само след броени дни, в малкото погранично село Сладун отново ще зазвучат народните песни, увековечени от обичаната народна певица Кичка Савова. На 26 и 27 април ще се проведе XIV издание на Международния фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова“, който ще събере участници от цяла България и от съседна Турция. „Ето, пролет е и фестивалът отново се..
Вторият вот на недоверие към кабинета Желязков и излизането на ДПС-ДПС от коалицията, коментира в ефира на ради о Кърджали политологът проф. Евгений Дайнов. "ДПС на Ахмед Доган, за мое голямо учудване, Делян Пеевски успя да й прекърши гръбнака . Оказа се, че тя не е жизнена политическа конструкция, а някаква апаратна формация, която не може да..
На Велика сряда хор „Ваня Монева“ покори гръцката публика с магията на българския фолклор. Впечатляващите два концерта в Националната опера в Атина бяха част от третото издание на Sacred Music Festival, който се провежда в Страстната седмица. Фестивалът обхваща над 40 събития в цялата гръцка столица – в концертни зали, църкви и музеи. Поканата към..
В 14:30 часа днес парламентът ще се произнесе по втория вот на недоверие. Парламентарната аритметика сочи, че и вторият вот на недоверие към правителството на Росен Желязков, т ози път за провал в борбата с корупцията, няма да бъде успешен. Вносителите от МЕЧ, "Възраждане" и "Величие" разполагат с 54 депутати. Само от ДПС-ДПС..
Започна Страстната седмица, която приключва с „празника на празниците“, както го наричат светите отци. „Но, за да достигнем дотам, имаме път. И наистина този път се нарича Страстна седмица“, каза отец Николай Величков от средновековен манастир „Св. Йоан Предтеча“ в интервю за Радио Кърджали. Още от неделя, Цветница, Вход Господен в Йерусалим,..
Днес на Цветница, домът се украсява с върбови клонки и свежи пролетни цветя и идва ред да се сложи и празничната трапеза. Особено подходящи за този цветен, пролетен празник са баница с лапад, праз, коприва или спанак. Салатите може да са от свежи марули, репички, пресен лук. На масата може да се сложат ястия с ориз, маслини, гъби, пресни и..
Във втората част на предаването продължаваме с кулинарните съвети, тъй като Великден е неделя, а предстои и месенето на ръка на козунаците, както и да научим тънкостите за хубавото агнешко печено. Разбира се, с шеф Пеньо Иванов-Васко и с нашата приятелка от Смолян шеф пекаря Снежана Орлова. Но преди това, от Елена Топалова ще научим за..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478