Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бариста Иван Парнаров: Кафето трябва да се приготвя със знание

По време на бариста шампионата с авторския кафе коктейл
Снимка: личен архив

Силно участие със запомнящ се кафе коктейл, но без класиране в призовата тройка, записа Иван Парнаров от Кърджали на провелия се в София Бариста шампионат, организиран от една от най-популярните марки италианско кафе, които се предлагат в България. Кърджалийският бариста не успя да вземе титлата заради наказателни точки за просрочено време за изпълнение на напитката, но заслужи овациите и поздравленията на своите конкуренти и на съдиите.

Състезанието протече в два дни. В първия участниците приготвяха италианско еспресо и капучино по стандарт. Най-добрите продължиха във втори кръг, където имаха за задача да приготвят мокачино, по собствена рецепта, и освен традиционните съставки - кафе, шоколад или какао на прах и мляко, да добавят творчество и да обогатят самата рецепта по собствен начин.
"Състезанието мина прекрасно. Организаторите вече имаха натрупан опит - три пъти подред го организират. Аз самият не бях се състезавал може би от шест години. Последните няколко години бях от другата страна, бях канен за технически съдия на няколко състезания", разказа Иван Парнаров. Въпреки наказателните точки, които го отпращат на седмо място, той е доволен от представянето си и от напитката, която приготвя - четирислоен разноцветен кафеено-алкохолен коктейл, който включва три вида мляко, три кофеинови съставки, четири вида алкохол, три сухи съставки и няколко техники за изработка. Една от съставките е изключително рядък чай от листа и цвят на кафе, сорт Кент, произход Килиманджаро. Друга е саморъчно направен кафеен ликьор, трета - оцветено синьо мляко с пеперуден прах. Розовият цвят на първия слой е получен от драконов плод, който Иван е прибавил към към кондензирано мляко и мляко от грах. А тайната съставка на коктейла е розова ракия от рози от село Розово, открита и доставена от Велислав Панчев, управител на фирмата, в която Иван Парнаров работи към момента.
Въпреки че изглежда сложна, рецептата е приложима и в реалността, всичко е въпрос на подготовка и заготовки, казва Иван.

Той е доволен, че има млади хора, които проявяват интерес към професията на баристата и искат да се развиват. И даде за пример 20-годишната Елис от Кърджали, която не спира да предизвиква себе си и в момента работи за водеща компания в София и вече се готви да преподава в курсове за баристи.

Повечето състезания са национални, регионални засега никой не се наема да организира. Самият той има желание и казва: "Аз лично съм организирал над четири състезания, като последното беше за 65 обекта като 10 бяха в Румъния, 30 бяха в столицата и над 20 бяха в провинция. Изисква много време много усилия. Засега никой  не се е ангажирал да направи нещо такова на местно ниво. Аз самия имам желание, просто ми трябва малко подкрепа, не говоря за финансова, не говоря за ноу хау подкрепа. Трябва ми подкрепа от млади хора, които да кажат "да". Ако има нещо такова, ще участвам."

Иван Парнаров групира водещите днес тенденции в направата на кафеената напитка в две направления - по-доброто оборудване и по-доброто образование на баристите и в знанието им какво приготвят и какво предлагат на хората. "Това е тенденцията, натам трябва да вървим и това е правилният път, защото всеки един от нас, като отиде да си купува дори един хляб гледа опаковката какъв е - заводски ли е, типов ли. И се интересува от състава и къде е печен. Хубаво е крайният консуматор малко да се образова и да иска човека, който приготвя кафето, да е образован", казва той.

Промяна има и във вкусовете - все повече хора избират да пият арабика. Донякъде това става случайно или под "ударите" на реалността, тъй като цената на сортовете робуста скочи в последните години и "някои робусти надминаха дори колумбийски арабики и то с така доста добра разлика от 2 до 3 $ на килограм, което респективно води до повишение на цените на кафетата. Цената винаги е водеща, но когато един човек има правото да избира за горе-долу близка цена качествена арабика или робуста, вече все повече хора избират арабиката", казва Иван.

Иначе наблюденията му са, че "хората, когато им е студено - примерно сега, зимата, обичат по-сладки напитки с повече шоколад с повече карамел, лятото са по-склонни да пият чисти кафета".

Що се отнася до цената на кафето, не е оптимист. Смята, че няма да падне, напротив - тенденцията е за повишаване, тъй като няма реколта, а ако има - тя не е качествена




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Средства за ремонт на покрива на Керимовата къща ще събира Коледната изложба на художниците в Кърджали

Тази година традиционната Коледна изложба на Дружеството на художниците в Кърджали ще бъде с благотворителна кауза. Картините, които ще бъдат изложени в експозицията, ще могат да бъдат закупени, а събраните средства ще бъдат вложени в ремонт на покрива на Керимовата къща. Проблемът с покрива на тази уникална като архитектура..

публикувано на 02.12.24 в 16:09
с. Петково

"Бела съм, бела, юначе" или как си помагат хората в село Петково

Как са си помагали родопчани в село Петково и продължават да си помагат и днес разказва Георги Кулов, историк, но и франгаджийски зет от 1980 година. От него ще научите и  какво означава "франгажии" и защо зетьовете и снахите са приобщени в родовете. "Солидарността им е пословична и трябва да кажем, че тя е свързана с поминъка, който упражняват -..

публикувано на 02.12.24 в 12:45
Снимка Фейсбек

В ход е разработването на проект за бъдещето на територията на рудник „Ада тепе“

След септември 2026 година рудник „Ада тепе“ приключва работата си. От  "Дънди Прешъс Металс Крумовград" заявиха, че  като отговорен работодател и социално-ангажирана компания, вече работят по варианти за закриването и рекултивацията на своя рудник. На провелото се обществено обсъждане, което е в изпълнение на поетия ангажимент за открито и..

публикувано на 29.11.24 в 08:54

Коледна работилница отваря врати в Музея в Кърджали

За поредна година Регионалният исторически музей в Кърджали организира Коледна работилница за деца. Тя ще се проведе от 2-ри до 5-ти декември и има благотворителен характер. На 6 декември във фоайето на музея на първия етаж ще бъде разположен благотворителен базар, който ще бъде открит в 17 ч. и ще остане отворен до Нова година. Събраните средства..

публикувано на 28.11.24 в 16:47

Мюжгян Адем: Пандемията увеличи домашното насилие, но все повече жертви търсят помощ

25 ноември се отбелязва от световната общественост като ден за елиминиране на насилието срещу жените. Той е обявен за такъв с резолюция на Общото събрание на ООН от декември 1999 г., но активисти от различни организации го отбелязват на 25 ноември още от 1981 г. Тази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал,..

публикувано на 25.11.24 в 18:00
Юлиян Петров

Д-р Юлиян Петров: Образованието не е социална услуга, нужен е труд

Всички партии обещават преди изборите, че образованието ще е приоритет, но след това бързо го забравят. Българските учители очакват да получат обещаното увеличение на средствата, предоставяни от бюджета за сферата на образованието, включително и вдигане на възнагражденията. От коментарите напоследък в публичното пространство за замразяване на..

публикувано на 22.11.24 в 23:52
Евгений Дайнов

Борисов не иска да направи правителство, не може да откаже на Пеевски

Силви Кирилов, най-възрастният депутат, кандидатура на „Има такъв народ“, да бъде избран за председател на Народното събрание, „защото това рязко ще стесни възможността на Борисов да бяга от отговорност и ще го постави във все по-тежко положение спрямо натиска на Пеевски да бъде включен официално във властта“. Такава надежда изрази в ефира на..

публикувано на 22.11.24 в 13:24