Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Бариста Иван Парнаров: Кафето трябва да се приготвя със знание

По време на бариста шампионата с авторския кафе коктейл
Снимка: личен архив

Силно участие със запомнящ се кафе коктейл, но без класиране в призовата тройка, записа Иван Парнаров от Кърджали на провелия се в София Бариста шампионат, организиран от една от най-популярните марки италианско кафе, които се предлагат в България. Кърджалийският бариста не успя да вземе титлата заради наказателни точки за просрочено време за изпълнение на напитката, но заслужи овациите и поздравленията на своите конкуренти и на съдиите.

Състезанието протече в два дни. В първия участниците приготвяха италианско еспресо и капучино по стандарт. Най-добрите продължиха във втори кръг, където имаха за задача да приготвят мокачино, по собствена рецепта, и освен традиционните съставки - кафе, шоколад или какао на прах и мляко, да добавят творчество и да обогатят самата рецепта по собствен начин.
"Състезанието мина прекрасно. Организаторите вече имаха натрупан опит - три пъти подред го организират. Аз самият не бях се състезавал може би от шест години. Последните няколко години бях от другата страна, бях канен за технически съдия на няколко състезания", разказа Иван Парнаров. Въпреки наказателните точки, които го отпращат на седмо място, той е доволен от представянето си и от напитката, която приготвя - четирислоен разноцветен кафеено-алкохолен коктейл, който включва три вида мляко, три кофеинови съставки, четири вида алкохол, три сухи съставки и няколко техники за изработка. Една от съставките е изключително рядък чай от листа и цвят на кафе, сорт Кент, произход Килиманджаро. Друга е саморъчно направен кафеен ликьор, трета - оцветено синьо мляко с пеперуден прах. Розовият цвят на първия слой е получен от драконов плод, който Иван е прибавил към към кондензирано мляко и мляко от грах. А тайната съставка на коктейла е розова ракия от рози от село Розово, открита и доставена от Велислав Панчев, управител на фирмата, в която Иван Парнаров работи към момента.
Въпреки че изглежда сложна, рецептата е приложима и в реалността, всичко е въпрос на подготовка и заготовки, казва Иван.

Той е доволен, че има млади хора, които проявяват интерес към професията на баристата и искат да се развиват. И даде за пример 20-годишната Елис от Кърджали, която не спира да предизвиква себе си и в момента работи за водеща компания в София и вече се готви да преподава в курсове за баристи.

Повечето състезания са национални, регионални засега никой не се наема да организира. Самият той има желание и казва: "Аз лично съм организирал над четири състезания, като последното беше за 65 обекта като 10 бяха в Румъния, 30 бяха в столицата и над 20 бяха в провинция. Изисква много време много усилия. Засега никой  не се е ангажирал да направи нещо такова на местно ниво. Аз самия имам желание, просто ми трябва малко подкрепа, не говоря за финансова, не говоря за ноу хау подкрепа. Трябва ми подкрепа от млади хора, които да кажат "да". Ако има нещо такова, ще участвам."

Иван Парнаров групира водещите днес тенденции в направата на кафеената напитка в две направления - по-доброто оборудване и по-доброто образование на баристите и в знанието им какво приготвят и какво предлагат на хората. "Това е тенденцията, натам трябва да вървим и това е правилният път, защото всеки един от нас, като отиде да си купува дори един хляб гледа опаковката какъв е - заводски ли е, типов ли. И се интересува от състава и къде е печен. Хубаво е крайният консуматор малко да се образова и да иска човека, който приготвя кафето, да е образован", казва той.

Промяна има и във вкусовете - все повече хора избират да пият арабика. Донякъде това става случайно или под "ударите" на реалността, тъй като цената на сортовете робуста скочи в последните години и "някои робусти надминаха дори колумбийски арабики и то с така доста добра разлика от 2 до 3 $ на килограм, което респективно води до повишение на цените на кафетата. Цената винаги е водеща, но когато един човек има правото да избира за горе-долу близка цена качествена арабика или робуста, вече все повече хора избират арабиката", казва Иван.

Иначе наблюденията му са, че "хората, когато им е студено - примерно сега, зимата, обичат по-сладки напитки с повече шоколад с повече карамел, лятото са по-склонни да пият чисти кафета".

Що се отнася до цената на кафето, не е оптимист. Смята, че няма да падне, напротив - тенденцията е за повишаване, тъй като няма реколта, а ако има - тя не е качествена




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ресторантьорите настояват за запазване на 9% ставка в бранша

Цените в ресторантите няма да бъдат повишени засега. Това обясни Кадир Мустафов, председател на местната структура на Българската асоциация на заведенията в Кърджали по повод връщането на 20 процента ДДС в бранша oт 1 януари.  Косвеният налог беше намален заради Covid-пандемията и запазен няколко поредни години. По думите му от Българската..

публикувано на 07.01.25 в 11:05
д-р Йорданка Господинова

Д-р Господинова: Важно е какво ядеш не от Коледа до Нова година, а от Нова година до Коледа

Коледните празници отминаха, Нова година дойде, изядохме вече остатъците от богатите празнични трапези и вече започнахме да се питаме как да отслабнем и как да влезем във форма. Има ли лесни начини и какви са съветите на диетолозите за здравословно хранене? " Ако говорим за лесен начин за влизане във форма, лесният начин е да не излизаме от форма...

публикувано на 06.01.25 в 17:28
Евгений Дайнов

Проф. Евгений Дайнов: ГЕРБ се провали в сформирането на правителство

Спирането на преговорния процес преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на стабилно управление на държавата показва, че ГЕРБ се оказаха за пореден път неспособни да сформират правителство. Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали политологът проф. Евгений Дайнов.  ГЕРБ прекрати преговорите за съставяне на редовно..

публикувано на 06.01.25 в 16:06
Вилдан Расим

Вилдан Расим: Водата е силен елемент в традициите от Йордановден до Бабинден

Богоявление или Йордановден е един от важните дни в българския обреден календар. Днес може  да не спазваме буквално традициите, но някога е било важно тяхното изпълнение.  Богоявление  е денят, на който Йоан Кръстител покръстил Исус Христос във водите на река Йордан. В момента на кръщението небето се отворило и Светият дух слязъл върху..

публикувано на 06.01.25 в 15:21
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева за визията и отговорността на ГЕРБ

"Надявам се на продуктивни разговори и сътрудничество между ГЕРБ-СДС и Демократична България. Преговорите за коалиционно споразумение вървят с обнадеждаващ напредък. Очакваме скоро президентът да връчи мандата на нашата парламентарна група. Време е да се намерят допирни точки, за да се изгради стабилно управление с ясно разписани ангажименти и срокове,"..

публикувано на 03.01.25 в 09:55
село Пчеларово

В Пчеларово възстановяват обичая "Коледуване"

За първи път от 15-на година коледари ще огласят с благословията си село Пчеларово. Читалище "Иван Буюклиев 1926" възстановява обичая Коледуване. Той ще бъде показан на 21 декември, събота, от 14 часа в салона на читалището. Тази година на сцена, догодина може би и по домовете на хората, каза за Радио Кърджали председателят на културната институция..

публикувано на 19.12.24 в 16:54

Остават седем дни, в които родителите да ползват данъчните облекчения за деца през работодателя си

Родителите, които искат да ползват данъчните облекчения за деца или за деца с увреждания през работодателя си, е необходимо да заявят желанието си пред него като подадат съответната декларация  до 31 декември 2024 г. В този случай работодателят може да възстанови данъка в срок до края на януари 2025 г.  За целта е необходимо да заявят..

публикувано на 18.12.24 в 12:35