Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Печена лютеница на фурна - рецептите на Росица Генчева



Все още на пазара в Кърджали има сезонни зеленчуци, които ни напомнят, че времето за зимнината още не е приключило. Чакаме с нетърпение зелето, което ще затворим в буркани и бидони, за да има хубава пробиотична туршия и изтрезвяващ бульон през зимата. 
Много хора харесват и домашната лютеница, но пък истинската екшън офанзива по печенето на зеленчука, смилането, варенето и затварянето в буркани е непосилна за повечето хора. А и тук, в града, все повече от нас нямат двор, нито време и сили да участват в това кулинарно начинание.
В миналото е и времето, в което по градинки и квартали димяха казани с доматената разядка, характерна за българската кухня. В същото време цените в магазина често ни шокират и така килограм лютеница може да достигне и 15 лева за килограм, при това на промоция. Дали обаче си струва да правим домашна лютеница, от чисто икономическа гледна точка, тоест дали ще спестим бели пари за черни дни? Ако вземем една популярна рецепта на Росица Генчева например, виждаме, че само зеленчуците за 10 буркана от малките ще ни излязат 25-30 лева в зависимост от качеството и дали чушките са купени печени или сурови. Като прибавим олиото, червеното вино и подправките, цената скача още нагоре.
За калкулацията и начина на приготвяне, разговарях с кулинарката Росица Генчева, която ни предлага мързелива рецепта и не спира да си вари лютеница:
".....няма по-добро нещо от домашната лютеница, и това през годините се доказа". 
Дали е по-икономично, ако си я направим у дома?
"Никаква сметка няма. Не е икономично, нито е по-изгодно, но просто е по-вкусно, въпреки че не подценявам и пазараСтараят се, особено фирмите, тази селска лютеница, едросмляната ми харесва също. Не мога дакажа, че всичко вече трябва да е само домашно, но друго си е когато сам човек си го направи - знаеш какво слагаш, знаеш как го правиш. И това е мнението на всички". 
"Ами аз мога да ви кажа, че е малко по-евтино. Примерно ако за 10 буркана  трябва да се дадат едно 50 лева, защото по-малко аз не виждам, дори и на промоция.... толкова излиза горе-долу и това, което си купим. Много е скъп тази година пазара ,това мога да кажа. Най-евтини домати никакви, за готвене на пазара са 2 лева и част от тях се изхвърлят. Капията или пипер, зелен и червен, но в лютеницата се слага червена капия и тя е скъпа - 2.20 и 3 лева. Има тук там по 2 лева, но не е това, което човек иска да вземе.  Тя трябва да е така дебеличка, месеста, лесно да се бели, те като текнат едни води, то половината е вода.
Май останахме напоследък малко хората, които сме традиционалисти и си обичаме да си го приготвим в къщи. Много народ си пазарува. 

"Тази лютеница става уникална. За една доза аз лично приготвям 3 kg червени домати, 3 kg червени чушки, подчертавам капия, 1 kg патлажан, аз предпочитам от този розовия, да го кажа, защото той не е горчив много, много е добър, светлият патладжан. 1 kg моркови и някои ще се учудят, но слагаме и 3 глави кромид лук, защото той придава нещо невероятно като вкус. Една глава чесън, 3 супени лъжици сол, 5 супени лъжици захар, давам цялата рецепта, както ми е точно. Половин чаена чаша червено вино. Майка ми така я правеше и просто съвсем друга става с червеното виноМного е хубава. Една и половина чаена чаша олио, когато говорим за чаена чаша, това са 250 милилитра, 2 супени лъжици оцет и подправки. Аз си слагам 1 супена лъжица млян черен пипер, задължително слагам кимион, и 2-3 ситно нарязани връзки магданоз, но това вече накрая. 
Начин на приготвяне 
"......обелваме патладжаните, нареждаме го нарязан на едри парчета, поръсваме го със сол да си пусне, все пак горчивината. Няколко пъти се измиват, аз ги подсушавам и тогава ги слагам в тавата. Чушките изчистени също се правят на по-едри парчета, морковите на парчета, обелени, разбира се. Домати може и да не се белят, но добре е, да са белени... Лук, чесън, всичко се залива с изброените продукти, оцет, сол, захар. Поставя се в тавата, който има голяма тава, хубава, дълбока тава, е нужно. Слагате отгоре фолиото и започва да се пече. В продължение на часове, мога да кажа може би минимум 3-4 часа отнема. Но то просто забравяш, че имаш нещо, така че не е толкова трудоемко. Ако имате тава по-малка, на две се разделят продуктите и от време навреме се разбърква. Все пак да не загарят продуктите. В един момент се получава една течност, но това нека да не ви притеснява, тя се изпарява, като махнем фолиото. Между другото, това искам да кажа, отначало се засилва фурната на 250-300 градуса, след това бавно се намалява на около 180 градуса. Когато видим, че стане хубаво гъстичка, дето се вика, се получа една пътечка, и се разбърква. Изключваме фурната, оставяме да изстине. Тогава слагам накрая магданоза и минавам леко с пасатор. Стерилизираме за 15 минути. Ако нямат хората пасатор, може да се използват и обикновена преса ръчна, за картофи. Това е моята лютеница. От тази доза и излизат 10 буркана. Навремето имаше 400 милилитра буркани - точно 10 броя или 15 от 330 милилитра. Всяка домакиня вече има от тези буркани. За предпочитане е да е в по-малки бурканчета, защото е по-удобно. Не можеш в компотен буркан да сложиш лютеница, защото отгоре се получава мухъл след няколко дена. Препоръчвам тази лютеница, защото нищо не се пече, а същевременно става печена, сварена и накрая си се запържва чудесно с олиото, което се слага".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Започнаха честванията за празника на Смолян - 21 октомври

Текат проявите по повод 112 години от Освобождението на Родопите и празник на община Смолян. На 16 октомври от 18 часа Росица Палийска открива самостоятелна юбилейна изложба живопис в изложбена зала „Петър Стайков“, КДК – Смолян. На  17 октомври /четвъртък/ от 15.00 ч., РБ „Николай Вранчев“ и РИМ „Стою Шишков“ Смолян се вклчват в празничните..

публикувано на 16.10.24 в 13:53

Росен Карамфилов: Истинският писател е готов да "реже" сърцето си

- Разкази - отражение на силата на  безсмъртния човешки дух.  Това ли е основната тема....и към къде входове, накъде изходи...? - Ами да, това е ядрото на цялата книга.  Колкот о до входовете и изходите, за мен изходът е само един, нагоре,  въпросът е как стигаме до него и всъщност тази книга е книга  за живота, за смисъла да..

публикувано на 15.10.24 в 13:42

Дървата за огрев са по-евтини, но няма купувачи

Дърва за огрев има достатъчно, намаляват желаещите да се топлят с тях, въпреки по-ниските цени. Така може да се обобщи ситуацията в началото на този отоплителен сезон.  От началото на сезона в Южноцентралното държавно предприятие в Смолян са продадени 201 000 куб. м дърва. За същия период на миналата година са били 258 000, което е с 28-29 на сто..

публикувано на 15.10.24 в 10:25

"Перпера 2024" събира танцови клубове от страната

Фолклорното надиграване “Перпера 2024” ще се проведе на 19 октомври в Дом на културата Кърджали. Това е девето издание на фестивала, който е национален. В него се вклчват танцови клубове от цялата страна. Организатори са НЧ “Тракия - 2009” и ТД “Димитър Маджаров” - гр. Кърджали. Събитието тази година е част от празничните прояви по случай Денят на..

публикувано на 14.10.24 в 16:00

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва откъс от белетристичната книга, прочетен от самия автор. След това правим рязък завой в тематиката, както се налага често и в забързаното ни ежедневие, и ще ви представя една обичана и бърза рецепта за лютеница на фурна на кулинарката Росица Генчева. На пазара все още има чушки и домати, така че не сте закъснели да си направите от..

публикувано на 13.10.24 в 18:34
Инж. Екатерина Гаджева

Мечки-майки дават лош пример на децата си

Петнадесет щети, нанесени в стопанства в област Смолян от защитения вид кафява мечка са установени през месец септември. Броят на щетите е намалял в сравнение с миналата година. Това съобщи директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите инж. Екатерина Гаджева. В закона е предвидено да се оценяват щети от мечки и..

публикувано на 11.10.24 в 12:36
Беседите в неделното училище са и за деца, и за родители

„Кутия за човешкото сърце“ събира въпроси за вярата

Кутия за духовни въпроси поставиха в манастира „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали. В нея всеки, който желае анонимно може да напише и зададе питането си за вярата. На определен период от време отец Николай Величков, предстоятел на храма при манастира, прави беседа и за възрастни в прицърковното неделно училище, където отговаря на тези въпроси...

публикувано на 11.10.24 в 11:33