Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

В Чорбаджийско пазят стария местен сорт "Росенка", отглеждат над 200 дка червена капия

5
В Кирковско гледат капия от стария местен сорт "Росенка"
Снимка: Станислава Георгиева, Радио Кърджали

В сезона на червената капия стопаните от кирковското село Чорбаджийско и околните села са на полето, за да прибират реколтата. Около 200 декара чушки се отглеждат в този район, което го прави най-големият в производството на капия в община Кирково. Годината за едни е добра, но за други не толкова, казва кметът на Чорбаджийско Сами Везир. "Годината е слаба, големи са разходите. Има много засяти ниви, обаче..." Според него причината е в горещото време - цветовете бързо съхнат и не могат да завържат продукция. Иначе вода има и хората си поливат нивите. По думите на кмета над 200 декара капия се гледа в района на Чорбаджийско. Най-много е тя в Подкова и Трепетлика - до миналата година именно в Трепетлика е била най-качествената чушка.
Около 25-30 души гледат тези 200 декара - "един има примерно 20 декара, друг пет, друг - осем-десет. То се събира", обясни кметът Сами Везир и уточни: "от един декар около 5-6 тона вадеха, обаче тази година е наполовина." 
Сортът, който се сее в Кирковско, е "Росенка". Той е местен сорт, гледа се повече от 30 години в Кирковско, запазен е от старите "чушкари", разказва кметът на Чорбаджийско Сами Везир и обяснява, че един от най-добрите производители на капия е Ерай Али. Мъжът гледа четири декара чушки. Помагат му жена му и дъщеря му, която е осмокласничка.
Чушката от този сорт е хубава, месеста, с добри вкусови качества, лесно се бели, като се изпече, обяснява Ерай Али. Тя е предпочитана и от изкупвачите, които идват от Пазарджишко.
Ерай е доволен от годината и от реколтата капия. Казва, че полива непрекъснато. Кара водата от близкия микроязовир, който е на 600-700 метра от нивата му. "С труд всичко се отглежда. Трябва да имаш мерак",  разкрива тайните на градинарството стопанинът. Меракът е нужен, защото грижите са много, а работният ден - дълъг.
Той се занимава с капия вече 20 години. С жена си гледат и малко тютюн и така уплътняват цялата земеделска година. Въпреки тежкия труд, от чушките се вадят бързо пари и се плаща по-рано - още като ги пласираш, през септември. Така и човек има средства за семейството си навреме. Не се налага да чакаш възнаграждението си, както при тютюна - февруари, март, обяснява Ерай Али 
Реколтата зависи от много фактори, но от капия може да се изкарат 20-30 хиляди лева на година. Смисъл има, казва Ерай, така че и догодина ще продължи да гледа червена капия. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Свещеноиконом Николай Величков

Не се поздравявайте с честит празник на Разпети петък, това е най-тъжният ден

Започна Страстната седмица, която приключва с „празника над празниците“, както го наричат отците. „Но, за да достигнем дотам, имаме път. И наистина този път се нарича Страстна седмица“, каза отец Николай Величков от средновековен манастир „Св. Йоан Предтеча“ в интервю за Радио Кърджали. Още от неделя, Цветница, Вход Господен в Йерусалим,..

публикувано на 15.04.25 в 00:58

Росица Генчева: Без роса не може да има и цветя

Днес на Цветница, домът се украсява с върбови клонки и свежи пролетни цветя и идва ред да се сложи и празничната трапеза. Особено подходящи за този цветен, пролетен празник са баница с лапад, праз, коприва или спанак. Салатите може да са от свежи марули, репички, пресен лук. На масата може да се сложат ястия с ориз, маслини, гъби, пресни и..

публикувано на 13.04.25 в 17:39

В неделя с Радка Петкова, на Цветница!

Във втората част на предаването продължаваме с кулинарните съвети, тъй като Великден е неделя, а предстои и месенето на ръка на козунаците, както и да научим тънкостите за хубавото агнешко печено.  Разбира се, с шеф Пеньо Иванов-Васко и с нашата приятелка от Смолян шеф пекаря Снежана Орлова. Но преди това, от Елена Топалова ще научим за..

публикувано на 13.04.25 в 17:11

Ро̀са Соколова: Да добротворим, тогава и небето ще е по-благосклонно!

Днес празнуват всички с имена на цветя. Църквите отбелязват тържествения вход на Господ Исус Христос в Йерусалим, когато народът го посреща с възгласи, които са от пророческите псалми за идването на месия.  Исус пристига на магаренце, а пътят му е застлан с клонки от палми, маслини и лаври, заради чудото с възкресяването на Лазар. След..

публикувано на 13.04.25 в 16:51

Даян Шаер за пътя си от книгата до белия лист

Кърджалийци се срещнаха с писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер по инициатива на Спортно-интелектуален клуб "Ахридос" в приятелска атмосфера и наситен на емоции следобед. Председателят на клуба Елена Топалова даде начало на събитието, к ато обясни, защо в неговия надслов доминира любовта. Литераторката на клуба прочете..

публикувано на 09.04.25 в 12:45
салами колбаси месо

Бойко Синапов: Ядем колбаси със замразено вносно месо

Цената на агнешкото месо не би трябвало да надхвърля 24 лева в търговската мрежа , каза за радио Кърджали Бойко Синапов. В момента, по думите му се внася замразено новозеландско месо и се предлага за българско. Това е куриозна ситуация и пореден шамар за нас, казва председателят на "Обединени български животновъди".  Голяма част от..

публикувано на 09.04.25 в 12:15
Снимката е илюстративна

Кметът на Перперек: В махала Дар дере не плащат такса смет затова тънат в боклуци

Причината да не се извозва боклука от махала Дар дере в кърджалийското село Перперек е, че живеещите там не плащат такса смет. Това обясни кметът Халил Бекир. По думите му повечето от къщите са незаконно построени. Имало и предположение, че някои хора, в нарушение на правилата, се прикачали и към електропреносната мрежа през къщите на съседите..

публикувано на 08.04.25 в 00:10