Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Енолог: За качествено вино е нужна чистота – и в гроздето, и в съдовете, и в технологията

Ястието и напитката трябва да се съчетават цветово

2
Лилия Николова
Снимка: Личен архив

За да си енолог е нужно да имаш талант, усет, който да носиш по рождение. Професията не е лека за жена, защото се работи в производството и не винаги в благоприятни условия. Това казва енологът Лилия Николова. „Трябва да имаш някакъв усет. Това е талант, който не винаги е с теб. Дори и да спазиш всички научни и технологични правила, невинаги резултатът ти може да бъде уникален. Има известна магия, която трябва да уцелиш, за да се получи добър резултат“, каза в ефира на Радио Кърджали специалистът.

В Кърджалийско, „този слънчев край на България“, се отглеждат червените сортове грозде, защото те обичат повече слънце и топлина. Затова най-популярните са каберне совиньон, мерло, мавруд дори, като през последните години  вече по-нови сортове за нашите земи, като каберне фран.

Хубаво е да се осланяме на личните си възприятия, не толкова на някакви указания при избора на хубаво вино. „Най-важно за всяко вино, домашно или заводско, е то да няма дефекти и грешки. Тогава се получава едно хармонично и добро вино, дори и да не е много впечатляващо“, категорична бе Николова.

Когато приготвят виното си, стопаните, дори в домашни условия, трябва да внимават да не допуснат да попаднат мухлясали зрънца, защото това ще се усети във вкуса на готовия продукт. Особено важно е съдовете, в които се подставя гроздето, задаферментира, да са изключително добре почистени. Също така да не се допуска виното да се окисли или да бъде оставено на светло, а също да се съхранява в стъкло и като цяло в подходящи съдове. Това са част от препоръките на специалиста.

За да се получи добра хармония между ястието и виното, което се поднася на трапезата, добре е да бъдат съобразени и комбинирани цветово, „тоест цветът на храната подсказва какъв тип вино ще е подходящо. Белите меса, морски дарове и млечни продукти съответно се комбинират с бели вина. Друго, което мога да посъветвам е, че всеки може да се замисли какво би искал – дали към ястието, което хапва, да добави някаква свежест, дали напротив, самото ястие е твърде пикантно и иска да балансира този вкус. И ако си постави за цел, може доста лесно сам да разбере къде едно плодово бяло вино е по-подходящо, къде вино, което е отлежавало“, обясни енологът

Напоследък се говори за био вина, те са на мода и това е една добра тенденция, счита Николова. Тя припомни, че някога хората са избистряли и стабилизирали домашните си еликсири с яйчен белтък, но той не остава във виното. А днес, когато се говори за веган вино, вероятно се има предвид липсата на всякакви животински продукти, които да се използват като помощни в технологията за стабилизиране на напитката, допусна Николова.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Павел Павлов

Павел Павлов: Забраната на вейповете е недостатъчна и неефективна мярка

Държавата обеща да стовари цялата си репресивна сила върху дилърите на дрога. Това е една от новините след проведения преди ден Консултативен съвет за национална сигурност при президента.  Рекламата на вейп устройствата да бъде забранена, поискаха пък родителски организации и лекари.  Забраната на вейповете беше приета на първо четене в парламента,..

публикувано на 20.02.25 в 18:37

Високите цени във веригите са в ущърб на българския потребител, смятат от "Системата ни убива"

Вторият бойкот на хранителните вериги на 20 февруари заради високите цени е с акцент да не се пазарува единствено от търговските вериги. Организаторите призоваха потребителите да подкрепят малките магазини и българските производители, които ежедневно са мачкани от веригите. Ефектът от първия, който се проведе на 13 февруари, е добър, отчете Нели..

публикувано на 20.02.25 в 16:49

Приемът в детските градини в Кърджали започва на 1 април

Приемът в детските градини и яслените групи в Кърджали ще започне на 1 април, а не както беше досега - от първи март, и ще продължи само един месец - до последния работен ден на април, съобщиха от общинската администрация в Кърджали. Това е една от промените в Наредбата за записване, отписване и преместване на децата от детските градини, яслените..

публикувано на 20.02.25 в 16:11

платена публикация
За шеста година Фонд за подкрепа на бизнеса в Крумовград финансира проекти

Фондът за подкрепа и насърчаване на микро, малък и среден бизнес в община Крумовград откри нов приемен период за финансиране на проекти. Сдружението е учредено от златодобивната компания "Дънди прешъс металс" Крумовград и общината в града. То се ползва с голяма популярност от представителите на бизнеса в родопския град.  "Обявили сме, че Фондът..

обновено на 18.02.25 в 17:39

Антоанета Василева: Бум на сигналите за сексуална онлайн експлоатациа, само за година те са достигнали 1 750 000

Рекорден скок на сигналите за сексуална онлайн експлоатациа отчитат за 2024 година от Националния център за безопасен интернет. 1 милион и 750 хиляди са били те през миналата година, докато през предходната 2023 – броят им е бил 46 000. Това каза в интервю за радио Кърджали Антоанета Василева, координатор на Националния център за..

публикувано на 18.02.25 в 17:34

Благотворителен турнир "Да помогнем на Арджан" ще се проведе в Кърджали

Волейболен турнир ще се проведе на 23 февруари, неделя, от 10 часа в зала „Арпезос“ в Кърджали. Каузата е „Да помогнем на Арджан“ . Вече няколко отбора от Кърджали, Кирково и Момчилград са заявили желание за участие. Записването продължава, каза организаторът Боян Вазов. Входът ще е свободен. В залата ще бъдат поставени кутии за..

публикувано на 18.02.25 в 10:23
доц. Михаил Околийски

Доц. Михаил Околийски: В България липсва воля за подобряване в психично-здравното обслужване

Наблюдаваме ефекта на дългогодишното занемаряване от психично-здравното обслужване у нас, което се дължи на стигматизирането на психичното здраве, оставянето му в „задния двор“ на медицината. С това върви както липсата на достатъчно финансиране и довеждането на новите, модерни подходи на лечение, психо-социална рехабилитация, наблюдение на..

публикувано на 14.02.25 в 17:00