През есенно-зимния сезон все още има пресни зеленчуци, които ще ни позволяват да се храним хем красиво - с цвят в чинията, така и витаминозно. Идва ред на тиквата, пащърнака, морковите, зелето, карфиола, броколите, които не всеки долюбва, брюкселското зеле, ряпата, праза, почти обожаван във френската кухня и разбира се, на картофите, които си ги има целогодишно.
Сигурно някои от вас са гледали нашумелия сериал "Емили в Париж", в който бизнесмени се възмущават, че американското момиче рекламист не може да издигне на необходимата висота негово величество празът в предлаганата от нея кампания.
Та, празът със сигурност не е просто нещо, още повече, че с него са измислени много рецепти от френската кухня, която, както знаем, е една от прочутите кухни по цял свят. Пък и нашенският праз със сланинка, особено ако е шарена, никак не е лош вариант за студените зимни дни.
Брюкселското зеле пък е чудесна добавка за супи, особено за кремообразни, с картофи, грах и моркови.
Тиквата също ни предлага куп полезни вещества, като фибри, витамини от Б групата, а също така и магнезий, калций, калий, мед и манган.
В 100 грама от тиквата има 37 калории, 1.6 г фибри и 8.8 г въглехидрати и протеини.
Какво да кажем пък за отглеждането на гигантски тикви - днес то се счита за спорт.
Освен за печене и варене тиквата се използва и за приготвянето на ястия, баници и сладкиши. В България популярна е сладката баница от тиква –тиквеник.
Различни десерти от тиква също са популярни мус от тиква, крем карамел с тиква, рачел и т.н. Не забравяйте, че тиквата има влияние върху стомашната перисталтика, така че трябва да се консумира умерено. Нека да чуем рецептите на шеф Пеньо Иванов-тиквена супа и ризото с тиква.
Започна Страстната седмица, която приключва с „празника над празниците“, както го наричат отците. „Но, за да достигнем дотам, имаме път. И наистина този път се нарича Страстна седмица“, каза отец Николай Величков от средновековен манастир „Св. Йоан Предтеча“ в интервю за Радио Кърджали. Още от неделя, Цветница, Вход Господен в Йерусалим,..
Днес на Цветница, домът се украсява с върбови клонки и свежи пролетни цветя и идва ред да се сложи и празничната трапеза. Особено подходящи за този цветен, пролетен празник са баница с лапад, праз, коприва или спанак. Салатите може да са от свежи марули, репички, пресен лук. На масата може да се сложат ястия с ориз, маслини, гъби, пресни и..
Във втората част на предаването продължаваме с кулинарните съвети, тъй като Великден е неделя, а предстои и месенето на ръка на козунаците, както и да научим тънкостите за хубавото агнешко печено. Разбира се, с шеф Пеньо Иванов-Васко и с нашата приятелка от Смолян шеф пекаря Снежана Орлова. Но преди това, от Елена Топалова ще научим за..
Днес празнуват всички с имена на цветя. Църквите отбелязват тържествения вход на Господ Исус Христос в Йерусалим, когато народът го посреща с възгласи, които са от пророческите псалми за идването на месия. Исус пристига на магаренце, а пътят му е застлан с клонки от палми, маслини и лаври, заради чудото с възкресяването на Лазар. След..
Кърджалийци се срещнаха с писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер по инициатива на Спортно-интелектуален клуб "Ахридос" в приятелска атмосфера и наситен на емоции следобед. Председателят на клуба Елена Топалова даде начало на събитието, к ато обясни, защо в неговия надслов доминира любовта. Литераторката на клуба прочете..
Цената на агнешкото месо не би трябвало да надхвърля 24 лева в търговската мрежа , каза за радио Кърджали Бойко Синапов. В момента, по думите му се внася замразено новозеландско месо и се предлага за българско. Това е куриозна ситуация и пореден шамар за нас, казва председателят на "Обединени български животновъди". Голяма част от..
Причината да не се извозва боклука от махала Дар дере в кърджалийското село Перперек е, че живеещите там не плащат такса смет. Това обясни кметът Халил Бекир. По думите му повечето от къщите са незаконно построени. Имало и предположение, че някои хора, в нарушение на правилата, се прикачали и към електропреносната мрежа през къщите на съседите..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478