Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две гръцки рецепти - лаврак с тученица и лазаня със скариди

| Интервю


Все по-често родопчани избират гръцката кухня, за да разнообразят кулинарните си умения. Привечер, голяма част от тях, излизат под астмите на двора, където е сервирано запотено узо, а салатата е с червен лук и маслини. А през уикенда се отправяме към северните плажове на Гърция, където също може да опитаме узо, морски дарове и различни видове салати с риба тон и скариди. Нека да чуем повече за гръцката кухня, както и две гръцки рецепти – лаврак с тученица и лазаня със скариди, от Жени Пандула, гръцка снаха от България. 

"Няма голяма разлика между българската и гръцката кухня. Те са балкански кухни, но все пак гръцката кухня е средиземноморска, месоядна. Класическата гръцка кухня е известна с предястия, със супи с готвено. В предястията влизат хортата, салатите, кюфтенцата от зеленчуци. Супите, които са известни - магерица, сварено телешко месо, рибената супа. Готвените ястия са от артишок, от зелен боб, бамя, меса, риби, морски дарове. Просто е здравословна кухня. 

Историята на гръцката кухня е много стара и бащата на гастрономията през 320 година преди новата ера е написал първата книга за готвене. Тогава по онова време основните храни са били жито, зехтин, вино, риба. Впоследствие през ромейския период се допълват - меса, бобови храни. Начало на съвременната гръцка кухня дава византийската кухня, тогава те се запознават с хайвера, с босилека, лимоните. Впоследствие навлизат и от източната кухня, бахарите и след това естествено, от Италия започват да навлизат тестените изделия - пици, макарони, спагети. 

ЕТО КАК СЕ ПРИГОТВЯ ЛАЗАНЯ СЪС СКАРИДИ 

Тя е навлязла от италианската кухня, но вече е утвърдена в гръцкото меню. За тази рецепта са ви нужни:

- 1 пакет лазаня 

- 20-30 изчистени със средна големина скариди

- 4-5 лъжици зехтин 

- 2 скилидки чесън 

- 2 глави лук средно големи 

- 2 супени лъжици естрагон или тарос-може сух, може и пресен

- 1 ракиена чашка узо 

-  консерва домат или настърган домат около 250 300 грама

Най-напред се сварява лазанята. След това поставяме в тенджера скариди за 2 до 3 минути, за да не станат жилави в малко зехтин. Малко преди да свалим огъня, пускаме в съда едната глава чесън и лука, разрязан на четири. Отмахваме тенджерката и слагаме в тиган да подготвим соса. Задушаваме останалия лук и чесъна и погасяваме с узото, което се подготвили.

След това слагаме доматения сос и в него слагаме една лъжичка захар. Оставяме да заври. Една две минути, преди да махнем от огъня, изсипваме скаридите, за да може да се смесят миризмите. След това смесваме с лазанята и сервираме. Гарнираме с пресен лук. Уточнение - лазанята е на ленти, а не на кори, затова не се пече, а се вари. 

Чуйте от Евгения Пандула рецептата за лаврак на фурна с тученица.

По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Внимание! Изкуственият интелект понякога халюцинира, мислете критично

Един от одобрените уроци е на кърджалийската учителка от Професионалната гимназия по икономика Пламена Дюлгерова. Тя е преподавател в направление „Приложна информатика“. Дюлгерова и учителят по информатика и заместник-директор на Средно училище „Йордан Йовков“ Нурай Нури, който пък от години вече използва създаден от самия него ИИ,..

публикувано на 04.12.24 в 00:38

30 деца от община Ардино ще получават „Топъл обяд“ от БЧК

Стартира програмата „Топъл обяд“ на БЧК. Тази година ще бъдат подпомогнати 30 ученици в община Ардино, каза в сутрешния блок на Радио Кърджали Светломира Димитрова, директор на БЧК- Кърджали. „Всяка година избираме да реализираме програмата в различни общини. Децата, които ще получават храна по тази програма,  са от СУ „Васил Левски“ в..

публикувано на 02.12.24 в 15:07

Никола Рахнев: Без природата сме загубени

В неделя пред театъра в Кърджали от 14.30 всички хора от областта ще имат възможност да отнесат фиданки със себе си, за да засадят бъдеще за нашата планета. Доброволци ще им раздадат 20 000 дръвчета - плодни, медоносни, паркови. Инициативата е втора по рода си в Кърджали, но поредна за Гората бг. Създателят на организацията Никола..

публикувано на 29.11.24 в 14:56
Стада пашуват по дъното на яз.

Отглеждат дини на дъното на язовир

Колко са вкусни дините, отгледани на дъното на язовир? На този въпрос могат вероятно да отговорят хората от кърджалийското село Лисиците. Селото е известно с най-дългия въжен мост у нас, на който туристи и от страната, и от чужбина прииждат, сега основно в почивните дни, дори само, за да си направят впечатляващо селфи.  А той, мостът, е..

публикувано на 28.11.24 в 17:54

Дами от клуб „Ахридос“ с благотворителна кампания за хора в нужда

В продължение на две седмици жените от Спортно-интелектуалния клуб „Ахридос“ демонстрираха ангажираност и съпричастност, включвайки се активно в благотворителна кампания, насочена към социално уязвимите групи в обществото. С много желание и отдаденост те събраха десетки кашони, пълни с дрехи, обувки, завивки и детски играчки, които ще бъдат дарени на..

публикувано на 27.11.24 в 13:44
Нешко Нешев

Юбилейният концерт на Нешко Нешев: Тържество на таланта, традицията и вдъхновението (ГАЛЕРИЯ)

На сцената на Театрално-музикалния център в Кърджали се проведе изключителен концерт по случай 70-годишния юбилей и 50 години на сцената на един от най-талантливите акордеонисти в България – Нешко Нешев. Събитието се превърна в празник на българската музикална традиция, събрало на едно място най-обичаните фолклорни изпълнители и почитатели...

обновено на 27.11.24 в 13:28

Идва Коледа! Да преоткрием важните неща под елхата

Да вярваш в любовта, да знаеш, че семейството и приятелството са значими, да браниш правдата, да вярваш, че любовта е по-силна от омразата. Тези ценности и истини са най-доброто, което можем да си пожелаем да преоткрием тази Коледа край елхата и рождението на Исус. Позабравените послания ни напомнят  момчетата от група "Хоризонт", които..

публикувано на 26.11.24 в 17:28