Един от най-често консумираните продукти в България, сиренето, се оказва, че е най-проблемната хранителна стока, произвеждана у нас. Производителите масово продължават да не спазват традициите за преработка на млечни продукти и законите регулиращи тази дейност. Последното проучване на Българската асоциация "Активни потребители" е проведено върху 48 марки краве сирене, закупени от различни търговски обекти в София, Пазарджик, Симитли и Перник през месец септември и октомври 2022г. Лабораторно е определено водното съдържание (сухо вещество), а при 6 селектирани проби е определено и съдържание на немлечни мазнини. При 35 от пробите водното съдържание е над 60%, а в 12 от тях е дори над 70%.
Целта на изследването е определяне на качеството на бяло саламурено сирене чрез съпоставяне на лабораторно измереното водно съдържание със заложената в БДС стойност за този показател. В теста са включени 30 търговски марки сирене, като една от тях е закупена два пъти от различни търговци в София и Русе. Сирената са закупувани от 6 града от страната (София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе и Перник) от различни магазини. Основен критерий за подбор е ниската цена - под 10 лева за килограм. Пробите са транспортирани до офиса на Активни потребители в София и предадени на лаборатория за определяне на водното съдържание. Резултатите, както и достъпната на етикетите информация на продуктите, са представени в таблицата.
Бялото саламурено сирене е традиционен продукт консумиран от милиони българи. Сиренето се ползва като богата на протеини и минерали храна и се усвоява лесно от човешкия организъм. На пазара се предлагат стотици марки сирена, което осигурява богат избор за потребителите. В същото време през последните 20 години зачестяват сигналите и съмненията за злоупотреби в качеството на всички млечни продукти, което и фокусира усилията на Активни потребители върху тази тема.
Защо производителите добавят вода в сиренето. Отговорът е прост – заради себестойността. Колкото по-малко мляко се използва за направата на 1 кг сирене, толкова по-голяма е печалбата на производителя. Допълнително, наличието на повече вода в храните не се възприема толкова негативно от потребителите, поне не колкото влагането например на палмово масло и за много хора това е безобидна измама.
Методи за задържане на повече вода в сиренето:
Технологични – това са случаите, когато сиренето не зрее достатъчно или когато нарязаните буци не се отцеждат и пресоват. По този начин не може да се постигне драстично повишаване на водното съдържание.
Влагозадържащи химикали – са например нишестетата и различни полизахаридни технологични добавки и гелосващи/желиращи агенти (Е номера). Повечето от тях са разработени за сладкарската промишленост но се прилагат и от производители искащи да вкарат вода в сирена и месни продукти. Понякога за тази цел се използват и растителни протеини и различни соли или комбинации от всичко изброено.
Нетрадиционни ензимни препарати – при производството на сирене се добавят ензими за коагулация на протеините. Това е традиционна стъпка. През последните години в млекарския сектор навлизат обаче ензими с много по-различна функция. Основен представител на „иновациите“ е трансглутаминазата. Този ензим вместо да разгражда млечните протеини, което спомага за по-доброто храносмилане от хората, има коренно различно действие. Трансгутаминазата образно казано омрежва белтъците. Тя свързва веригите на отделните протеини в едно цяло. По този начин продукта става механично по-здрав и задържа повече вода без да се разпадне. От практическа гледа точна се получава „сирене“ от по-малко суровина, вместо мляко там има вода. Заедно с това трансглутаминазата консервира продукта, като пречи на традиционните ензими наречени протеази и млечно-киселите бактерии да разграждат казеина на млякото.
Снимки: Нина Милошевич
Седми опит за избор на председател на 51-вото Народно събрание. Блокажът в парламента продължава вече 18 дни. Днес ще бъде направен нов опит да се избере председател. Председателстващият заседанието на парламента Силви Кирилов прекъсна заседанието и покани политическите сили на консултации. Преди това в залата вървеше процедура по номиниране..
От Комисията за защита на конкуренцията съобщиха, че проверяват офиса на Асоциацията на българските застрахователите. Инспекторите ще изземат документация и ще проучат дали застрахователни компании, предлагащи застраховки "Гражданска отговорност", координирано са определяли цени за клиенти, осъществяващи таксиметров превоз в страната, което..
Двадесет хиляди плодни, медоносни и паркови дръвчета ще подарят от Гората.бг на желаещи да ги засадят от Кърджали, Момчилград, Ардино и региона. Тази неделя от 14.30 ч. пред театъра всеки, който поема ангажимент да засади дръвче, може да го получи безплатно от организаторите на кампанията. Целта е 5 милиона засадени дървета до пролет..
Днес ще преобладава слънчево време с разкъсана висока и средна облачност, съобщиха от НИМХ. Мъгливо ще се задържи в западната част на Дунавската равнина, докато видимостта в останалите райони около обяд ще се подобри. Ще духа слаб източен вятър, а в източните райони – и временно умерен от югоизток. Максималните температури в повечето места ще бъдат..
Прокуратурата настоява от МВР да предприемат действия във връзка с увеличаващите се случаи на насилие на обществени места, при управление на превозни средства и в домакинства. Ръководителите на районни и окръжни прокуратури са задължени да изискват от полицията информация за всички подадени сигнали за насилие. В случай на доказателства за..
36-годишна смолянчанка е задържана след като е установено, че шофира след употреба на наркотични вещества, съобщиха от полицията. Направеният й полеви наркотест е реагирал положително на канабис. Жената е отказала да даде кръвна проба. При последващо претърсване в жилището ѝ е открита суха тревна маса с тегло от близо 170 грама, реагираща на същото..
Запалват светлините на елхата в Момчилград на 2 декември от 18 часа. Това съобщиха от общинската администрация. Украсяването на коледното дърво, което е в градския парк, вече започна, съобщават слушатели на Радио Кърджали. Всички малки момчилградчани са поканени на празненството за запалване на светлините на елхата. Очакват ги забавления и лакомства...
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478