Един от най-често консумираните продукти в България, сиренето, се оказва, че е най-проблемната хранителна стока, произвеждана у нас. Производителите масово продължават да не спазват традициите за преработка на млечни продукти и законите регулиращи тази дейност. Последното проучване на Българската асоциация "Активни потребители" е проведено върху 48 марки краве сирене, закупени от различни търговски обекти в София, Пазарджик, Симитли и Перник през месец септември и октомври 2022г. Лабораторно е определено водното съдържание (сухо вещество), а при 6 селектирани проби е определено и съдържание на немлечни мазнини. При 35 от пробите водното съдържание е над 60%, а в 12 от тях е дори над 70%.
Целта на изследването е определяне на качеството на бяло саламурено сирене чрез съпоставяне на лабораторно измереното водно съдържание със заложената в БДС стойност за този показател. В теста са включени 30 търговски марки сирене, като една от тях е закупена два пъти от различни търговци в София и Русе. Сирената са закупувани от 6 града от страната (София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе и Перник) от различни магазини. Основен критерий за подбор е ниската цена - под 10 лева за килограм. Пробите са транспортирани до офиса на Активни потребители в София и предадени на лаборатория за определяне на водното съдържание. Резултатите, както и достъпната на етикетите информация на продуктите, са представени в таблицата.
Бялото саламурено сирене е традиционен продукт консумиран от милиони българи. Сиренето се ползва като богата на протеини и минерали храна и се усвоява лесно от човешкия организъм. На пазара се предлагат стотици марки сирена, което осигурява богат избор за потребителите. В същото време през последните 20 години зачестяват сигналите и съмненията за злоупотреби в качеството на всички млечни продукти, което и фокусира усилията на Активни потребители върху тази тема.
Защо производителите добавят вода в сиренето. Отговорът е прост – заради себестойността. Колкото по-малко мляко се използва за направата на 1 кг сирене, толкова по-голяма е печалбата на производителя. Допълнително, наличието на повече вода в храните не се възприема толкова негативно от потребителите, поне не колкото влагането например на палмово масло и за много хора това е безобидна измама.
Методи за задържане на повече вода в сиренето:
Технологични – това са случаите, когато сиренето не зрее достатъчно или когато нарязаните буци не се отцеждат и пресоват. По този начин не може да се постигне драстично повишаване на водното съдържание.
Влагозадържащи химикали – са например нишестетата и различни полизахаридни технологични добавки и гелосващи/желиращи агенти (Е номера). Повечето от тях са разработени за сладкарската промишленост но се прилагат и от производители искащи да вкарат вода в сирена и месни продукти. Понякога за тази цел се използват и растителни протеини и различни соли или комбинации от всичко изброено.
Нетрадиционни ензимни препарати – при производството на сирене се добавят ензими за коагулация на протеините. Това е традиционна стъпка. През последните години в млекарския сектор навлизат обаче ензими с много по-различна функция. Основен представител на „иновациите“ е трансглутаминазата. Този ензим вместо да разгражда млечните протеини, което спомага за по-доброто храносмилане от хората, има коренно различно действие. Трансгутаминазата образно казано омрежва белтъците. Тя свързва веригите на отделните протеини в едно цяло. По този начин продукта става механично по-здрав и задържа повече вода без да се разпадне. От практическа гледа точна се получава „сирене“ от по-малко суровина, вместо мляко там има вода. Заедно с това трансглутаминазата консервира продукта, като пречи на традиционните ензими наречени протеази и млечно-киселите бактерии да разграждат казеина на млякото.
Снимки: Нина Милошевич
Продължава лошото време в Гърция, но няма затворени пътища. Гражданска защита предупреждава, че днешният ден ще е изключително тежък със силни дъждове, бури и сняг. В Северна Гърция по високите места от тази нощ вали сняг. Дъжд с вятър засегна по-ниските места в района. Мъгла затруднява трафика. До края на деня снегът ще засегне и по-ниските части на..
43 машини са на терен и почистват пътищата в Смолянска област. Между 10-15 см е новата снежна покривка в планинската област. Няма въведени ограничения за движение на автомобилите. Няма и населени места без електрозахранване, съобщи зам. областният управител на Смолян Адриян Петров. В областния град Смолян снежната покривка е около три сантиметра
На 12 януари църквата почита света мъченица Татяна Римска. Живяла е през трети век в Рим. От малка е възпитавана в християнството и е загинала в прослава на вярата. Била е подлагана на най-свирепи изтезания, но раните ѝ още на следващия ден зараствали. Света мъченица Татяна е една от малкото светии, които са почитани и в Католическата, и в..
22 снегопочистващи машини обработват настилките от републиканската пътна мрежа в област Кърджали. Това съобщи в профила си във фейсбук областният управител на Кърджали Никола Чанев. Обработката продължава. Въведено е ограничение за движение на автомобили над 12 т с ремаркета и полуремаркета по път III-865 Ардино-Кърджали поради обилен снеговалеж и..
Дежурни екипи на ОП „Екопрогрес“ по график работят по снегопочистването на големите булеварди в Хасково и обработката им чрез разпръскване на сол и пясък, съобщиха от общинската администрация. На терен са четири пясъкоразпръсквача с гребла, тежка машина „Ландини“. В готовност са два багера и две машини Т -150 с гребла, които се включват при обилен..
Временно се ограничава движението на автомобили над 12 т с ремаркета и полуремаркета по път III-865 Ардино-Кърджали, поради обилен снеговалеж и заснежени пътища, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". В района на област Кърджали и Източните Родопи вече започна да се образува снежна покривка, в Смолянско тя е 5 см, в област Хасково - 1 см, съобщи..
Отборът на Крумовград обяви осмото си ново попълнения през зимната селекция. Това е френският нападател Ибрахим Кейта. Футболистът идва от Етър Велико Търново, където остави доста добри впечатления с изявите си и отбеляза 6 гола в 16 мача във Втора лига. Кейта е юноша на английския Уулвърхемптън, а след това е играл и за отбори от Гърция, Чехия,..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478