Един от най-често консумираните продукти в България, сиренето, се оказва, че е най-проблемната хранителна стока, произвеждана у нас. Производителите масово продължават да не спазват традициите за преработка на млечни продукти и законите регулиращи тази дейност. Последното проучване на Българската асоциация "Активни потребители" е проведено върху 48 марки краве сирене, закупени от различни търговски обекти в София, Пазарджик, Симитли и Перник през месец септември и октомври 2022г. Лабораторно е определено водното съдържание (сухо вещество), а при 6 селектирани проби е определено и съдържание на немлечни мазнини. При 35 от пробите водното съдържание е над 60%, а в 12 от тях е дори над 70%.
Целта на изследването е определяне на качеството на бяло саламурено сирене чрез съпоставяне на лабораторно измереното водно съдържание със заложената в БДС стойност за този показател. В теста са включени 30 търговски марки сирене, като една от тях е закупена два пъти от различни търговци в София и Русе. Сирената са закупувани от 6 града от страната (София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе и Перник) от различни магазини. Основен критерий за подбор е ниската цена - под 10 лева за килограм. Пробите са транспортирани до офиса на Активни потребители в София и предадени на лаборатория за определяне на водното съдържание. Резултатите, както и достъпната на етикетите информация на продуктите, са представени в таблицата.
Бялото саламурено сирене е традиционен продукт консумиран от милиони българи. Сиренето се ползва като богата на протеини и минерали храна и се усвоява лесно от човешкия организъм. На пазара се предлагат стотици марки сирена, което осигурява богат избор за потребителите. В същото време през последните 20 години зачестяват сигналите и съмненията за злоупотреби в качеството на всички млечни продукти, което и фокусира усилията на Активни потребители върху тази тема.
Защо производителите добавят вода в сиренето. Отговорът е прост – заради себестойността. Колкото по-малко мляко се използва за направата на 1 кг сирене, толкова по-голяма е печалбата на производителя. Допълнително, наличието на повече вода в храните не се възприема толкова негативно от потребителите, поне не колкото влагането например на палмово масло и за много хора това е безобидна измама.
Методи за задържане на повече вода в сиренето:
Технологични – това са случаите, когато сиренето не зрее достатъчно или когато нарязаните буци не се отцеждат и пресоват. По този начин не може да се постигне драстично повишаване на водното съдържание.
Влагозадържащи химикали – са например нишестетата и различни полизахаридни технологични добавки и гелосващи/желиращи агенти (Е номера). Повечето от тях са разработени за сладкарската промишленост но се прилагат и от производители искащи да вкарат вода в сирена и месни продукти. Понякога за тази цел се използват и растителни протеини и различни соли или комбинации от всичко изброено.
Нетрадиционни ензимни препарати – при производството на сирене се добавят ензими за коагулация на протеините. Това е традиционна стъпка. През последните години в млекарския сектор навлизат обаче ензими с много по-различна функция. Основен представител на „иновациите“ е трансглутаминазата. Този ензим вместо да разгражда млечните протеини, което спомага за по-доброто храносмилане от хората, има коренно различно действие. Трансгутаминазата образно казано омрежва белтъците. Тя свързва веригите на отделните протеини в едно цяло. По този начин продукта става механично по-здрав и задържа повече вода без да се разпадне. От практическа гледа точна се получава „сирене“ от по-малко суровина, вместо мляко там има вода. Заедно с това трансглутаминазата консервира продукта, като пречи на традиционните ензими наречени протеази и млечно-киселите бактерии да разграждат казеина на млякото.
Снимки: Нина Милошевич
С тържествена церемония в Хасково бе изпратен поредният български военен контингент, който ще участва в мироопазващата мисия на НАТО в Косово (KFOR). Заместник-кметът на община Хасково Динко Тенев подари на военнослужещите икона на Свети Георги Победоносец и връчи знамето на града на командира на ротата и помощник-национален командир на контингента..
За нов вид измама предупреждават от Община Хасково. Измамници се представят за служители на фирмата, извършваща обходи по домовете за подмяна на печките на твърдо гориво с климатици. Вече е постъпил сигнал от възрастна жена за опит за такава злоупотреба. Гергана Башева от общината напомня, че фирмата за подмяна на климатици работи единствено с..
Полицаи от РУ Хасково и лесничеи проведоха съвместна акция за съхранение на дърва без документи за произход. Проверени са домове в хасковските села Долно Войводино, Пчелари и Козлец. Установени са 4-ма собственици с над 4 кубика дърва за огрев без необходимите документи за доказване на произход.
Двама хасковлии са задържани за кражби на 3 кутии за дарения. Вчера криминалистите са заловили мъжете на 24г. и 34г., за които имат данни, че са задигнали 3 дарителски кутии, оставени в магазини и бензиностанция в Хасково. По-младият признал за кражбата на такава, поставена в бензиностанция на булевард „В.Левски“, станала в началото на месеца...
Областната дирекция на МВР – Кърджали започна проверка за фалшиви медицински удостоверения, използвани при издаването на свидетелства за правоуправление на МПС. По първоначални данни в медицински център в областния град са били изготвяни документи за физическа годност на водачи за категориите C и D, без реално да са били извършвани необходимите..
С празничен концерт в читалище „Родопска искра“ в Ардино бе отбелязан Международният ден на майчиния език. Събитието събра десетки жители и гости на града, а неговото официално откриване бе поверено на кмета на общината инж. Изет Шабан. В своето приветствие той припомни значението на този ден, който се чества от 2000 година насам, след като Генералната..
От днес двама румънски полицейски служители се включват в съвместни патрули с българските си колеги в курорта Пампорово. Това се осъществява в рамките на двустранно споразумение между министерствата на вътрешните работи на България и Румъния. Съвместните наряди ще следят за реда и сигурността в курорта до 19 март 2025 г. Международното полицейско..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478