Един от най-често консумираните продукти в България, сиренето, се оказва, че е най-проблемната хранителна стока, произвеждана у нас. Производителите масово продължават да не спазват традициите за преработка на млечни продукти и законите регулиращи тази дейност. Последното проучване на Българската асоциация "Активни потребители" е проведено върху 48 марки краве сирене, закупени от различни търговски обекти в София, Пазарджик, Симитли и Перник през месец септември и октомври 2022г. Лабораторно е определено водното съдържание (сухо вещество), а при 6 селектирани проби е определено и съдържание на немлечни мазнини. При 35 от пробите водното съдържание е над 60%, а в 12 от тях е дори над 70%.
Целта на изследването е определяне на качеството на бяло саламурено сирене чрез съпоставяне на лабораторно измереното водно съдържание със заложената в БДС стойност за този показател. В теста са включени 30 търговски марки сирене, като една от тях е закупена два пъти от различни търговци в София и Русе. Сирената са закупувани от 6 града от страната (София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе и Перник) от различни магазини. Основен критерий за подбор е ниската цена - под 10 лева за килограм. Пробите са транспортирани до офиса на Активни потребители в София и предадени на лаборатория за определяне на водното съдържание. Резултатите, както и достъпната на етикетите информация на продуктите, са представени в таблицата.
Бялото саламурено сирене е традиционен продукт консумиран от милиони българи. Сиренето се ползва като богата на протеини и минерали храна и се усвоява лесно от човешкия организъм. На пазара се предлагат стотици марки сирена, което осигурява богат избор за потребителите. В същото време през последните 20 години зачестяват сигналите и съмненията за злоупотреби в качеството на всички млечни продукти, което и фокусира усилията на Активни потребители върху тази тема.
Защо производителите добавят вода в сиренето. Отговорът е прост – заради себестойността. Колкото по-малко мляко се използва за направата на 1 кг сирене, толкова по-голяма е печалбата на производителя. Допълнително, наличието на повече вода в храните не се възприема толкова негативно от потребителите, поне не колкото влагането например на палмово масло и за много хора това е безобидна измама.
Методи за задържане на повече вода в сиренето:
Технологични – това са случаите, когато сиренето не зрее достатъчно или когато нарязаните буци не се отцеждат и пресоват. По този начин не може да се постигне драстично повишаване на водното съдържание.
Влагозадържащи химикали – са например нишестетата и различни полизахаридни технологични добавки и гелосващи/желиращи агенти (Е номера). Повечето от тях са разработени за сладкарската промишленост но се прилагат и от производители искащи да вкарат вода в сирена и месни продукти. Понякога за тази цел се използват и растителни протеини и различни соли или комбинации от всичко изброено.
Нетрадиционни ензимни препарати – при производството на сирене се добавят ензими за коагулация на протеините. Това е традиционна стъпка. През последните години в млекарския сектор навлизат обаче ензими с много по-различна функция. Основен представител на „иновациите“ е трансглутаминазата. Този ензим вместо да разгражда млечните протеини, което спомага за по-доброто храносмилане от хората, има коренно различно действие. Трансгутаминазата образно казано омрежва белтъците. Тя свързва веригите на отделните протеини в едно цяло. По този начин продукта става механично по-здрав и задържа повече вода без да се разпадне. От практическа гледа точна се получава „сирене“ от по-малко суровина, вместо мляко там има вода. Заедно с това трансглутаминазата консервира продукта, като пречи на традиционните ензими наречени протеази и млечно-киселите бактерии да разграждат казеина на млякото.
Снимки: Нина Милошевич
Има механизъм за забрана на внос на животинска продукция от страни извън ЕС в България. Това каза в Кърджали министърът на земеделието и храните Георги Тахов и поясни, че това вече се прави по отношение вноса на яйца по линия на ЕК, която определя квоти за всяка една продукция. Георги Тахов: "Ние без решение на Eвропейската..
Имa механизъм за забрана на внос на животинска продукция от страни извън ЕС в България. Това каза в Кърджали министърът на земеделието и храните Георги Тахов и поясни, че това вече се прави по отношение вноса на яйца: "Когато вносът на даден вид стока - зеленчуци, плодове, месо, яйца достигне до едни определени лимити, които ЕК е предварително..
В тежко състояние и с опасност за живота е настаненото в УМБАЛ „Свети Георги“ 1-годишно дете, чиято майка скочи с него от третия етаж на хотел в Кърджали. Това съобщиха от пресслужбата на болницата. Бебето е с фрактура на черепа и се лекува в Клиниката по неврохирургия. Няма други травми. Предстоят още прегледи и изследвания, но на този етап детето..
Майката, която се хвърли с бебето си от хотелска стая в Кърджали, е настанена в Държавната психиатрична болница, а момиченцето е в тежко състояние с черепно-мозъчна травма и е изпратено по спешност в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. При медицинския преглед след инцидента жената се е държала неадекватно и агресивно, съобщи за Радио..
Ахмед Доган провежда в централата на ДПС консултации за листите за предстоящите парламентарни избори с кандидати за депутати, съобщиха от пресцентъра на партията. "Ахмед Доган е обратно в своя дом, централата на ДПС, топло посрещнат от нашите младежи", се казва в съобщението. Учредители, основатели и бивши областни председатели на партията вчера..
Днес в Кърджали откриха официално новия Туристически информационен център. В него жителите и гостите на града могат да се информират за туристическите забележителности и маршрути в общината и областта. 90% от съществуващите туристически маршрути в област Кърджали вече са изцяло обновени от доброволци на Туристическия информационен център, след като..
Млада майка скочи с невръстното си дете от третия етаж на хотел в Кърджали. Инцидентът е станал тази нощ в квартал "Студен кладенец". 20-годишната жена е с контузии, а бебето, което е на 1 годинка, е в тежко състояние. То е транспортирано по спешност в болница в Пловдив. Майката е задържана за срок до 24 часа. Според запознати тя е от..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478