Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ароматите на лятото в чинията - пилешко месо с ягодова салца и мента


В сезона на свежите плодове и зеленчуци, откъснати направо от градината, е направо недопустимо да не си направим нещо вкусно с тях. В момента има много ягоди и череши, предимно български, от които могат да се приготвят изкусителни десерти. Но пък ако към пилешкото месо, прибавим и ягоди, то бихме се насладили на два вкуса, които се комбинират изключително приятно. Как,  да чуем от шеф Пеньо Иванов.
"Това, което е съществено за всяка рецепта,....в случая използваме за основен продукт пилешки гърди. Те се почистват, мариноват. Като мариноваме с това, което много обичам. Да се направи една смес от малко зехтин, много малко пасиран чесън, черен пипер, прясно смлян на мелничка, ако има, и вече тук е въпрос на избор каква прясна подправка да се сложи. Може да се сложи риган, може да се сложи мащерка, може да се сложи маточина, естествено магданоз или копър. И с тази смес се маринова месото. Маточината е с много нежен лимонов аромат, така че е повече от логично, според мен. Някой може да сложи и друга подправка, вече е въпрос на вкус. Солта аз я слагам, когато се готви месото, за да не изсушава предварително продукта".
Съветът на шеф Иванов е месото да се нареже равномерно, за да се изпече равномерно.
За ягодовата салца е важно ягодите да "се нарежат по дължина на еднакви парчета, на половинки, после на дължина". Продуктът е важно да е еднакво нарязан. А за овкусяването на ягодите.... "нещата са повече от скромни.  eдна идея сол, балсамов оцет и малко зехтин. Оцетът трябва да е много малко, за да се усеща, че има нещо кисело, но вкусът на ягодата да се запази".
В салцата също може да се сложи нещо зелено - много тънко нарязан пресен лук, малко мента или и двете.
Желателно е гарнитурата, тоест тази салца да се направи почти преди да се изпече месото, тоест те да са почти по едно и също време готови. Допълнително може да се прибави заквасена сметана или цедено кисело мляко.
По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Росица Генчева - Пазител на традициите в раздел "Кулинария"

Росица Генчева получи грамота от конкурса "Пазител на традициите" в раздел "Кулинария". Всеки е пазител на традициите, казва организаторът Пеньо Иванов. Изключително трудно над 15-членното жури отличи само някои от 32-те силни номинации на заслужили и талантливи българи. Да бъдат част от журито в седемте категории имаха честта редица..

публикувано на 06.11.24 в 14:20

Ерол Мюмюн: Следвам мисията си - да превърнем Кърджали в нашия приятен дом за живеене

Ерол Мюмюн: Следвам мисията си - да превърнем Кърджали в нашия приятен дом за живеене За да работят общините е нужно да има по-скоро редовно правителство. Това каза Ерол Мюмюн, кметът на община Кърджали, който се отказа от депутатското място в 51 НС. Припомням, че той бе водач на листата на ДПС Ново Начало в Кърджали, където формацията бе победител на..

публикувано на 05.11.24 в 19:10

Роса Соколова представи книгата си завет в прегръдката на Керимовата къща

"Майка ми беше от хората, които оцеляват с обич и доброта.   Живееше в прошка.  Тя не си отиде преди повече от 20 години, остана, за да ни пази.  В размисъл съм за хляба-змия , който се прави за Сирни Заговезни. За очите на змията, за наричането, за разчупването и за раздаването, за прошката, за искането и моженето, за търсенето и..

публикувано на 05.11.24 в 16:08

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването Ви отвеждаме на пазара в Бишкек, Киргизстан, където пазарлъкът е нещо свещено. За това ни разказва Магдалена Гигова. Нурай Садулов ще ни отведе в страната на любовта и виното , Франция с рубриката "Франция, Мон Амур"!   Очакват ни още изненади, само  останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и..

публикувано на 03.11.24 в 17:42

20 години магия със "101 каба гайди“

В Родопски драматичен театър, в Смолян се проведе празничен концерт по повод 20 години от създаването на Гайдарски състав „101 каба гайди“. Любимите изпълнители получиха заслужени аплодисменти от публиката. По повод годишнината и с решение на читалищното настоятелство бяха връчени награди: Костадин Илчев бе удостоен със званието Будител на..

публикувано на 02.11.24 в 08:25
Проф. д-р Анна-Мария Борисова

С 200 на сто повече са диабетиците у нас за по-малко от 20 години

Ръст от почти 200 на сто на заболеваемостта от диабет тип 2 показват данни от скрининг, проведен през 2024-а година от Българското дружество по ендокринология. Като още по-сериозен проблем специалистите сочат факта, че половината от хората, страдащи от хроничното заболяване дори не знаят за това. Ендокринолозите предупреждават, че диабетът става все..

публикувано на 31.10.24 в 21:46