Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тайната на щастието на датчаните: Да се насладиш на момента


Има ли нещо гнило в Дания? Сигурно има и то по това време  на годината, защото се оказва, че в момента там е по-топло, отколкото при нас. Необичайното време е истинска радост за тези народи, защото часовете слънчевата светлина, на която те могат да се радват са едва шест. Но пък както знаем, че датчаните имат стройна философия за живота, която обяснява че са една от най-щастливите нации. Хюга, или както те я произнасят хюге. Хюга се нарича всичко - от „изкуството да създаваш атмосфера на интимност“, „комфорт за душата“ и „липсата на дразнители“ до „да изпитваш удоволствие от наличието на успокояващи неща“, „споделени моменти на уют“ и „да пиеш какао на светлината на свещи“.
Хюга не се крие във вещите, а в атмосферата и усещанията.
В Дания има специални хюга турове по паркове, кафенета, площадки и улици, където можете да се почувствате по-щастливи. Как едно момиче от Кърджали възприема хюга, пренася ли се този щастлив начин на живот и върху интериора в датските домове, как й се отразява така дефицитната слънчева светлина. Разговарям със Станислава Иванова, с която се познаваме лично, а поводът за това е 20 март, Световния ден на щастието.

момента, за голяма изненада на всички, е доста приятно и топло, някъде от две седмици има слънце, което не се случва често тук в този период. Даже като наблюдавам, и от България е по-топло".

"....имаше съответен период, в който трябваше да се адаптирам, понеже зимата тука е доста тъмно, имаме някъде около 6 часа светлина дневна. Но това, че те в ежедневието си умеят като цяло да правят така нареченото хюге, да си правят вечерите или дългите нощи, тъмни часове, като едно такова приятно усещане. Някак си не усещаш, че вън е тъмно, ами  вътре в душата ти е светло, със свещи, с приятна музика. На мен ми отне няколко години да свикна, да не обръщам много внимание, че е тъмно, че студено и дъждовно, ами да си го направя да ми е приятно, въпреки условията навън".

В периода преди Коледа и Нова година Дания е украсена пищно, коледно, като украсяването започва още от октомври месец. Така времето преминава неусетно. "Трудно е януари месец, след като са минали празниците".

КАКВО Е ХЮГЕ?

"Това е философия за щастие, ....да се насладиш на момента. Да си направиш да ти е уютно, да спреш за момент и да се насладиш на обстановката, на компанията. Да си направиш уют на душата. Не ти трябва нещо помпозно, разкош.

Народопсихологията на датчаните е да се наслаждат на простите неща. "Системата е направена така, че те са задоволени материално, единственото остава да си направиш уютно в душата, да ти е комфортно. Да се насладиш на компанията на близки приятели, на семейството, да си направиш една чаша чай с ароматна свещ до теб, примерно в зимните дни. Това е хюгето, и аз вече свикнах на техния начин на мислене".

"Това че ти можеш да видиш добър приятел, в този момент и да спреш за момент, и да се насладиш на разговорите, не да бързаш и да мислиш за други проблеми".

ОБЗАВЕЖДАНЕТО И ХЮГЕ

Датският стил в обзавеждането също е свързан с хюге.

".....Те имат минималистичен стил, датския стил с това е известен - и в дизайн, и в интериор, и в мебели. За тях са много важни чистите линии и това те освобождава да може да мислиш за себе си, да се насладиш на своето съществуване, в момента. Не са привързани към вещите, при тях всичко е много изчистено, много монохромни цветове използват - бяло, сиво, черно. В домовете им "обстановката е приятна, няма ярки цветове, много натрупано, много декорации, което можем да видим в южната част на полукълбото".

СВЕЩИТЕ И ХЮГЕ

Камина във всеки дом няма, уточнява Станислава. Ако има камина, тя ще е био, но свещи навсякъде има. Особено зимата, задължително, по прозорци, влючени като декорация. Имат и традиция, една голяма свещ, която се разграфява от едно до двайсет и четири и всеки ден се запалва по малко до Коледа.

КУХНЯТА Е СЕМПЛА

близка до немската. Нямат манджи като у нас. Примерно меню е месо с картофи и сосове, на които датската кухня изобилства.

КАК СИ ПОЧИВАТ ДАТЧАНИТЕ

Лятото всички отиват на юг. С каравани в Италия в Испания, за по месец, тук юли месец е задължително почивен месец, понеже и училищата тогава не работят. И да, отиват на по-топло, макар че в последните години и тук има хубаво лято".

В БЪЛГАРИЯ ЖИВОТЪТ Е ДОСТА ЗАБЪРЗАН И ДИНАМИЧЕН,

в сравнение с Дания.

НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ В КРАЙНА СМЕТКА ДАТСКОТО ЩАСТИЕ? ЧЕРТИ ОТ ХАРАКТЕРА? СТАНДАРТ?

Определено не са амбициозни от тази гледна точка, да завиждат. Обичат да си помагат. Но за да се създадат дълбоки връзки, трябва да мине известно време, казва Станислава.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Росица Генчева - Пазител на традициите в раздел "Кулинария"

Росица Генчева получи грамота от конкурса "Пазител на традициите" в раздел "Кулинария". Всеки е пазител на традициите, казва организаторът Пеньо Иванов. Изключително трудно над 15-членното жури отличи само някои от 32-те силни номинации на заслужили и талантливи българи. Да бъдат част от журито в седемте категории имаха честта редица..

публикувано на 06.11.24 в 14:20

Ерол Мюмюн: Следвам мисията си - да превърнем Кърджали в нашия приятен дом за живеене

Ерол Мюмюн: Следвам мисията си - да превърнем Кърджали в нашия приятен дом за живеене За да работят общините е нужно да има по-скоро редовно правителство. Това каза Ерол Мюмюн, кметът на община Кърджали, който се отказа от депутатското място в 51 НС. Припомням, че той бе водач на листата на ДПС Ново Начало в Кърджали, където формацията бе победител на..

публикувано на 05.11.24 в 19:10

Роса Соколова представи книгата си завет в прегръдката на Керимовата къща

"Майка ми беше от хората, които оцеляват с обич и доброта.   Живееше в прошка.  Тя не си отиде преди повече от 20 години, остана, за да ни пази.  В размисъл съм за хляба-змия , който се прави за Сирни Заговезни. За очите на змията, за наричането, за разчупването и за раздаването, за прошката, за искането и моженето, за търсенето и..

публикувано на 05.11.24 в 16:08

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването Ви отвеждаме на пазара в Бишкек, Киргизстан, където пазарлъкът е нещо свещено. За това ни разказва Магдалена Гигова. Нурай Садулов ще ни отведе в страната на любовта и виното , Франция с рубриката "Франция, Мон Амур"!   Очакват ни още изненади, само  останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и..

публикувано на 03.11.24 в 17:42

20 години магия със "101 каба гайди“

В Родопски драматичен театър, в Смолян се проведе празничен концерт по повод 20 години от създаването на Гайдарски състав „101 каба гайди“. Любимите изпълнители получиха заслужени аплодисменти от публиката. По повод годишнината и с решение на читалищното настоятелство бяха връчени награди: Костадин Илчев бе удостоен със званието Будител на..

публикувано на 02.11.24 в 08:25
Проф. д-р Анна-Мария Борисова

С 200 на сто повече са диабетиците у нас за по-малко от 20 години

Ръст от почти 200 на сто на заболеваемостта от диабет тип 2 показват данни от скрининг, проведен през 2024-а година от Българското дружество по ендокринология. Като още по-сериозен проблем специалистите сочат факта, че половината от хората, страдащи от хроничното заболяване дори не знаят за това. Ендокринолозите предупреждават, че диабетът става все..

публикувано на 31.10.24 в 21:46