След компотите, сладката и лютеницата е ред туршиите. През октомври на най-големия пазар в Кърджали се търсят основно зеленчуците за туршия. Според търговците цените тази есен са по-високи и поради това и търсенето не е толкова голямо както предни години. Шоковото поскъпване е в резултата на по-високите цени на тока и природния газ. През последните месеци енергията за индустрията поскъпна в пъти. От юли до октомври енергията за индустрията е поскъпнала с близо 90%. Спрямо година по-рано скокът е драстичен - над три пъти.
Сериозния удар от новите цени на тока и газа усещат производителите на плодове и зеленчуци по цялата верига. От отглеждането на разсада, през торенето, напояването, обработката, до брането и превозването до пазарите и магазините, понеже след прибиране на реколтата същите трябва да се съхранява във хладилници, които също са енергоемки и всичко това влияе пряко върху себестойността на продукцията.
В момента карфиолът е на цена от- 2.50лв, зелените домати са по - 1.00лв. Зелето достига до - 1.20лв. за "Кьосе", лилаво зеле- 2.00лв, камби по - 1.80лв, моркови по 0.99лв., патладжани - 1.00лв и целина от - 1.50 до 2.00лв.
Още по големи ще бъдат разходите през зимата при отглеждането на оранжерийните зеленчуци. Само за отопление те достигат до 50-70% от стойността на краставиците и доматите. Затова и производителите очакват, че ако вдигнат още цените пазарът ще бъде залят от вносни плодове и зеленчуци. Традицията обаче повелява всяка година по това време десетки тонове зарзават да се превърнат в различни туршии.Много спорове са се водили дали традиционното българско ястие – туршия е вредна храна заради високото си съдържание на сол и голяма киселинност. Последните проучвания показват, че напротив, образуването на млечна киселина има положителен ефект върху човешкия организъм, както и всички ензими, отделящи се по време на ферментацията на зеленчуците. А как точно се приготвя туршията ни разказа Марина Панайотова:
"Почистваме и измиваме зелките. Издълбаваме кочана им и леко срязваме на кръст. Поставяме във вдлъбнатината едра сол и подреждаме плътно зелките с кочана нагоре. Между пластовете прибавяме измитите и нарязани парченца хрян, морковите, царевицата и ябълката, които ще предадат приятен вкус на киселото зеле. В голям съд разтваряме едрата сол в гореща вода. Щом саламурата изстине напълно, я прецеждаме през марля и добавяме още студена вода. Върху зелките поставяме тензух, който е с диаметъра на бидона. Отгоре слагаме притискаме с речен камък. Претакваме зелето след шестия ден, като това трае всеки ден, докато зелето не започне да киселее. Съхраняваме го в неотопляемо помещение. "
Същевременно за да е поносима сметката на пазара производителите искат ДДС при основните храни, които купуваме да бъде намален до 9%. Докато дискусията тече, сметките обаче стават все по-големи и се усещат тежко в семейния бюджет.
Целия репортаж на Ангел Шенков чуйте в звуковия файл.
В неделя пред театъра в Кърджали от 14.30 всички хора от областта ще имат възможност да отнесат фиданки със себе си, за да засадят бъдеще за нашата планета. Доброволци ще им раздадат 20 000 дръвчета - плодни, медоносни, паркови. Инициативата е втора по рода си в Кърджали, но поредна за Гората бг. Създателят на организацията Никола..
Колко са вкусни дините, отгледани на дъното на язовир? На този въпрос могат вероятно да отговорят хората от кърджалийското село Лисиците. Селото е известно с най-дългия въжен мост у нас, на който туристи и от страната, и от чужбина прииждат, сега основно в почивните дни, дори само, за да си направят впечатляващо селфи. А той, мостът, е..
В продължение на две седмици жените от Спортно-интелектуалния клуб „Ахридос“ демонстрираха ангажираност и съпричастност, включвайки се активно в благотворителна кампания, насочена към социално уязвимите групи в обществото. С много желание и отдаденост те събраха десетки кашони, пълни с дрехи, обувки, завивки и детски играчки, които ще бъдат дарени на..
На сцената на Театрално-музикалния център в Кърджали се проведе изключителен концерт по случай 70-годишния юбилей и 50 години на сцената на един от най-талантливите акордеонисти в България – Нешко Нешев. Събитието се превърна в празник на българската музикална традиция, събрало на едно място най-обичаните фолклорни изпълнители и почитатели...
Да вярваш в любовта, да знаеш, че семейството и приятелството са значими, да браниш правдата, да вярваш, че любовта е по-силна от омразата. Тези ценности и истини са най-доброто, което можем да си пожелаем да преоткрием тази Коледа край елхата и рождението на Исус. Позабравените послания ни напомнят момчетата от група "Хоризонт", които..
Директорът на Средно училище „Йордан Йовков“ Людмила Чаушева, представи на националния форум „Ние сме бъдещето“ добра практика по предприемачество, разработена и внедрена в школото в Кърджали. Форумът се проведе в Габрово, а организатори бяха Регионално управление на образованието, Фондация „Джуниър Ачийвмънт България“ (JA Bulgaria), Община..
Във втората част на предаването Нурай Садулов ни отвежда на романтична разкодка в страната на любовта и виното с рубриката "Франция, мон Амур!". Очакват ни още изненади, само останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и онлайн, в реално време на binar.bg Желая Ви приятно слушане!
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478