Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сезонът на туршиите: С колко поскъпна зарзаватът?



След компотите, сладката и лютеницата е ред туршиите. През октомври на най-големия пазар в Кърджали се търсят основно зеленчуците за туршия. Според търговците цените тази есен са по-високи и поради това и търсенето не е толкова голямо както предни години. Шоковото поскъпване е в резултата на по-високите цени на тока и природния газ. През последните месеци енергията за индустрията поскъпна в пъти. От юли до октомври енергията за индустрията е поскъпнала с близо 90%. Спрямо година по-рано скокът е драстичен - над три пъти.

Сериозния удар от новите цени на тока и газа усещат производителите на плодове и зеленчуци по цялата верига. От отглеждането на разсада, през торенето, напояването, обработката, до брането и превозването до пазарите и магазините, понеже след прибиране на реколтата същите трябва да се съхранява във хладилници, които също са енергоемки и всичко това влияе пряко върху себестойността на продукцията.

В момента карфиолът е на цена от-  2.50лв, зелените домати са по - 1.00лв. Зелето достига до - 1.20лв. за "Кьосе", лилаво зеле- 2.00лв, камби по - 1.80лв, моркови по 0.99лв., патладжани - 1.00лв и целина от - 1.50 до 2.00лв.

Още по големи ще бъдат разходите през зимата при отглеждането на оранжерийните зеленчуци. Само за отопление те достигат до 50-70% от стойността на краставиците и доматите. Затова и производителите очакват, че ако вдигнат още цените пазарът ще бъде залят от вносни плодове и зеленчуци. Традицията обаче повелява всяка година по това време десетки тонове зарзават да се превърнат в различни туршии.

Много спорове са се водили дали традиционното българско ястие – туршия е вредна храна заради високото си съдържание на сол и голяма киселинност. Последните проучвания показват, че напротив, образуването на млечна киселина има положителен ефект върху човешкия организъм, както и всички ензими, отделящи се по време на ферментацията на зеленчуците. А как точно се приготвя туршията ни разказа Марина Панайотова:

"Почистваме и измиваме зелките. Издълбаваме кочана им и леко срязваме на кръст. Поставяме във вдлъбнатината едра сол и подреждаме плътно зелките с кочана нагоре. Между пластовете прибавяме измитите и нарязани парченца хрян, морковите, царевицата и ябълката, които ще предадат приятен вкус на киселото зеле. В голям съд разтваряме едрата сол в гореща вода. Щом саламурата изстине напълно, я прецеждаме през марля и добавяме още студена вода. Върху зелките поставяме тензух, който е с диаметъра на бидона. Отгоре слагаме притискаме с речен камък. Претакваме зелето след шестия ден, като това трае всеки ден, докато зелето не започне да киселее. Съхраняваме го в неотопляемо помещение. "

Същевременно за да е поносима сметката на пазара производителите искат ДДС при основните храни, които купуваме да бъде намален до 9%. Докато дискусията тече, сметките обаче стават все по-големи и се усещат тежко в семейния бюджет.

Целия репортаж на Ангел Шенков чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Димитрина Табакчиева-Будахер: Чуваш бомбите как минават покрай теб и не знаеш къде ще паднат

Димитрина Табакчиева-Будахер е родом от Кърджали. Тя, заедно със семейството си са едни от хората, които се евакуираха с правителствения самолет от Ливан, заради ескалиралото напражение в близкоизточните страни. Димитрина Табакчиева-Будахер разказва за живота между бомбите и смъртта, за страха, че излизайки  сутрин на работа вместо “довиждане” казваш..

публикувано на 04.10.24 в 14:35
Тодор Кожухаров

Фестивалът “С песните на Тодор Кожухаров” в два дни

Задава се петото издание на Националния фолклорен фестивал “С песните на Тодор Кожухаров” в Хасково. Конкурса тази година ще е в два дни 12 и 13 октомври. Фестивалът е с конкурсен характер, без такса за участие и в него могат да участват изпълнители от цялата страна, без ограничение на възрастта. Началото е в 9 часа на 12 октомври в Младежки център,..

публикувано на 02.10.24 в 14:48

Температурите през октомври ще са около и над климатичните норми

През последните години температурата през октомври надвишава климатичните норми. Това каза за Радио Кърджали Анастасия Стойчева, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология. "Той е онзи месец в нашата страна, в който имаме както много хубави слънчеви дни, които част от хората наричат циганско лято, но в действителност циганското..

публикувано на 01.10.24 в 15:09

Приказна вечер в Кърджали с поетесата Ивелина Радионова

С вълнение от преживяната вечер с авторката на Алтъна, Радка Петкова.

публикувано на 30.09.24 в 13:25

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Желая Ви приятно слушане!

публикувано на 30.09.24 в 12:48
В Кирковско гледат капия от стария местен сорт

В Чорбаджийско пазят стария местен сорт "Росенка", отглеждат над 200 дка червена капия

В сезона на червената капия стопаните от кирковското село Чорбаджийско и околните села са на полето, за да прибират реколтата. Около 200 декара чушки се отглеждат в този район, което го прави най-големият в производството на капия в община Кирково. Годината за едни е добра, но за други не толкова, казва кметът на Чорбаджийско Сами Везир. "Годината е..

публикувано на 29.09.24 в 17:42

Свищов - градът на първите

Знаете ли, че град Свищов е най-южно разположеното населено място по поречието на река Дунав. В него живеят малко над 22 000 жители.  Градът е известен с първите 100 факта и събития случили в Свищов? Там е открита първата печатна книга - "Абагар" на кирилица през 1651 година. Първото крупно дарение за просветни цели в българските земи е направено в..

публикувано на 25.09.24 в 16:22