Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледа в различните краища на Родопите

Снимка: Иванка Петрова

Кера СтанковаРождество Христово е един от най-големите християнски празници. На този ден честваме раждането на Сина Божий – Иисус Христос.

Празникът започва в полунощ с обичая коледуване. В него вземат участие ергени, годеници и наскоро женени мъже. Подготовката на коледарите започва още от Игнажден, като те разучават коледни песни, създават коледните групи и се определя водач на всяка от тях – като той трябва да е женен. Най-често те се състоят от старец, баба, гайдар, трохобер и четници певци. Всеки от тях изпълнява определена задача – старецът и бабата размиват семейството, трохоберът събира даровете, четниците изпълняват коледни песни, а гайдарът свири. В някои региони на страната те се правят на котараци, за да известят, че пристигат. С празнично облекло и с китки на калпаците те тръгват по къщите, като започват винаги от къщата на най-личния човек – кмета, попа, учителя. Изпълняват коледни песни за здраве, щастие и обилна реколта.

Стопанинът на дома ги кани около трапезата и черпи мъжете с вино, а после ги дарява с колачета, пари, месо, брашно и други. Домакинята им дава пшеница, която да поръсят из къщата, за да се народи през следващата година.

Времето за коледуване започва в полунощ на Бъдни вечер и продължава до изгрев слънце на Коледа.

Изпълнителката на беломорски тракийски песни Кера Станкова се връща назад в детството и разказва как са посрещали Коледа в родното село Воденци. Дори тя самата ходела да коледува.



Милка СтаматоваДенят преди Коледа, с който завършва продължителния коладски пост, се нарича Суха Коледа, Детешка Коледа.Бъдни вечер е първата кадена вечеря и един от най-почитаните семейни празници. Съществено място в неговата структура заемат обредите, свързани с домашния огън, с обредната трапеза и с коледуването на деца и ергени.Няколко дни преди Коледа стопанинът на дома отсича дебело дърво, което трябва да поддържа буен огънят през цялата коледна нощ. Пепелта от него не се изхвърля, защото според поверието тя е лековита и стимулира плодовитостта. С нея се пръскат напролет нивите, за да дават повече реколта. Ястията са постни - сарми, варен фасул, леща, царевица или пшеница, подсладени със сусам и орехи - кешкек. На трапезата се слагат още сушени плодове, орехи, чесън, стафиди.Около трапезата се нарежда цялото домочадие. Най-старата жена в семейството запалва свещ върху обредния хляб и прекадява ястията с поставен върху керемида или палешника на ралото тамян. В Смолянско коледуват главно деца - момчета и момичета, водени обикновено от някои баща, коледар или учител.Обхождането на селото от коледарите става от полунощ. Коледарски групи не влизат само в онези къщи, където е починал човек, от чиято смърт не е изминала една пълна година. Ръководителката на групата за автентичен фолклор „Дунята“ от село Черничево, разказва за традициите от нейното детство.  


Калинка Янчева и Кипра Иванова

Богато отрупана е трапезата на Бъдни вечер и Коледа и в пазарджишкото село Варвара. Там за Коледа подготвят кокошка с кисело зеле. В първия ден от Коледата в читалището на селото се провежда така нареченото "дервишко събрание". На това събрание се избират костюмите на дервишкият ансамбъл. Те са строго определени за всеки един от участниците. Това са местни автентични кукерски игри, които са чисто езически ритуали за прогонване на злите духове, носене на човешка надежда за повече здраве, за повече берекет. Целта на традицията е дервишите да изгонят всичко лошо, което се е случило през изминалата година - да си отиде и никога повече да не се връща и през новата година да има от всичко в повече. Да е сита, мирна и честита.

94-годишната Калинка Янчева и приятелката ѝ Кипра Иванова разказват за Коледните празници във Варвара.  Селото е разположено в полите на Западните Родопи на северния склон на рида Алабак.



Весели Коледни празници! 


Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Политиците взаимно не могат да се разберат, как ние, хората, да ги накараме да се разберат, казват членовете на СИК в Горно Къпиново

В Горно Къпиново надеждата надделява над отчаянието

Кирковското село Горно Къпиново се намира в края на България, то е последното преди границата с Гърция. "Тук не е краят, тук е началото на България", поправя ме дядо Весо, когото срещам в началото на селото. С приятели са заформили каре на карти в следобеда на изборния ден. Трудно е да се каже какво надделява в този пограничен край - отчаянието или..

публикувано на 28.10.24 в 10:56

Мая Мечева: Родопите са библейска, свещена планина

Триптих "Пейзажен хаос" в пастелни и ярки цветове представи художничката Мая Мечева за изложбата на художниците, посветена на Деня на Кърджали, 21 октомври. Дали обаче Кърджали е цветен, и в какви цветове би го описала самата тя, какъв е стилът на града от творческата гледна точка , какъв е неговият дух, кои са любимите сгради на Мая и трябва ли..

публикувано на 20.10.24 в 18:51

"Зоници и зунки" - лирика в наниз от думи

Книгата-откровение "Зоници и зунки" , ще представи Роса Соколова в Кърджали, който отдавна е роден за нея. Сред битовата и артистична атмосфера на Керимовата къща ще прозвучи гайда, ще чуем съкровената изповед н а едно момиче, което е расло сред диви ягоди и славни легенди, а след това и като жена с обичащо сърце, ще бъде разчупена и..

публикувано на 20.10.24 в 18:36

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването ще чуем подробности за празника на смилянския фасул, който продължава и днес, като ще протече освен с похапване на местната чорба, и с дегустация на прочутото мяхово сирене. Повече - в разговора на Илияна Типова със секретаря на местното читалище Илия Годев. След това Нурай Садулов ще ни отведе в страната на..

публикувано на 20.10.24 в 18:22

Бейсим Али: Хората, родени в село Сладкодум ще се завърнат ако има вода и път

За да стигнем до село Сладкодум, трябва да изминем около 4 км черен планински път след село Морянци, където свършва асфлта. За любителите на екстремното планинско шофиране бих казала, че си е голямо офроуд приключение. Та, карайки по горския път, стигаме до една дървена порта. Колегата Мехмед Реджеб, който и друг път е идвал, спира колата и казва -..

публикувано на 17.10.24 в 15:25

Община Смолян изгражда социални жилища за бедни

Жилищата са обзаведени с легла, шкафчета, печки, перални, а наемателите могат да останат там 3 години. Наемите са символични, а до момента има 22 подадени заявления от желаещи да се настанят в кооперацията. Целта е да се помогне на бедни хора, включително многодетни и болни да не изпаднат в изолация от обществото.  Три от жилищата са..

публикувано на 17.10.24 в 12:33

Печена лютеница на фурна - рецептите на Росица Генчева

Все още на пазара в Кърджали има сезонни зеленчуци , които ни напомнят, че времето за зимнината още не е приключило. Чакаме с нетърпение зелето, което ще затворим в буркани и бидони, за да има хубава пробиотична туршия и изтрезвяващ бульон през зимата.  Много хора харесват и домашната лютениц а, но пък истинската екшън офанзива по..

публикувано на 16.10.24 в 14:39