Рождество Христово е един от най-големите християнски празници. На този ден честваме раждането на Сина Божий – Иисус Христос.
Празникът започва в полунощ с обичая коледуване. В него вземат участие ергени, годеници и наскоро женени мъже. Подготовката на коледарите започва още от Игнажден, като те разучават коледни песни, създават коледните групи и се определя водач на всяка от тях – като той трябва да е женен. Най-често те се състоят от старец, баба, гайдар, трохобер и четници певци. Всеки от тях изпълнява определена задача – старецът и бабата размиват семейството, трохоберът събира даровете, четниците изпълняват коледни песни, а гайдарът свири. В някои региони на страната те се правят на котараци, за да известят, че пристигат. С празнично облекло и с китки на калпаците те тръгват по къщите, като започват винаги от къщата на най-личния човек – кмета, попа, учителя. Изпълняват коледни песни за здраве, щастие и обилна реколта.
Стопанинът на дома ги кани около трапезата и черпи мъжете с вино, а после ги дарява с колачета, пари, месо, брашно и други. Домакинята им дава пшеница, която да поръсят из къщата, за да се народи през следващата година.
Времето за коледуване започва в полунощ на Бъдни вечер и продължава до изгрев слънце на Коледа.
Изпълнителката на беломорски тракийски песни Кера Станкова се връща назад в детството и разказва как са посрещали Коледа в родното село Воденци. Дори тя самата ходела да коледува.
Денят преди Коледа, с който завършва продължителния коладски пост, се нарича Суха Коледа, Детешка Коледа.Бъдни вечер е първата кадена вечеря и един от най-почитаните семейни празници. Съществено място в неговата структура заемат обредите, свързани с домашния огън, с обредната трапеза и с коледуването на деца и ергени.Няколко дни преди Коледа стопанинът на дома отсича дебело дърво, което трябва да поддържа буен огънят през цялата коледна нощ. Пепелта от него не се изхвърля, защото според поверието тя е лековита и стимулира плодовитостта. С нея се пръскат напролет нивите, за да дават повече реколта. Ястията са постни - сарми, варен фасул, леща, царевица или пшеница, подсладени със сусам и орехи - кешкек. На трапезата се слагат още сушени плодове, орехи, чесън, стафиди.Около трапезата се нарежда цялото домочадие. Най-старата жена в семейството запалва свещ върху обредния хляб и прекадява ястията с поставен върху керемида или палешника на ралото тамян. В Смолянско коледуват главно деца - момчета и момичета, водени обикновено от някои баща, коледар или учител.Обхождането на селото от коледарите става от полунощ. Коледарски групи не влизат само в онези къщи, където е починал човек, от чиято смърт не е изминала една пълна година. Ръководителката на групата за автентичен фолклор „Дунята“ от село Черничево, разказва за традициите от нейното детство.
Богато отрупана е трапезата на Бъдни вечер и Коледа и в пазарджишкото село Варвара. Там за Коледа подготвят кокошка с кисело зеле. В първия ден от Коледата в читалището на селото се провежда така нареченото "дервишко събрание". На това събрание се избират костюмите на дервишкият ансамбъл. Те са строго определени за всеки един от участниците. Това са местни автентични кукерски игри, които са чисто езически ритуали за прогонване на злите духове, носене на човешка надежда за повече здраве, за повече берекет. Целта на традицията е дервишите да изгонят всичко лошо, което се е случило през изминалата година - да си отиде и никога повече да не се връща и през новата година да има от всичко в повече. Да е сита, мирна и честита.
94-годишната Калинка Янчева и приятелката ѝ Кипра Иванова разказват за Коледните празници във Варвара. Селото е разположено в полите на Западните Родопи на северния склон на рида Алабак.
Весели Коледни празници!
Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram
Директорът на Средно училище „Йордан Йовков“ Людмила Чаушева, представи на националния форум „Ние сме бъдещето“ добра практика по предприемачество, разработена и внедрена в школото в Кърджали. Форумът се проведе в Габрово, а организатори бяха Регионално управление на образованието, Фондация „Джуниър Ачийвмънт България“ (JA Bulgaria), Община..
Във втората част на предаването Нурай Садулов ни отвежда на романтична разкодка в страната на любовта и виното с рубриката "Франция, мон Амур!". Очакват ни още изненади, само останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и онлайн, в реално време на binar.bg Желая Ви приятно слушане!
Кметове на населени места само от ДПС - Ново начало са получили ДМС и това е смущаващо, каза Ресми Мурад, областен лидер на Движението на формацията около Ахмед Доган. По думите му става въпрос за допълнително материално стимулиране на кметове на кметства, които са постигнали добри резултати за движението на Пеевски. "Тук става въпрос за..
Сезонът на туршиите е в разгара си, а студеното време в момента способства зелето да втаса. Много домакини нямат нито време, нито сили, за да правя т кисело зеле, което се претака и се чака , за да стане готово. По-лесно е да затворят туршия със зеле в буркан и. Ако вложат и малко естетика, се получават едни чудесни шарени буркани, пълни със..
Човекът от Новото начало има влияние в ГЕРБ, коментира пред Радио Кърджали Павлин Кръстев, депутат от Алианса за права и свободи. “Ние сме част от тези партии, които подкрепят този санитарен кордон около Делян Пеевски, освен ГЕРБ, което е много притеснително за техните избиратели. Все пак те бяха тези, които не искаха да чуват за Делян Пеевски..
В последните няколко години заради продължителните засушавания, високите температури през лятото и липсата на валежи, са причините, които довеждат до по-ниските нива на язовирите, като цяло, в това число и язовир „Студен кладенец“. Това каза в отговор на запитване от Радио Кърджали Васил Узунов, директор на Басейнова дирекция „Източнобеломорски..
Липсата на валежи не е основната причина за маловодието в язовирите. Това сочат наблюденията на метеоролозите. Тази година валежите в областите Кърджали, Хасково, Ямбол са в повечето месеци под нормите. Особено през зимните месеци – януари и февруари, те са значително по-ниски дори от ниските валежи, средни за страната. Това обясни доц. Лилия..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478