Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заведенията в Кърджали готови за декемврийските празници

Снимка: Ани Петрова, БНР



Да отидеш на заведение е един от вариантите да посрещнеш коледно-новогодишните празници. Преценяваш с какви средства разполагаш и си правиш резервация. В ресторанта всичко ти е готово и няма нужда, както у дома, да приготвяш празнична трапеза. Ако си с голяма компания, купонът е гарантиран. С атрактивни оферти за Коледа и Нова година всяко заведение примамва клиенти. Осигуряват певци, състави, атрактивни диджеи, шоу програми и какво ли не още, за да привлекат клиенти.

Всяко ново начало ни изпълва с трепетно очакване и надежда за бъдещето. Затова народът е казал „Нова година – нов късмет”. Неизменно вярваме, че всички проблеми и несполуки ще останат в миналата, а тази ще открие пред нас нови възможности и хоризонти. Затова Новата година се посреща с богата трапеза, сред добри приятели и в добро настроение, разказва Радослав Милев, собственик на заведение в Кърджали.

Смята се, че както ни завари, така ще ни върви чак до края. По света съществуват различни обичаи за посрещането на новата година, но в същността си повечето от тях си приличат. Ако отдавна се каните да направите някаква кардинална промяна в живота си или да вземете важно решение – това е моментът. Навсякъде се вярва също, че хубавите думи изречени на този ден, се материализират. Различни ритуали пък имат за цел да донесат късмет. Затова в България се сурвакаме, пожелаваме си здраве и щастие, теглим късмети от баницата.

Къде и как предпочитат да празнуват кърджалийци и какво включват кувертите по заведенията, чуйте в разговора на Ангел Шенков с Радослав Милев в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването ще чуем подробности за празника на смилянския фасул, който продължава и днес, като ще протече освен с похапване на местната чорба, и с дегустация на прочутото мяхово сирене. Повече - в разговора на Илияна Типова със секретаря на местното читалище Илия Годев. След това Нурай Садулов ще ни отведе в страната на..

публикувано на 20.10.24 в 18:22

Бейсим Али: Хората, родени в село Сладкодум ще се завърнат ако има вода и път

За да стигнем до село Сладкодум, трябва да изминем около 4 км черен планински път след село Морянци, където свършва асфлта. За любителите на екстремното планинско шофиране бих казала, че си е голямо офроуд приключение. Та, карайки по горския път, стигаме до една дървена порта. Колегата Мехмед Реджеб, който и друг път е идвал, спира колата и казва -..

публикувано на 17.10.24 в 15:25

Община Смолян изгражда социални жилища за бедни

Жилищата са обзаведени с легла, шкафчета, печки, перални, а наемателите могат да останат там 3 години. Наемите са символични, а до момента има 22 подадени заявления от желаещи да се настанят в кооперацията. Целта е да се помогне на бедни хора, включително многодетни и болни да не изпаднат в изолация от обществото.  Три от жилищата са..

публикувано на 17.10.24 в 12:33

Печена лютеница на фурна - рецептите на Росица Генчева

Все още на пазара в Кърджали има сезонни зеленчуци , които ни напомнят, че времето за зимнината още не е приключило. Чакаме с нетърпение зелето, което ще затворим в буркани и бидони, за да има хубава пробиотична туршия и изтрезвяващ бульон през зимата.  Много хора харесват и домашната лютениц а, но пък истинската екшън офанзива по..

публикувано на 16.10.24 в 14:39

Започнаха честванията за празника на Смолян - 21 октомври

Текат проявите по повод 112 години от Освобождението на Родопите и празник на община Смолян. На 16 октомври от 18 часа Росица Палийска открива самостоятелна юбилейна изложба живопис в изложбена зала „Петър Стайков“, КДК – Смолян. На  17 октомври /четвъртък/ от 15.00 ч., РБ „Николай Вранчев“ и РИМ „Стою Шишков“ Смолян се вклчват в празничните..

публикувано на 16.10.24 в 13:53

Росен Карамфилов: Истинският писател е готов да "реже" сърцето си

- Разкази - отражение на силата на  безсмъртния човешки дух.  Това ли е основната тема....и към къде входове, накъде изходи...? - Ами да, това е ядрото на цялата книга.  Колкот о до входовете и изходите, за мен изходът е само един, нагоре,  въпросът е как стигаме до него и всъщност тази книга е книга  за живота, за смисъла да..

публикувано на 15.10.24 в 13:42

Дървата за огрев са по-евтини, но няма купувачи

Дърва за огрев има достатъчно, намаляват желаещите да се топлят с тях, въпреки по-ниските цени. Така може да се обобщи ситуацията в началото на този отоплителен сезон.  От началото на сезона в Южноцентралното държавно предприятие в Смолян са продадени 201 000 куб. м дърва. За същия период на миналата година са били 258 000, което е с 28-29 на сто..

публикувано на 15.10.24 в 10:25