Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две рецепти за приготвяне на кисело зеле

Снимка: архив

От средата на октомври до средата на ноември е подходящото време за приготвянето на традиционната зимнина за българина, а именно киселото зеле. Освен, че притежава чудесни вкусови качества и е в основата на много традиционни български ястия, киселото зеле е и много полезно, особено през дългите зимните месеци, когато обикновено страдаме от недостиг на витамини. Преди всичко то е ценен източник на витамин С. Изчислено е, че двеста грама от този ценен продукт дори могат да покрият половината дневна нужда от витамин С. Киселото зеле е богато също и на витамин В6, като и на много ценни микроелементи, като например калий, желязо, магнезий, цинк и други. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт. В следващите редове ще прочетете две рецепти от Западните и Източните Родопи за приготвяне на кисело зеле, а също така и каква е цената на зелето в момента на пазара в Кърджали. В сравнение с миналата седмица, килограмът на есенния зеленчук е поевтинял с 20 стотинки, и цените варират от 60 до 80 ст. за килограм, в зависимост от сорта. Тази година реколтата е много богата и се очаква зелето още да поевтинява, коментира за Радио Кърджали Нуртен Салиф, зеленчукопроизводител. За разлика от зелето, зеленият домат, който се слага в зимните туршии, вече втора седмица държи цена от 2 лв. за кг. 
Таня Близнакова, домакиня от Западните Родопи, която всяка година, в продължение на повече от 20, приготвя кисело зеле за своето семейство разказа своята рецепта в ефира на Радио Кърджали

 По два начина може да се приготви киселото зеле - нарязано и цяло. Обикновено рязаното се ползва за приготвянето на свинско със зеле, за туршия салата, също и за капама, а цялото зеле за зелеви сърми. Подготовката е - подбират се средно големи зелки, преди доста години са се слагали в специални съдове, наречени делви, направени от печена глина, които домакинята със своите сръчни ръце хубаво ги е измивала. А сега ги слагаме в бидони. Бидонът трябва да бъде много добре измит и дезинфекциран със специална сода за бъчви, която се продава навсякъде в магазините, изпарва се, подсушава се, и след това започва подготовката. Най-напраед се подбират средно големи зелки, изчистват се от външните листа, защото те бързо омекват. Зелето трябва да бъде твърдо, защото наистина по-бързо омеква рехавото зеле. Когато ползвате първата рецепта с нарязано зеле - режете зелката на две или на четири, изчиства се от кочаните и се реди плътно в бидона. Преди да се сложи зелето се слага в средата една тръбичка с която се прави продухване. Едно време са прехвърляли бульона, който се получава, а сега само с тръбичката по няколко пъти на ден се продухва. Това е много важно за ферментацията на самото зеле. И така, след като се напълни хубаво бидонът, един ден се оставя, за да може да слегне малко, да поомекне и след това се прави венец от лозова пръчка, и отгоре се затиска с гранитен или мраморен камък, за да не изпуска от камъка някакви следи върху зелето. Заливането става - на 10 литра вода се слага 400 гр. сол, може морска сол, аз ползвам йодирана. Залива се съда в който е зелето до горе, да няма сухо останало, защото иначе потъмнява. И всеки ден по няколко пъти се "протаква" или продухва с тръбичката, за да може солта изцяло да проникне в зелето. Рецептата с цяло зеле е по същия начин, само, че се изчистват в средата кочаните и отворът който се получава се пълни със сол и после бидонът се залива само с вода до горе. Пълният вече бидон се поставя някъде на топло и тъмно място, като мазе. Когато бульонът отгоре, или както в нашия край го наричаме саламурата започне да побелява се слага натриев бензоат. Можете да го закупите от всяка аптека. От бульона се взема отделно в някакъв съд около 1 литър и се изсипва един пакет натриев бензоат, който се разтваря хубаво и се излива в бидона със зелето. Това се слага, за да може зелето да остане твърдо и свежо за консумация. Ако времето е студено зелето става готово за около месец, но ако е топло за около три седмици е готово. За овкусяване може да сложите зелени домати, краставички корнишони, моркови или чушки. Така зелето получава по-хубав вкус. Може също да се сложи няколко скилидки чесън или малко стар лук. 
 Това беше рецептата за кисело зеле на Таня Близнакова. Тя ни разказа как го приготвят в Западните Родопи. А сега ви представяме и рецептата на Данка Дафинова от Източните Родопи

Имам един 30-литров бидон и в него слагам зелето. Нареждам го, слагам и домати и моркови. Заливам с вода и понеже знам, че бидонът е 30 литра, слагам 32 лъжички сол (с две лъжички отгоре). Слагам кервиз, чесън и малко оцет. Аз не го протаквам, а го притискам с камъка, понеже отворът е широк. Ако е по-топло времето, за една седмица зелето може да стане готово, защото аз го режа на парчета, не слагам цели зелки. С готовото зеле приготвям сърми, салата, а също и готвя с него. 
Надяваме се, че съветите и рецептите ви бяха от полза и, че тази година киселото зеле, което ще приготвите ще стане най-вкусното до сега. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Юлиян Петров

Д-р Юлиян Петров: Образованието не е социална услуга, нужен е труд

Всички партии обещават преди изборите, че образованието ще е приоритет, но след това бързо го забравят. Българските учители очакват да получат обещаното увеличение на средствата, предоставяни от бюджета за сферата на образованието, включително и вдигане на възнагражденията. От коментарите напоследък в публичното пространство за замразяване на..

публикувано на 22.11.24 в 23:52
Евгений Дайнов

Борисов не иска да направи правителство, не може да откаже на Пеевски

Силви Кирилов, най-възрастният депутат, кандидатура на „Има такъв народ“, да бъде избран за председател на Народното събрание, „защото това рязко ще стесни възможността на Борисов да бяга от отговорност и ще го постави във все по-тежко положение спрямо натиска на Пеевски да бъде включен официално във властта“. Такава надежда изрази в ефира на..

публикувано на 22.11.24 в 13:24

Бойко Синапов: Няма да поскъпнат изходните цени на месото, въпреки трудностите за бранша

Големи удари понесоха фермерите в област Кърджали през тази година, като един от основните беше сушата. „ Ние след 15-ти юли започнахме да храним животните все едно сме посред зима“, каза в ефира на Радио Кърджали Бойко Синапов, председател на сдружение „Обединени български животновъди“. Той увери, че фермерите са се подготвили с фуражи за..

публикувано на 22.11.24 в 10:12

Валентин Гемеджиев: Ние в Кърджали и Момчилград имаме много специфична техника и трудно се бият хората от този район

Навършиха се 7 години от смъртта на световноизвестният тежкоатлет Наим Сюлейманоглу. Валентин Гемеджиев е бил един от помощник треньорите му. В разговора ни с Валентин Гемеджиев той описа Наим с думите ”От 3-ти клас откакто го взимахме  от 9 годишна възраст до неговото израстване бяхме непрекъснато заедно в нашия отбор, той просто още от малък..

публикувано на 20.11.24 в 16:03

Забавянето на онлайн покупките не скъсява 14-дневния срок за отказ

" Това, което прави впечатление и на мен като експерт в сферата на потребителските права, също и на самите потребители е, че много често в кампаниите за отстъпки попадат стоки, които не са чак толкова желание от гледна точка на съотношението.  Направих екранни снимки на магазини, които предлагат техника. Направих го преди месец, за да видя какво..

публикувано на 20.11.24 в 15:15

Байрам Байрам: Рухна митът за Ахмед Доган

Рухна митът, че Ахмед Доган е направил всичко за малцинствата в България. Много проблеми на хората бяха решени през последните една -две години от Делян Пеевски и парламентарната група на ДПС, а те не бяха решавани 34 години, коментира в ефира на Радио Кърджали депутатът от ДПС - Ново начало Байрам Байрам, който е и заместник -председател на..

публикувано на 20.11.24 в 13:52

16 са номинациите за "Спортист на годината" на Община Кърджали

Шестнадесет са номинираните за приза "Спортист на годината" за 2024-а, който Община Кърджали връчва ежегодно на изявени и доказали се спортисти, казаза Радио Кърджали заместник-кметът Веселина Тихомирова. Предложенията са от 11 клуба - по 10 вида спорт. Те са разпределени в две категории - „мъже и жени“ и „юноши и девойки“...

публикувано на 19.11.24 в 17:03