Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Две рецепти за приготвяне на кисело зеле

Снимка: архив

От средата на октомври до средата на ноември е подходящото време за приготвянето на традиционната зимнина за българина, а именно киселото зеле. Освен, че притежава чудесни вкусови качества и е в основата на много традиционни български ястия, киселото зеле е и много полезно, особено през дългите зимните месеци, когато обикновено страдаме от недостиг на витамини. Преди всичко то е ценен източник на витамин С. Изчислено е, че двеста грама от този ценен продукт дори могат да покрият половината дневна нужда от витамин С. Киселото зеле е богато също и на витамин В6, като и на много ценни микроелементи, като например калий, желязо, магнезий, цинк и други. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт. В следващите редове ще прочетете две рецепти от Западните и Източните Родопи за приготвяне на кисело зеле, а също така и каква е цената на зелето в момента на пазара в Кърджали. В сравнение с миналата седмица, килограмът на есенния зеленчук е поевтинял с 20 стотинки, и цените варират от 60 до 80 ст. за килограм, в зависимост от сорта. Тази година реколтата е много богата и се очаква зелето още да поевтинява, коментира за Радио Кърджали Нуртен Салиф, зеленчукопроизводител. За разлика от зелето, зеленият домат, който се слага в зимните туршии, вече втора седмица държи цена от 2 лв. за кг. 
Таня Близнакова, домакиня от Западните Родопи, която всяка година, в продължение на повече от 20, приготвя кисело зеле за своето семейство разказа своята рецепта в ефира на Радио Кърджали

 По два начина може да се приготви киселото зеле - нарязано и цяло. Обикновено рязаното се ползва за приготвянето на свинско със зеле, за туршия салата, също и за капама, а цялото зеле за зелеви сърми. Подготовката е - подбират се средно големи зелки, преди доста години са се слагали в специални съдове, наречени делви, направени от печена глина, които домакинята със своите сръчни ръце хубаво ги е измивала. А сега ги слагаме в бидони. Бидонът трябва да бъде много добре измит и дезинфекциран със специална сода за бъчви, която се продава навсякъде в магазините, изпарва се, подсушава се, и след това започва подготовката. Най-напраед се подбират средно големи зелки, изчистват се от външните листа, защото те бързо омекват. Зелето трябва да бъде твърдо, защото наистина по-бързо омеква рехавото зеле. Когато ползвате първата рецепта с нарязано зеле - режете зелката на две или на четири, изчиства се от кочаните и се реди плътно в бидона. Преди да се сложи зелето се слага в средата една тръбичка с която се прави продухване. Едно време са прехвърляли бульона, който се получава, а сега само с тръбичката по няколко пъти на ден се продухва. Това е много важно за ферментацията на самото зеле. И така, след като се напълни хубаво бидонът, един ден се оставя, за да може да слегне малко, да поомекне и след това се прави венец от лозова пръчка, и отгоре се затиска с гранитен или мраморен камък, за да не изпуска от камъка някакви следи върху зелето. Заливането става - на 10 литра вода се слага 400 гр. сол, може морска сол, аз ползвам йодирана. Залива се съда в който е зелето до горе, да няма сухо останало, защото иначе потъмнява. И всеки ден по няколко пъти се "протаква" или продухва с тръбичката, за да може солта изцяло да проникне в зелето. Рецептата с цяло зеле е по същия начин, само, че се изчистват в средата кочаните и отворът който се получава се пълни със сол и после бидонът се залива само с вода до горе. Пълният вече бидон се поставя някъде на топло и тъмно място, като мазе. Когато бульонът отгоре, или както в нашия край го наричаме саламурата започне да побелява се слага натриев бензоат. Можете да го закупите от всяка аптека. От бульона се взема отделно в някакъв съд около 1 литър и се изсипва един пакет натриев бензоат, който се разтваря хубаво и се излива в бидона със зелето. Това се слага, за да може зелето да остане твърдо и свежо за консумация. Ако времето е студено зелето става готово за около месец, но ако е топло за около три седмици е готово. За овкусяване може да сложите зелени домати, краставички корнишони, моркови или чушки. Така зелето получава по-хубав вкус. Може също да се сложи няколко скилидки чесън или малко стар лук. 
 Това беше рецептата за кисело зеле на Таня Близнакова. Тя ни разказа как го приготвят в Западните Родопи. А сега ви представяме и рецептата на Данка Дафинова от Източните Родопи

Имам един 30-литров бидон и в него слагам зелето. Нареждам го, слагам и домати и моркови. Заливам с вода и понеже знам, че бидонът е 30 литра, слагам 32 лъжички сол (с две лъжички отгоре). Слагам кервиз, чесън и малко оцет. Аз не го протаквам, а го притискам с камъка, понеже отворът е широк. Ако е по-топло времето, за една седмица зелето може да стане готово, защото аз го режа на парчета, не слагам цели зелки. С готовото зеле приготвям сърми, салата, а също и готвя с него. 
Надяваме се, че съветите и рецептите ви бяха от полза и, че тази година киселото зеле, което ще приготвите ще стане най-вкусното до сега. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Нихал Йозерган

Приемането на Турция в ЕС – опровержение на тезата за сблъсъка на цивилизациите?

Нихал Йозерган е добре познато име за слушателите на Българското национално радио, където дълги години работи като кореспондент в Турция. В момента е част от преподавателския екип на Софийския университет като тюрколог. Наскоро защити докторска степен с дисертация, посветена на две идеологии и две цивилизационни парадигми в южната ни съседка –..

публикувано на 21.03.25 в 16:54
Желязната църква е най-ценният паметник на българското културно-историческо наследство в съседна Турция.

Христо Копано: В българските черкви в Истанбул езикът на служение е български

Христо Копано е българин, роден в Истанбул. Родът на баща му се установява в града през XIX век, идвайки от Северна Гърция. Той активно се грижи за българските църковни и образователни средища в Истанбул. Христо Копано е заместник-председател на настоятелството на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в Истанбул и..

публикувано на 21.03.25 в 16:42

Анна Митова: Повече от половината кърджалийци са подали данъчната си декларация по електронен път

Близо 3 000 са подадените данъчни декларации от физически лица от Кърджали и региона от началото на данъчната кампания до сега, като 51% от тях са подадени по електронен път с ПИК или с КЕП – или малко повече от половината, каза в интервю за Радио Кърджали  Анна Митова, директор на дирекция „Комуникации“ в НАП . Тя допълни, че над 1 700 от..

публикувано на 20.03.25 в 14:23

Нахит Догу: Нападките срещу опозицията в Турция ще имат обратен ефект

Главната прокуратура на Истанбул е повдигнала обвинения в "корупция, за взимане на подкупи и сътрудничество с терористи" срещу кмета на Истанбул Екрем Имамоглу и още над 100 души.  Имамоглу е смятан за най-вероятният кандидат на Републиканската народна партия (НРП) за президентската надпревара , въпреки че официалното решение за това..

публикувано на 20.03.25 в 11:09
Вицепрезидентът Илияна Йотова  и Красимир Премянов, председател на СТДБ, 2024 г. приъсстваха при откриването на  паметник на отец Чъкърък миналата година

Миряни възроптаха в Одрин срещу служението в черквите ни на гръцки език

Подобаващо е била почетена паметта на отец Александър Чъкърък от тракийци тази неделя. По повод втората годишнина от внезапната кончина на свещеника, черквата „Св. Георги“ в Одрин, където служи двадесет години, са се събрали десетки миряни от България, потомци на тракийци, за да отдадат почитта си. Това съобщи за слушателите на Радио Кърджали..

публикувано на 18.03.25 в 00:06

Юлиян Ямантиев: Язовирът в Ивайловград е уникален

За да се осигури напредък, България трябва да премахне бариерите и да използва пълноценно ресурсите, с които разполага. Без свободата на движение и решаване на въпросите с инфраструктурата и водоснабдяването, страната ще бъде изправена пред още дълги години на забавен растеж и ограничения. Това каза в откровен и емоционален разговор Юлиян Ямантиев,..

публикувано на 14.03.25 в 13:15

Лунни и слънчеви затъмнения, комети и метеори – какво ни очаква тази година?

Тази сутрин наблюдавахме първото от двете лунни затъмнения за 2025 г. Навлизането на Луната в земната полусянка бе видимо от България за по-малко от час, между 6 и 7 часа тази сутрин, тъй като явлението съвпада с лунния залез. То не бе възможно да се наблюдава от Кърджали. Това каза директорът на Астрономическата обсерватория в Кърджали Агоп..

публикувано на 14.03.25 в 11:08