Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Две рецепти за приготвяне на кисело зеле

Снимка: архив

От средата на октомври до средата на ноември е подходящото време за приготвянето на традиционната зимнина за българина, а именно киселото зеле. Освен, че притежава чудесни вкусови качества и е в основата на много традиционни български ястия, киселото зеле е и много полезно, особено през дългите зимните месеци, когато обикновено страдаме от недостиг на витамини. Преди всичко то е ценен източник на витамин С. Изчислено е, че двеста грама от този ценен продукт дори могат да покрият половината дневна нужда от витамин С. Киселото зеле е богато също и на витамин В6, като и на много ценни микроелементи, като например калий, желязо, магнезий, цинк и други. Редовната консумация на кисело зеле също така може да подобри храносмилането и микрофлората на стомашно-чревния тракт. В следващите редове ще прочетете две рецепти от Западните и Източните Родопи за приготвяне на кисело зеле, а също така и каква е цената на зелето в момента на пазара в Кърджали. В сравнение с миналата седмица, килограмът на есенния зеленчук е поевтинял с 20 стотинки, и цените варират от 60 до 80 ст. за килограм, в зависимост от сорта. Тази година реколтата е много богата и се очаква зелето още да поевтинява, коментира за Радио Кърджали Нуртен Салиф, зеленчукопроизводител. За разлика от зелето, зеленият домат, който се слага в зимните туршии, вече втора седмица държи цена от 2 лв. за кг. 
Таня Близнакова, домакиня от Западните Родопи, която всяка година, в продължение на повече от 20, приготвя кисело зеле за своето семейство разказа своята рецепта в ефира на Радио Кърджали

 По два начина може да се приготви киселото зеле - нарязано и цяло. Обикновено рязаното се ползва за приготвянето на свинско със зеле, за туршия салата, също и за капама, а цялото зеле за зелеви сърми. Подготовката е - подбират се средно големи зелки, преди доста години са се слагали в специални съдове, наречени делви, направени от печена глина, които домакинята със своите сръчни ръце хубаво ги е измивала. А сега ги слагаме в бидони. Бидонът трябва да бъде много добре измит и дезинфекциран със специална сода за бъчви, която се продава навсякъде в магазините, изпарва се, подсушава се, и след това започва подготовката. Най-напраед се подбират средно големи зелки, изчистват се от външните листа, защото те бързо омекват. Зелето трябва да бъде твърдо, защото наистина по-бързо омеква рехавото зеле. Когато ползвате първата рецепта с нарязано зеле - режете зелката на две или на четири, изчиства се от кочаните и се реди плътно в бидона. Преди да се сложи зелето се слага в средата една тръбичка с която се прави продухване. Едно време са прехвърляли бульона, който се получава, а сега само с тръбичката по няколко пъти на ден се продухва. Това е много важно за ферментацията на самото зеле. И така, след като се напълни хубаво бидонът, един ден се оставя, за да може да слегне малко, да поомекне и след това се прави венец от лозова пръчка, и отгоре се затиска с гранитен или мраморен камък, за да не изпуска от камъка някакви следи върху зелето. Заливането става - на 10 литра вода се слага 400 гр. сол, може морска сол, аз ползвам йодирана. Залива се съда в който е зелето до горе, да няма сухо останало, защото иначе потъмнява. И всеки ден по няколко пъти се "протаква" или продухва с тръбичката, за да може солта изцяло да проникне в зелето. Рецептата с цяло зеле е по същия начин, само, че се изчистват в средата кочаните и отворът който се получава се пълни със сол и после бидонът се залива само с вода до горе. Пълният вече бидон се поставя някъде на топло и тъмно място, като мазе. Когато бульонът отгоре, или както в нашия край го наричаме саламурата започне да побелява се слага натриев бензоат. Можете да го закупите от всяка аптека. От бульона се взема отделно в някакъв съд около 1 литър и се изсипва един пакет натриев бензоат, който се разтваря хубаво и се излива в бидона със зелето. Това се слага, за да може зелето да остане твърдо и свежо за консумация. Ако времето е студено зелето става готово за около месец, но ако е топло за около три седмици е готово. За овкусяване може да сложите зелени домати, краставички корнишони, моркови или чушки. Така зелето получава по-хубав вкус. Може също да се сложи няколко скилидки чесън или малко стар лук. 
 Това беше рецептата за кисело зеле на Таня Близнакова. Тя ни разказа как го приготвят в Западните Родопи. А сега ви представяме и рецептата на Данка Дафинова от Източните Родопи

Имам един 30-литров бидон и в него слагам зелето. Нареждам го, слагам и домати и моркови. Заливам с вода и понеже знам, че бидонът е 30 литра, слагам 32 лъжички сол (с две лъжички отгоре). Слагам кервиз, чесън и малко оцет. Аз не го протаквам, а го притискам с камъка, понеже отворът е широк. Ако е по-топло времето, за една седмица зелето може да стане готово, защото аз го режа на парчета, не слагам цели зелки. С готовото зеле приготвям сърми, салата, а също и готвя с него. 
Надяваме се, че съветите и рецептите ви бяха от полза и, че тази година киселото зеле, което ще приготвите ще стане най-вкусното до сега. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ресторантьорите настояват за запазване на 9% ставка в бранша

Цените в ресторантите няма да бъдат повишени засега. Това обясни Кадир Мустафов, председател на местната структура на Българската асоциация на заведенията в Кърджали по повод връщането на 20 процента ДДС в бранша oт 1 януари.  Косвеният налог беше намален заради Covid-пандемията и запазен няколко поредни години. По думите му от Българската..

публикувано на 07.01.25 в 11:05
д-р Йорданка Господинова

Д-р Господинова: Важно е какво ядеш не от Коледа до Нова година, а от Нова година до Коледа

Коледните празници отминаха, Нова година дойде, изядохме вече остатъците от богатите празнични трапези и вече започнахме да се питаме как да отслабнем и как да влезем във форма. Има ли лесни начини и какви са съветите на диетолозите за здравословно хранене? " Ако говорим за лесен начин за влизане във форма, лесният начин е да не излизаме от форма...

публикувано на 06.01.25 в 17:28
Евгений Дайнов

Проф. Евгений Дайнов: ГЕРБ се провали в сформирането на правителство

Спирането на преговорния процес преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на стабилно управление на държавата показва, че ГЕРБ се оказаха за пореден път неспособни да сформират правителство. Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали политологът проф. Евгений Дайнов.  ГЕРБ прекрати преговорите за съставяне на редовно..

публикувано на 06.01.25 в 16:06
Вилдан Расим

Вилдан Расим: Водата е силен елемент в традициите от Йордановден до Бабинден

Богоявление или Йордановден е един от важните дни в българския обреден календар. Днес може  да не спазваме буквално традициите, но някога е било важно тяхното изпълнение.  Богоявление  е денят, на който Йоан Кръстител покръстил Исус Христос във водите на река Йордан. В момента на кръщението небето се отворило и Светият дух слязъл върху..

публикувано на 06.01.25 в 15:21
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева за визията и отговорността на ГЕРБ

"Надявам се на продуктивни разговори и сътрудничество между ГЕРБ-СДС и Демократична България. Преговорите за коалиционно споразумение вървят с обнадеждаващ напредък. Очакваме скоро президентът да връчи мандата на нашата парламентарна група. Време е да се намерят допирни точки, за да се изгради стабилно управление с ясно разписани ангажименти и срокове,"..

публикувано на 03.01.25 в 09:55
село Пчеларово

В Пчеларово възстановяват обичая "Коледуване"

За първи път от 15-на година коледари ще огласят с благословията си село Пчеларово. Читалище "Иван Буюклиев 1926" възстановява обичая Коледуване. Той ще бъде показан на 21 декември, събота, от 14 часа в салона на читалището. Тази година на сцена, догодина може би и по домовете на хората, каза за Радио Кърджали председателят на културната институция..

публикувано на 19.12.24 в 16:54

Остават седем дни, в които родителите да ползват данъчните облекчения за деца през работодателя си

Родителите, които искат да ползват данъчните облекчения за деца или за деца с увреждания през работодателя си, е необходимо да заявят желанието си пред него като подадат съответната декларация  до 31 декември 2024 г. В този случай работодателят може да възстанови данъка в срок до края на януари 2025 г.  За целта е необходимо да заявят..

публикувано на 18.12.24 в 12:35