След по-малко от два месеца влиза в сила нов европейски регламент за етикетирането на храните. Производителите вече се подготвят да отговорят на изискванията на етикетите да има много повече информация от досегашната.
Директорите на общински детски кухни са в паника, как ще изработят етикет, който съдържа следната задължителна информация:
Наименованието на супата; Какви съставки се съдържат в нея; Вложени ли са вещества, които предизвикват алергия; Нетното съдържание на храната; При какви условия трябва да се съхранява самото бурканче и колко часа е годността му; Името на търговското наименование, адреса и обявяване на хранителната стойност, което означава белтъци, мазнини, въглехидрати и калоричната стойност на хранителния продукт. Етикетът ще е по-голям от бурканчето, притеснява се Силвия Любомирова – директор на кухнята в студентски град. Там се изхранват 200 деца с първо, второ и десерт. Това означава, че всеки ден там ще се лепят по 600 етикета.
Пред "Хоризонт" заместник-директорът на Агенцията по храните Тенчо Тенев се ангажира с позиция, че има компромисен вариант – родителите да получат нужната информация, без да се налага ежедневно лепенето на хиляди етикети.
Чуйте репортажа на Веселина Миланова от звуковия файл.
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478