неделя, от 6.05 до 7.00 часа
Предаването стимулира предприемаческия дух във всички отрасли на земеделието и животновъдството, рибарството и аквакултурите, в селския туризъм; популяризира опита и добрите практики на семейните стопанства, съхраняването на местните занаяти, ритуали, традиции, родовата памет и приемственост в занятията, инициативите и дейностите за подобряването на качеството на живота в малките селища. Разяснява политиката за развитие на селските райони и възможностите за усвояване на средствата по европейските програми. Проследява осъществяването на контрола по опазването и стопанисването на язовирите, рибните басейни, горите; опазването на националните и природните паркове, природните и биосферни резервати; обсъжда законодателните предложения и промени в горския сектор и във всички отрасли на земеделието, животновъдството, рибарството и аквакултурите. Търси мнение и коментар от страна на експертите. Следи тенденциите в развитието на селскостопанската наука у нас и по света; предлага актуална информация за опита на други страни, за важни селскостопански кампании, за движението на цените на селскостопанската продукция по борси, пазари и тържища. Предаването "Изгрев" е насочено както към производителите, преработвателите и жителите на отделните селища, така и към специалистите в различни местни и държавни институции, според случая и към законодателната власт.
Екип на предаването: Зорница Гъркова, Елина Величкова, Оля Стоянова
Зарко Сарафян от Пловдив е млад и енергичен човек, който има отношение към храната, особено към традиционните български ястия. А какво по-традиционно за България и Балканите от лютеницата с всички вариации във вкуса и влаганите продукти. Зарко и..
Майстор наричаме занаятчията, който е овладял занаята си така, че "от сън да го събудиш" – ще си свърши работата безгрешно и с внимание към всеки детайл. А майсторите на хляба няма нужда да ги будиш от сън – те и бездруго стават преди Слънцето. Така казва..
Кунка Петкова и Стоян Асенов от град Карлово живеят в къщата си в село Отец Паисиево, в чийто двор отглеждат гъби шийтаке, листни зеленчуци, домати, аспержи, билки и подправки. Историята им обаче не започва с живота на село и отглеждането на зеленчуци..
Семейството на Стилияна Латинчева и Владимир Цветанов от софийския квартал Горна баня от години отглежда малко стадо крави – поддържат бройката им винаги на 12. Повечето от клиентите им са с тях от самото начало и са се превърнали в близки приятели...
В Средновековието две малки островчета в най-източната част на Индиийския океан били нещо като златна мина – това са Тернате и Тидоре, където растяли подправките карамфил и индийско орехче и през търговските пътища през Индия и Арабския свят стигали и до..
Хлябът е душа – така казва Боряна Цветкова от брезнишкото село Ноевци. Тя и съпругът ѝ Марин напускат родното си село преди 23 години, в търсене на работа. Така отглеждат дъщеря си в другия край на България – в Бургас, превръщайки се в чужденци в родното..
Малката сладкарница на Андреа Маронян отваря врати през миналия октомври и за толкова кратко време хората в софийския квартал "Лозенец" вече са научили и обикнали вкуса на хляба, бисквитите и тортите на Андреа. Понякога те се отбиват само за едно кафе или..
Донякъде на шега, но и с голямо основание нарекох този текст "История с животни". Главни герои в тази история с животни само привидно са Елина Стоянова и Раде Младенов от софийското село Казичене. Всъщност главните герои са биволите. Според друга версия..
Костадин Димитров не нарича себе си лютиер, а чисто и просто китароправец. По професия майсторът е стругар – все по-изчезваща специализация, особено с роботизирането на голяма част от процесите в производствата. Животът на Костадин го среща с..
Петър Симеонов от град Гурково и семейството му повече от 30 години отглеждат рози, а от по-скоро и лавандула. Според Петър розопроизводството в България е в упадък, особено в последните години, посочвайки и една от причините за това – липсата на работна..
Във връзка с 70-годишния юбилей на ЦЕРН и по случай 25-ата годишнина от пълноправното членство на България във водещата научна организация, Министерството..
За адвокатурата, която празнува своя празник на 22 ноември , съдебната реформа, избора на нов главен прокурор, Висшия съдебен съвет, Закона за..
"Опитвам се да правя хубава музика и не искам да слагам някакви ограничения и знаци" – думи на пианиста, композитор, аранжор и диригент Ангел Заберски...
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg