Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Спасете храната, спестете пари: Как работи FoodObox

| обновено на 03.02.25 в 10:34 | Интервю

В рамките на рубриката "Зелените новатори на България" ви представяме Джейн Димитрова – един от съоснователите на FoodObox, първото българско мобилно приложение, което дава възможност на хората да намират висококачествена храна на достъпна цена. Идеята зад FoodObox е да свързва ресторанти, сладкарници, заведения за бързо хранене и пекарни, които разполагат с храна, която не могат да реализират, но все още е годна за консумация.

Проблемът с разхищението на храна

В ефира на предаването "Нашият ден" Джейн Димитрова сподели тревожни данни за разхищението на храна в България. Според статистиката, храната, която изхвърляме, е достатъчна, за да нахрани всички хора под прага на бедността – над 1,5 милиона души. Средно на глава от населението се изхвърлят около 90 кг храна годишно, като най-голям дял от разхищението идва от домакинствата – над 50% от общото количество.

"Бях студентка в Италия и живях там пет години, откъдето ми дойде вдъхновението да пресъздам подобна платформа в България. Там беше практика да се пазарува в края на работния ден с огромни намаления, започващи от 60-70% и дори стигащи до 90-95%. Самите супермаркети предлагаха такива оферти, за да избегнат разхищението, тъй като да се изхвърля годна храна е истинска загуба. Започнах да пазарувам по този начин и да използвам местна платформа за спасяване на храна, което ме вдъхнови да създам FoodObox", разказва Джейн.

Как работи FoodObox?

Приложението предлага иновативен начин за намаляване на хранителните отпадъци, като свързва заведения и потребители. Ресторантите и магазините качват в приложението своите налични продукти с отстъпки, а потребителите могат да закупят „кутии-изненада“, пълни с вкусна, но непродадена храна. По този начин всички печелят – заведенията намаляват загубите си, клиентите получават качествени продукти на по-добри цени, а околната среда се щади чрез намаляване на хранителния отпадък.

FoodObox продължава да се развива и да разширява своя обхват, като доказва, че устойчивите решения могат да бъдат успешни и в България. С помощта на технологии и иновации, този проект вдъхновява хората да осъзнаят стойността на храната и да се включат в борбата срещу нейното разхищение.

Слушайте! 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спасителната капсула на времето в изкуството на Стела Стефанова

На 4 февруари 2025 г. в столичната галерия "Теа Алба" ще бъде открита изложбата "Виждам" на художничката Стела Стефанова. В навечерието на вернисажа, който ще се състои между 15:00 и 18:30 часа , авторката разкри в ефира на Terra Култура своите мисли за изкуството, красотата и посланието на предстоящата експозиция. Според Стефанова, нейните картини..

обновено на 03.02.25 в 13:00
Антон Митов и Михаела де ла Русо

Антон Митов представя: Аржентинското танго на Михаела де ла Русо

Михаела де ла Русо, всъщност, е музикалният редактор на предаването Михаела Колева, която наскоро се завърна от кратко пътешествие в Аржентина. Как се стига до латиноамериканската страна? Здравеопазването в Аржентина и мъдрецът на Михаела. Конят – "естествен метод за превоз" и какво прави той, докато пиеш кафе. От Сан Хуан до Сан Луис – какво..

публикувано на 03.02.25 в 12:11
 Йорданка и Ники Цветанови

Родителството е отговорност

Да имаш деца – това е подарък от Бог и е прекрасна възможност да израстваш и в личен план. Няма друго нещо, което да може да помогне повече на един мъж и една жена да се изграждат повече, отколкото да имат деца, твърдят Йорданка и Ники Цветанови, създатели на бранда "Мама знае". Всяко дете има дарби, таланти и мисия, а вашата задача, като..

публикувано на 03.02.25 в 11:35

Град, индустрия, екосистема

На 3 февруари в пространството за съвременно изкуство и изследвания Swimming Pool от 18:30 ч. ще се състои публична лекция на тема "Фабриката днес: Пресечни точки между глобалната индустрия и локалния контекст в Индустриален парк Куклен". Гост в "Нашият ден" е Ина Вълканова , архитект и урбанист, създател на платформата "Градоскоп", насочена..

публикувано на 03.02.25 в 10:26
ПП

ПП "Златни пясъци" – от 1943 година до днес

На 3 февруари 1943 година е открит най-малкият природен парк в България ПП "Златни пясъци" в местността около Аладжа манастир. Директорът на ПП "Златни пясъци" Даринка Сарова запознава слушателите на "Нашият ден" с историята и природното богатство на защитената местност. През 1915 година Народното събрание отстъпва на Община Варна за..

публикувано на 03.02.25 в 09:35