"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..."
Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът.
Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали истински шоколад, а може би, защото не знаете как и къде се раждат съставките му. За всичко това и още много за шоколада искаме да ви разкажем в петте епизода на тази "Радиоенциклопедия".
Сладкодумно събеседниците ни – майстори шоколатиери разказваха в първия епизод за уникалното какаово дърво и неговите плодове, които растат само на специфични места по света.
Красимир Бенямин и Антон Кринчев са били в екваториални джунгли, за да открият най-добрите сортове какао и после да ги превърнат в шоколад. Те, заедно с шеф Ради Стамболов обясниха за сладката пулпа, в която се гушат какаовите зърна, както и колко е важна ферментацията и начина им на отглеждане. Както и защо шоколадът е "храна на боговете", "магия" и "преживяване".
Вторият ни епизод се казва: "Капризният шоколад: технологии, грешки и романтика". В него майсторите шоколатиери разкриваттайните си, как полека лека превръщат какаовия плод в шоколад, с помощта на: мелници, в които се смилат какаовите зърна, на "фурни като локомотива на Хари Потър", в които се изпичат, педали за ускорение на шумни машини или пък на мраморни маси като тази на Жулиет Бинош от филма "Шоколад". Защо масата трябва да е мраморна или гранитна, когато се темперира на ръка, а не в машина, защо шоколадът изисква да си "бърз като във Формула 1", колко е шумно, когато се приготвя шоколад, кои са най-романтичните процеси, докато от шушулката на какаовото зърно се стигне до нежното, лъскаво блокче шоколад или вкусната ароматна шоколадова напитка – все въпроси, на които отговаряме тук.
В епизода се описват и "гениалните грешки" на сладкарите заради които днес имаме най-забележителните шоколадови шедьоври. Разказват се любопитни истории като тази на Ганаш, на когото е кръстен ганашът или пък как случайно се е получил карамеленият шоколад, защото един майстор се е разболял.
Разбира се, с усмивка става дума и за това как ухае една работилница за шоколад и как майсторът може да се "превърне сам в шоколад".
Събеседници: шеф Ради Стамболов, Красимир Бенямин, собственик и съосновател на шоколадова фабрика, Антон Кринчев, собственик и съосновател на малка шоколадова лаборатория.
Снимките са на Красимир Бенямин и Антон Кринчев, които са били в какаови плантации по света, за да подберат най-доброто за производството си.
В предаването "Време за наука" по традиция търсим смисъла зад научните открития, които променят начина, по който възприемаме себе си и света. Един от повтарящите се принципи, който учените все по-често потвърждават, е т.нар. закон "Колкото повече, толкова повече" – особено що се отнася до човешкия мозък. Колкото по-дълбоко навлизаме в невронауките,..
Надежда Маркова е студентка в магистърската програма по квантова информатика на Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Заедно с това е и носител на награда със стипендия на името на акад. Георги Наджаков за 2024 г., която Фондация Еврика връчва за постижения в овладяването на знания в областта на физиката. Доскоро са я интересували..
Художничката Петя Илиева толкова много пътува по света и на толкова необичайни места я отвежда неутолимото ѝ любопитство, че мине не мине време и гостува в Покана за пътуване с някоя интересна история. Неотдавна тя представи платната си в Мароко, но не се е задоволила да стои само в галерията с нейните картини в типично български стил, ами се е..
България за първи път има свой представител в Глобалната младежка академия ( Global Young Academy – GYA ). Това е гл. ас. д-р Александра Миланова от Института за балканистика с Център по тракология при БАН. Тя беше избрана сред стотици кандидати от цял свят заради своите високи академични постижения, международни изяви и обществена ангажираност...
Въпреки че за тях се чува по-рядко, добри примери и щастливи истории в българските училища има много. За да се промени картината на средното ни образование обаче, тези примери би трябвало да се проучат внимателно и да се намери начин те да станат норма. Като че ли най-ярки са случаите в "проблемни" райони, общности и селища, където достъпът до..
Надежда Маркова е студентка в магистърската програма по квантова информатика на Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Заедно с това е и носител..
В предаването "Време за наука" по традиция търсим смисъла зад научните открития, които променят начина, по който възприемаме себе си и света. Един от..
Художничките Ива Колоренчова и Маркета Варадиова представят съвместна инсталация в изложбеното пространство на Чешкия център, вдъхновена от пейзажа на..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg