Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Чудото шоколад – Епизод 1: Божественият цвят на какаовото дърво

"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..."

Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът.

Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали истински шоколад, а може би, защото не знаете как и къде се раждат съставките му. За всичко това и още много за шоколада искаме да ви разкажем в петте епизода на тази "Радиоенциклопедия".


Епизод едно се връща назад във времето на маите и ацтеките, които първи започват за пият напитка, която днес можем да наречем горещ шоколад. Разказва за това как преди да се превърне в изкушаващото нежно блокче, с лъскава повърхност, която се топи докато става част от нас или пък в "божествена напитка" шоколадът изминава дълъг път.

Отначало той е просто какаов плод. Да, плод. Расте на дърво, което, представете си, вирее само в определени части на света. Отглеждат какаото насред екваториалната джунгла, режат го с мачете, защото дървото му няма клони, а плодът расте направо от стеблото и после го оставят да ферментира.


Какаовото дърво е както казва един от събеседниците ни "сякаш нещо, което не идва от този свят."

От този първи епизод ще научите много любопитни истории от нашите събеседници, някои от които са посетили Перу и други места, където расте какаото и от първо лице разказват за джунглата, за чудото на ферментацията, държали са в ръцете си какаови шушулки във весели цветове, докосвали са нежните какаови зърна, после грижливо са ги обработвали за да ги превърнат в шоколад за всички нас.


В епизода участват: шеф Ради Стамболов, Красимир Бенямин, собственик и съосновател на шоколадова фабрика в София, Магдалена Кърлет. консултант по здравословно хранене, Антон Кринчев, собственик и съосновател на малка шоколадова лаборатория в София.


Снимки: Антон Кринчев и Красимир Бенямин и двамата пътували до местата, където се ражда какаовият плод.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Когато тялото говори: сигналите на вагусния нерв

В предаването "Време за наука" по традиция търсим смисъла зад научните открития, които променят начина, по който възприемаме себе си и света. Един от повтарящите се принципи, който учените все по-често потвърждават, е т.нар. закон "Колкото повече, толкова повече" – особено що се отнася до човешкия мозък. Колкото по-дълбоко навлизаме в невронауките,..

обновено на 29.04.25 в 12:54
Григор Цанков - изпълнителен директор на

Еврика! Успешни българи: Надежда Маркова

Надежда Маркова е студентка в магистърската програма по квантова информатика на Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Заедно с това е и носител на награда със стипендия на името на акад. Георги Наджаков за 2024 г., която Фондация Еврика връчва за постижения в овладяването на знания в областта на физиката.  Доскоро са я интересували..

публикувано на 28.04.25 в 17:00

Художничката Петя Илиева в най-луксозния и най-бедняшкия марокански хамам

Художничката Петя Илиева толкова много пътува по света и на толкова необичайни места я отвежда неутолимото ѝ любопитство, че мине не мине време и гостува в Покана за пътуване с някоя интересна история. Неотдавна тя представи платната си в Мароко, но не се е задоволила да стои само в галерията с нейните картини в типично български стил, ами се е..

публикувано на 27.04.25 в 10:35
Александра Миланова

Александра Миланова е първият български представител в Глобалната младежка академия

България за първи път има свой представител в Глобалната младежка академия ( Global Young Academy – GYA ). Това е гл. ас. д-р Александра Миланова от Института за балканистика с Център по тракология при БАН. Тя беше избрана сред стотици кандидати от цял свят заради своите високи академични постижения, международни изяви и обществена ангажираност...

публикувано на 26.04.25 в 09:25
Ивелина Пашова

Как се раждат положителните истории в училище

Въпреки че за тях се чува по-рядко, добри примери и щастливи истории в българските училища има много. За да се промени картината на средното ни образование обаче, тези примери би трябвало да се проучат внимателно и да се намери начин те да станат норма. Като че ли най-ярки са случаите в "проблемни" райони, общности и селища, където достъпът до..

публикувано на 25.04.25 в 12:45