Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пивовари: Епизод 4 – Микропивоварите, ароматът и личното – Крафт като живот

В пет епизода представяме историята на българското пиво от навлизането на пивоварството у нас, след Освобождението до наши дни. Разкриваме тайните на технологичните процеси в миналото и сега. 

Във всеки епизод  с помощта на потомци, краеведи, историци, разказваме личната истории на едни от първите пивовари в България: Братя Прошек, д-р Кожухаров, Франц Милде, Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер . 

Заедно с историите от миналото, съвременните пивовари говорят за "наследеното" знание и любов към пивоварството. Освен занаят за всички тях то е и "страст" към един продукт, който "остава жив дори когато вече е сипан в чашата".

Епизод четири е със заглавие: Микропивоварите, ароматът и личното – Крафт като живот.

В него двама пивовари – единият в Пловдив, другият – в Бургас, съвсем отделно един от друг, мечтаят и създават "жива бира". За страстта да вариш "жива бира", за спецификата на варенето, за метаморфозите на продуктите и ароматите, с които те са съпроводени през целия технологичен процес, както и за занаятчийството и традициите на "крафт пивоварството", разказват: Иван Карагьозов, бранд мениджър на малка крафт пивоварна в Пловдив, и Юри Сидоренко, собственик на крафт пивоварна в Бургас.

Снимки – личен архив на Иван Карагьозов


По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Глобалното затопляне повлиява и температурните аномалии в регионите

2025 година ще бъде една от най-топлите, откакто се води статистика, защото прагът на повишаване на температурата от 1,5 градуса по Целзий ще бъде преминат, съобщиха от британската метеорологична служба в края на 2024 година. Прогнозата на експертите за 2025 г. показва, че тя вероятно ще бъде една от трите най-топли в историята, като средната..

публикувано на 21.01.25 в 17:05
Обновената сграда на минералната баня в Банкя

Израелският опит: Как пустинята стана оазис

Има една известна метафора, която гласи, че не бива да започваш да копаеш кладенец, когато си вече жаден. В контекста на водните ресурси в България това твърдение придобива буквално значение. Макар страната ни да разполага с пресни водни запаси, климатичните промени и екстремното засушаване създават нови предизвикателства. По покана на посолството..

обновено на 21.01.25 в 14:20

Зад всяко бебе – баба...

В предишни издания "За здравето" наричахме срещата ни по повод Деня на родилната помощ "Бабинден за …мъже". Този път сменихме заглавието, но не и същността. Защото поканихме за среща в ефира отново трима специалисти в областта на АГ и на "ин витро" процедурите. Започнахме разговора с обрисуването на ритуалите и една матриархална картина, "нарисувана" от..

публикувано на 21.01.25 в 13:11

В Аржентина има професия "отваряч на врати"

Дори да посетите Аржентина за кратко, като мен, пак ще усетите някои особености на тамошните нрави и специфични професии, които правят впечатление на чужденците. Например занаятът Отваряч на врати. Това е специална услуга, предлагана по аржентинските улици. Хващате такси. Идва кола и след това от нищото се втурва човек. Не се страхувайте от..

публикувано на 21.01.25 в 08:05

Учтиви… ама не твърде

Толкова сме свикнали с тях, че рядко ни правят впечатление, освен когато успеят да привлекат вниманието ни с нещо оригинално, понякога глупаво, дори скандално. Става дума за онези надписи, които ни посрещат още на вратата на кварталния магазин, сергията на пазара, пощата, селската кръчма. Какво вижда в тях специалистът филолог – доц. Даниела..

публикувано на 20.01.25 в 17:35