Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Пивовари: Епизод 1 – Във всяка глътка пиво сме оставили любов. Пивото, Тепето и Заводът

Снимка: Уикипедия

В четири епизода представяме историята на българското пиво от навлизането на пивоварството у нас, след освобождението до наши дни. Разкриваме тайните на технологичните процеси в миналото и сега. Във всеки епизод с помощта на потомци, краеведи, историци, разказваме личната истории на едни от първите пивовари в България: братя Прошек, д-р Кожухаров, Франц Милде, Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер. 

Заедно с историите от миналото, съвременните пивовари говорят за "наследеното" знание и любов към пивоварството. Освен занаят, за всички тях то е и "страст", към един продукт, който "остава жив дори когато вече е сипан в чашата".

Епизод едно е със заглавие: Във всяка глътка пиво сме оставили любов. Пивото, Тепето и Заводът.

В епизода са преплетени историите на Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер, създателите на старата пивоварна в Пловдив през 1881 г. и съвременните технологични процеси на пивоварството, показани ни в завода в Хасково, където по-късно се премества фабриката на Фрик и Сулцер.

За историята на Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер разказва инж. Иван Чалъков, написал книга за пивоварната. Сам той е работил там до пенсионирането си като главен технолог.  В завода в Хасково събрахме звуци, както и описания на всички процеси на варенето на пиво в наши дни от Васил Мутафчиев, Стоян Стоянов, Мариан Павлов – технолози в пивоварната в Хасково.

Снимка – Уикипедия
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съвременната индийка е многоръка като Шива

Главен асистент Силвия Георгиева от Университета за национално и световно стопанство, катедра "Предприемачество", неотдавна гостува в "Покана за пътуване" с разказ за индийския щат Гуджарат. Главен асистент от УНСС пее български песни на индийска сватба Тя е била поканена да преподава в университет в най-големия град Ахмедабад. И дори е..

публикувано на 21.03.25 в 10:08
Свилен Класанов

Хляб от Еремия

Дерменджията Свилен Класанов се заселва в кюстендилското село Еремия в търсене на спокойствието, естественото състояние на нещата и загубената връзка с традицията. Освен че намира всичко търсено, Свилен Класанов успява да го предаде и на онези, попаднали в Еремия, пред нощвите или пред старата селска пещ на майстора. От пръстта на полето до..

публикувано на 21.03.25 в 08:10
Катедралата на Валенсия, където се съхранява Светия Граал

Бойка Велинова: В Аликанте са измислили тапасите

Бойка Велинова е дигитален номад, полиглот, кулинарен авантюрист и ценител на бавното живеене. Посетила е 123 държави на 6 континента, а резултатът е повече от 600 пътеписа, кулинарни статии и фоторепортажи, участия в телевизионни и радиопредавания. През последните години тя и съпругът и Стоян живеят в Андалусия, но използват Испания като уютен базов..

публикувано на 19.03.25 в 09:45

Бедността и ниският социален статус – най-честа причина за отделяне на децата от родителите

Мащабно изследване на коалиция "Детство 2025" разкрива кои деца попадат в алтернативни грижи и какви са основните причини за тяхната раздяла с родителите. Проучването беше представено в предаването "Другият до мен" в навечерието на Деня на социалния работник, 18 март, от д-р Галина Маркова – директор на Ноу-хау центъра за алтернативни грижи за деца..

публикувано на 18.03.25 в 17:15
Проф. Златко Кълвачев

Вирусологията – наука за малцина, познание за всеки

В съвремието сме свидетели на всичко – фалшиви новини, подвеждащи реклами, демагогия и некомпетентност. Когато обаче тези "пороци на деня" са свързани с човешкото здраве, тогава протичат негативни процеси, понякога с необратими последици. Именно поради тази причина твърде рядко чуваме меродавно мнение на вирусолог, например. Наш гост в изданието..

публикувано на 18.03.25 в 14:55