Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Проф. Васил Киров: За индустрия 4.0 и бъдещето на работната сила

Снимка: Pixabay

Проф. Васил Киров

Слуховете за смъртта на човешкия труд са силно преувеличени. Естествен процес от цивилизационното развитие е изчезването или преформатирането на познати професии и появата на нови такива. За бъдещето на работната сила в "Нашият ден" говори проф. Васил Киров от Института по социология и философия на БАН.

Преди време учените от Оксфорд Карл Бенедикт Фрей и Майкъл Озбърн предвиждат, че компютрите ще направят половината работни места излишни в рамките на 10-20 години. Реалността обаче опровергава тази прогноза, разказва проф. Киров. Вместо масова безработица и автоматизация към днешна дата наблюдаваме обратна тенденция – нивото на заетост никога не е било толкова високо, а основният проблем е недостигът на умения.

По думите на проф. Киров има закриване на работни места в следствие на дигитализацията, но и възникват много нови професии в света около интернет. Важно е да бъдат овладени трансформативните процеси в дадени професии, така че хората да продължават да извършват своята работа, но по по-различен начин. Сравнителни изследвания в много страни сочат, че бързото навлизане на технологиите в работния процес оптимизира някои рутинни дейности, заявява проф. Киров. Основният въпрос, свързан с професиите на бъдещето, е как ще бъде осъществен този преход.

В рамките на формалното образование или чрез допълнителни курсове професионалистите от различни сфери биха могли да получат допълнителни умения и квалификация, за да запазят работното си място, смята проф. Киров и допълва, че все по-често в кариерното развитие възникват нови моменти и възможности за адаптивност и гъвкавост.

Едно от явленията, възникнали покрай тази тенденция, е така наречената "гиг икономика", функционираща на базата на краткосрочни договори и отделни поръчки. Съществуват множество международни платформи, които предоставят на хората възможност за гъвкавост, мобилност, достъп до чуждестранен пазар и добър доход. Едно от предимствата на тези услуги, по думите на проф. Киров, е по-високото ниво на сигурност в заплащането и изпълнението на поетите задължения.

Повече по темата чуйте в звуковия файл: 


По публикацията работи: Бисерка Граматикова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Инж. Габриела Данаилова, директор на ПГ „Васил Левски“ в Горна Оряховица

На учителя с любов: инж. Габриела Данаилова

Семейството на Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" в Горна Оряховица – най-старото професионално училище в област Велико Търново, гостува в "Семейно радио" в лицето на директорката инж. Габриела Данаилова. Поканата е отправена от ученици от випуск 1979 година – част от училищната рок банда "Андромеда". Какви професии усвояват и как се..

публикувано на 15.04.25 в 15:03

Образованието отново в спор: Колко дни да може да извинява родителят?

В последните дни българската образователна система отново се оказа в центъра на общественото внимание – този път поводът е предложението да бъде намален броят на дните, в които родителите могат да извиняват отсъствията на децата си по домашни причини. Само преди година Министерството на образованието и науката (МОН) увеличи този лимит от 10 на 15..

обновено на 15.04.25 в 12:31
Гешов (седнал вдясно) при подписването на Букурещкия договор

История през поколенията: Разговор с правнучката на Иван Евстратиев Гешов

В рубриката "Разговорът" се срещаме с Александра Велинова-Морган, правнучка на една от най-значимите фигури в българската история – Иван Евстратиев Гешов . Той е български министър-председател, основател на Българското книжовно дружество и директор на Българската народна банка, като подписът му стои под първата емисия български левове...

обновено на 15.04.25 в 11:54

Пир и пост: Етика на храненето в съвременния свят

Способността да избираме кои искаме да бъдем е свързана с представата за храната като съзнателен избор. Във "Време за наука" проф. Стоян Ставру размишлява върху темата "Храна и етика" , запознава слушателите с понятието "гастрософия" и коментира популярните риалити формати, базирани на готвенето и храненето като индивидуални и социални практики...

публикувано на 15.04.25 в 11:30

Изкуственият интелект в образованието: инструмент или заплаха?

В рубриката "Темата на деня" бе повдигнат въпрос от изключителна важност: как можем ефективно да използваме изкуствения интелект (ИИ) в обучението по финансови и икономически дисциплини? Този актуален проблем беше в центъра на дискусията по време на кръглата маса "Търсещи знание", проведена под патронажа на ректора на УНСС. Представители на..

обновено на 15.04.25 в 11:12