Рецептата е от баба ми Флора Фискучева от село Гиген до река Дунав, където прекарвах ваканциите си, пише ни 82-годишната Лидия Йорданова. Тя е художник и член на Съюза на българските художници. Живее в София, но с все повече носталгия си спомня за прекрасните ваканции при баба край река Дунав, както и за прекрасните закуски, обеди и вечери в двора и градината през 50-те години на миналия ХХ век.
В писмото си г-жа Йорданова уточнява, че пилето се реже на порции и се сварява в солена вода. Отделно се запържват ситно нарязани 2-3 глави лук и 1-2 чушки. Добавя червен пипер и "се угасява" с топла вода или от пилешкия бульон. Добавят се: магданоз, джоджен и малко ориз. Сместа и пилето се разстила в тава и върху нея се нареждат кръгчета от зелени домати. Поставя се върху жарта в камината, покрива се ва с "връшник", засипва се с жар и се пече, докато жарта угасне.
"В простичките неща е великолепието", завършва писмото си до "Семейно радио" Лилия Йорданова.
Пожелаваме ѝ да бъде жива и здрава и оставаме в очакване на резултатите от това празнично издание на конкурса "Старата семейна рецепта", които ще обявим на живо заедно с Марин Лесев, консултант в кампанията, в ефира ни на 13 януари, в събота, по програма "Христо Ботев".
Слушайте ни след новините на Българското национално радио в 9!
За втора поредна година в "Семейно радио" потърсихме "Старата семейна рецепта", скрита в пожълтелите листове на бабините тетрадки, в старите готварски книги в семейната библиотека или ароматна и вкусна на празничната трапеза във вашия дом. Съгласно регламента на конкурса колекционерът и изследовател на българската кулинарна традиция Марин Лесев..
"Етрополка съм. Нищо, че съм родена в Ботевград в една люта зима…" пише ни Стефка Хикова, която след броени дни празнува своя 70-годишен юбилей Стефка е библиотекар по професия и библиограф по душа. Обича да готви от дете и притежава над 100 готварски книги. Изпраща ни три стари етрополски рецепти, които е съхранила в семейството си и често..
"Поздравявам ви за чудесната инициатива "Старата семейна рецепта", пише ни Петрунка Димитрова. "Потърсих помощта на майка ми, която е жива готварска книга. Мама е и голяма къщовница. За всяка Коледа и Великден къщата грейва! Като по-млада намираше време и за любимото си хоби: да тъче черги, килими, китеници, да шие покривки… Златно сърце и златни..
Соня Капсъзова е кулинар и автор на книги, както и съпруга, майка на три деца и човек с усет за красотата във всичко, което ни заобикаля. Специално за нашата кулинарна радиокнига тя отваря старите тетрадки и попада на рецептата, на която пише: "Баба-локумки". Рецептата е включена и в книгата, която Соня пише в момента, но ще излезе от печат..
Шеф Ангел Ангелов дава за кулинарната радиокнига на "Семейно радио"старата семейна рецепта на своята баба Златка. "Всички вкусни неща, направени от нашите баби са простички, но вкусни“, казва шеф Ангелов. "При традиционното приготвяне на сармите със зелев лист, просто добавете праз, една шепа грухано жито в ориза и стафиди. Изведнъж, обикновената..
Международният театрален фестивал "Дивадло" в Пилзен e един от най-престижните фестивали, посветени на театралното изкуство в Европа. Фестивалът представя..
Как достъпът до точна и проверена информация влияе на социалното приобщаване и благосъстояние? Може ли да бъде причина за маргинализация и как..
Точка Илиева е артист на свободна практика с дълбок интерес към уличното изкуство, което използва като платформа за социални и екологични послания. Нейни..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg