"Вкусна" география без глутен и захар. Гастрономическо пътешествие от Канада през Белгия до България, претворено в безброй полезни и питателни рецепти и една книга – "Кулинарният свят на Линда".
Макар да е родена на остров Ванкувър (да не се бърка с град Ванкувър, въпреки че са близко), Линда Маккензи-Петкова предпочете да разговаряме на български. А аз не се сдържах и я попитах за родното ѝ място, за което съм чела, че било райско кътче. Според канадката островът е красива и спокойна градина.
Наистина не е лесно да се каже какво е характерното канадско или американско ястие, но традиционната белгийска храна също така е изненадваща. Линда заминава за Брюксел, когато едва е навършила американското пълнолетие – едва е навършила 21, а първородната ѝ дъщеря още няма годинка. Дотогава никога не е купувала плодове и зарзават от истински фермерски пазар. Затова неделното сутрешно тържище на Гaр дю миди в Брюксел я очарова с изобилието от месо, риба, сирена, дори цветя на огромни букети. Но най-странното е, че пържените картофи се смятат за традиционно белгийско блюдо. Дори има и музей на картофа, а той все пак е дошъл в Европа от Южна Америка през 15-и век.
Към всяка от рецептите, научени по света, гостенката в "Покана за пътуване" очевидно добавя и щипка Линда, като ги претворява така че да бъдат полезни.
Специално за слушателите тя продиктува как приготвя Пилешка супа за душата.
Продукти:
• ½ средно голямо пиле (най-доброто качество, което може да намерите), изплакнато и подсушено с кухненска хартия
• ½ глава червен или жълт лук, ситно нарязан
• 2-3 средно големи моркова, нарязани на дребни кубчета
• 1 бр. пащърнак, нарязан на дребни кубчета
• ½ глава целина или 2 стебла целина, нарязани на дребни кубчета
• ½ малка червена чушка, ситно нарязана
• 2-3 скилидки чесън, настъргани
• 1 малко парче пресен джинджифил, настърган
• ½ чаша крем фреш или 1 ½ чаша мляко
• 1 яйце
• фиде, което може да бъде и безглутеново
Подправки: сол, черен пипер, риган, пресен магданоз, пресен босилек
Начин на приготвяне:
Купете пиле с добро качество или отглеждано свободно, защото, колкото е по-добро, толкова повече вкус ще има супата. Сложете половинката пиле в голяма тенджера с 10-12 чаши вода и оставете да кипне. Добавете сол, черен пипер и риган, нарязани на кубчета зеленчуци, чесъна и джинджифила. Намалете температурата до средна и оставете да къкри 2 ½ часа. Отстранявайте пяната, ако е нужно.
Извадете пилето и оставете да се охлади. Когато е изстинало достатъчно, отделете месото от костите и го накъсайте на дребни парченца. Добавете фидето и гответе още 5 мин. Прибавете в тенджерата свареното пилешко месо.
В малка купа разбийте яйцето с крем фреша (или млякото) и добавете към супата. Опитайте на вкус и подправете, ако е нужно. Поръсете отгоре с пресен магданоз и босилек.
Четиринадесетата международна конференция "Цифрово представяне и опазване на културно и научно наследство" (DiPP 2024) започна в Бургас . "Конференцията цели да представи иновации, проекти и научни и научно-приложни разработки в областта на цифровото документиране, архивирането, представянето и запазването на световно и национално материално и..
Професионалната гимназия по текстил и облекло "Добри Желязков" в Сливен е създадена през 1883 г. и е едно от първите професионални учебни заведения в свободна България. Още преди Освобождението Сливен се оформя като център на текстилното производство. В региона се отглеждат много овце, а вълната е ценна суровина за производство на платове,..
Септември е месец на българската гордост – на 6-и извършваме Съединението, на 22-и обявяваме Независимостта. Зад всички тези знаменателни събития стоят обаче хората, извършили ги. И ако Денят на Независимостта е повече дипломатически совалки, то Съединението си е истинско народно въодушевление и вдъхновение, извикано от дейността на люде – били..
Под това мото премина разговорът за красивите мигове на израстването и съзряването, но и за отговорността на младите хора. Гост бе проф. Владимир Пилософ: експерт по педиатрия, посветил кариерата и живота си на детското здраве. Той коментира най-наболелите проблеми в тази сфера: педиатричната грижа в България, отношението към ваксините, "завръщането"..
Фондация "Красива наука" организира множество любопитни събития в София, Видин и Монтана – какво и къде може да се види в последните дни на септември, разказва Любов Костова от фондацията. Науката отива на места, където не е била досега чрез поредица от уъркшопи и презентации. Днес и утре (24-25 септември) пътуващият фестивал ще бъде във Видин,..
На днешния 27 септември отбелязваме Европейския ден на спорта в училище, а темата за физическата активност на подрастващите придобива все по-голяма важност..
В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден" гостува Ана-Мария Кръстева , водеща на предаването "Благовестие", която сподели подробности за..
Европейската нощ на учените е събитие, което традиционно се провежда в над 300 града в Европа и света. Поредното му издание, както обичайно, се състои в..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg