Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви кулинарни изкушения крият остров Крит и град Волос?

Дакос - традиционна критска разядка
Снимка: БНР

На мислено кулинарно пътешествие до едни от най-красивите точки на Гърция ни отвежда Зои Каргиотаки. Тя споделя, че гърците изразяват всякакви емоции чрез храната, защото тя ги събира.

От разговора ще разберем за изтънчената простата, историята и традициите, които превръщат гръцката кухня в една от добрите в света. Какви са тайните на някои от специфичните кулинарни изкушения на остров Крит?  Знаете ли какво е дакос и защо тази традиционна разядка се е превърнала в един от кулинарните символи на остров Крит?            

Защо в града на Аргонавтите - Волос трябва да поръчате само ципуро в едно от знаменитите 400 ципурадика, а мезето винаги е изненада?

Жителите на Волос се шегуват, че тези кокетни малки кръчми са като центрове за психотерапия. Защото по масите ще видите насядали млади и стари, рокери и анархисти, богати и бедни. Това са места, където протича естествената част от живота на града.   

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки: БНР, @sectervolos
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мозъчни донори

В редакция "Хумор и сатира" акъл имаме много и щедро го раздаваме, не ни се свиди. Огледаме се, видим област, където явно се нуждаят от акъл и веднага ставаме мозъчни донори, така да се каже.  За съжаление често пъти акълът ни се отхвърля, не влиза в работа, което си личи навсякъде у нас. Това обаче не ни разколебава, продължаваме да раздаваме в..

публикувано на 25.11.24 в 15:15
Мина Киркова и Михаил Мишев

Между страха и истината – или къде е Дявола?

Как достъпът до точна и проверена информация влияе на социалното приобщаване и благосъстояние? Може ли да бъде причина за маргинализация и как фалшивите, подвеждащи и изфабрикувани новини се разпространяват по различен начини в различните общности?  В "Работилница за журналисти" на АЕЖ - България беше представено ново проучване на..

публикувано на 25.11.24 в 14:06
Илияна Типова

Антон Митов представя: Илияна Типова, журналист от Радио Кърджали

В Деня на патентоване на първата електрическа самобръсначка и първото изкуствено кръвопреливане в света, гост в студиото е Илиана Типова – отличник на випуска на 10-ия майсторски клас по радиожурналистика на БНР. Тя е автор и водещ на предаването за туризъм и хоби на Радио Кърджали "Накъде в неделя". За връзката между Граф Дракула, Хелоуин, гробищата..

публикувано на 25.11.24 в 13:27
Детелина Стаменова, психолог

Въздух, стрес, храна – епигенетичните фактори, предавани през поколенията

Епигенетиката изучава изменения в гените, които не се дължат на промени в ДНК последователността. Тези промени могат да бъдат предизвикани от външни фактори – въздух, стрес, хранене, и в някои случаи се предават на следващите поколения. За епигенетичните фактори и тяхното овладяване в изпълненото със стрес ежедневие в "Terra Култура" говори..

публикувано на 25.11.24 в 13:12
Саша Безуханова

Саша Безуханова: Икономиката на бъдещето ще бъде зелена, освен дигитална

От 2 декември всеки понеделник между 8:30 ч. и 9 ч. в ефира на "Нашият ден" ще гостуват български иноватори със зелена бизнес ориентация. Поводът е първото национално проучване на Move.bg "Зелени решения от България 2024" . За "зелените решения" в бизнеса и данните от проучването в предаването разговаряме със Саша Безуханова –..

публикувано на 25.11.24 в 11:44