Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Първият у нас имърсив танцов спектакъл "Кухня" с трети сезон

10
Снимка: Борис Урумов

За трети път Karakashyan & Artistsпредставят първия у нас кулинарен имърсив спектакъл, който пресъздава нажежената обстановка и психологическото напрежение в една професионална кухня. Всичко онова, което минава през съзнанието, ръцете и вкусовите рецептори на шеф готвачите, и то секунди преди храната да бъде сервирана, може да бъде видяно и усетено от публиката чрез магията на танца.

В "Кухня" зрителят става свидетел на хореографията, която танцовият ансамбъл от готвачи създава в естествения ход на своята работа. Движенията на всеки един са пресъздадени в комбинацията от съвременен танц и улични стилове, в които могат да бъдат наблюдавани всякакви естетики.


Преживяването е конструирано като една класическа вечер, в която човек отива на ресторант, разглежда менюто и си поръчва. Оттам нататък обаче танцьорите го впускат в изненадващи ситуации, които разказват за вътрешния свят на готвачите. В случая публиката може да проследи и съпреживее историята на сладкаря шеф Александър Цеков.

"За мен беше много интересно да разкажем тази история, защото всеки спектакъл, който танцуваме, отключва нови натрупани и заключени емоции в тялото. И тъй като звукът в спектакъла се чува единствено и само от публиката в слушалки, танцьорите танцуваме на пълна тишина. Мотивът за движение са всички тези емоции, с които се свързваме", обясни шеф Цеков, който и в третия сезон на "Кухня" ще изиграе своето соло.


По отношение на храната, която е сред ключовите елементи в потапящия в историята на кулинарията спектакъл, добавя:

"Храната е много фина материя, която е изтъкана от нишката на грижата и любовта. (…) В този спектакъл специално е още едно сетиво на публиката, което покриваме, като десертът създадохме с нашите танцьори. След като развихме драматургически всичките образи, на всеки един от танцьорите им беше дадена задача да помислят какъв продукт репрезентира техния образ така, че да сътворим един балансиран вкусов десерт, който да сервираме като последна стъпка от изживяването на нашия имърсив спектакъл."


Режисьор и хореограф на "Кухня" е Коста Каракашян. Съвсем скоро той официално постави началото на танцовата трупа Karakashyan & Artists, която тепърва ще представи нова методология на танца, ще обучава бъдещи артисти и ще приобщава вече утвърдени такива.

"Целият спектакъл е един голям експеримент. Ние го започнахме през 2020 година с подкрепата на Национален фонд "Култура". И сега, отново с тяхна подкрепа и заедно с корежисьорката ни Антония Георгиева, продължаваме да го адаптираме. Влизат за първи път и нови танцьори в състава и лека-полека "Кухня" еволюира. Всеки път публиката вижда нова част, вълнуваме се много, че има и публиката, която се връща към този имърсив спектакъл. Имаме стимул всеки път да го променяме и да изненадваме с нови сцени и преживявания. Има няколко момента за късметлии от публиката, които ще получат индивидуални сцени, като никой друг няма да знае какво се е случило в тях", обясни в "Какво се случва" Коста Каракашян.


Танцовият спектакъл, който изкарва публиката от салона, вдига я от седалките и я потапя в преживяването на един алтернативен кулинарен и сценичен разказ, какъвто се явява "Кухня", ще се играе на 29 и 30 април в Кулинарната академия HRC. Във всеки от дните по два пъти – в 20.15 и 21.30 часа.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.

Снимки: Борис Урумов
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Арт театър празнува с Шекспирова комедия в клуб “Перото”

С комедията на Шекспир "Напразни усилия на любовта" Арт театър ще отбележи 94-тия рожден ден на проф. Надежда Сейкова. Тя е режисьор на спектакъла. А повечето участници са нейни ученици – съобщи в “Артефир” актрисата Милена Червенкова, директор на театъра. В спектакъла ще участва и тя, заедно със Симеон Владов, Боян Николов, Антон Порязов, Камен..

публикувано на 26.02.25 в 17:55

Второ издание на литературния конкурс "Вълшебното перо"

"Вълшебното перо" е международен литературен конкурс, обявен от българското неделно училище "Иван Вазов" в Париж и адресиран към всички ученици, които могат да участват на български език, без значение къде живеят и  учат. Темата е вълшебна и затова в творбите трябва да присъства вълшебен момент, независимо дали в проза или в стихове. Участници на..

публикувано на 26.02.25 в 17:47
Ангел Колев

Ангел Колев, който живее в САЩ с България в сърцето

Сборникът с разкази и пътеписи "Хъш седем плюс седем по Рихтер" с автор Ангел Колев излезе неотдавна на книжния пазар.  Книгата е едно пътуване през годините, сред всички хора с които той, авторът Ангел Колев, се е срещал. А пътят му е от Благоевград, през София до Филаделфия в Пенсилвания, САЩ, където живее и работи от 1999 година.  През..

публикувано на 26.02.25 в 17:25

Прожекции на най-добрите унгарски филми в София

На 26 февруари от 18.30 ч. Унгарският културен институт представя 20-о издание на Международния фестивал на късометражното кино в Будапеща – BuSho (Budapest Short). Ще бъдат показани девет от най-добрите унгарски заглавия от миналогодишното издание на фестивала. Селекцията включва три анимационни, един експериментален и четири игрални..

публикувано на 26.02.25 в 16:23
Мария Мутафчиева-Мери

Непознатите улици на поезията

Част си от света, който те заобикаля, но усещаш, че в теб има и един друг свят, който вече напира да излезе. Нещо в теб говори и ти вече нямаш друг избор, освен да му дадеш думата. В началото дори не разбираш, че имаш толкова думи, с които да изразиш емоцията. Изобщо не се замисляш за това, просто оставяш поривът да те превземе. Настъпва момент, в..

публикувано на 26.02.25 в 15:22