Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яница Славова или да създаваш ароматни шедьоври от восък

Събирам идеите си от кулинарни блогове и ги превръщам в свещи с история

Снимка: Яница Славова/ личен архив

Яница Славова е от онзи рядък вид творци-перфекционисти, които умеят да въплъщават и своето, и чуждото въображение в съвсем конкретни форми и никога не си позволяват да правят компромиси с естетиката на крайния продукт.

Лъчезарната дама, която живее със семейството си в Бургас има богат опит в ръчната изработка на различни бижута и декорации. От няколко години обаче е открила стихията си в създаването на декоративни свещи, под формата на различни десерти. които изглеждат толкова реалистични, че за момент могат да бъдат объркани със сладкарски изделия. Създава ги с внимание към детайла и много любов, а себе си определя шеговито като „човек, обсебен от восъка“.


Ето какво разказва за страстта си да създава ароматни шедьоври от восък Яница в ефира на „Нашият ден“:

„С восъка се срещнах някъде преди 5-6 години. Първоначално той беше нещо като бягство от предишното ми занимание. Тогава изработвах бижута със стъклени сфери и сухи цветя, но в един момент пазарът се пренасити, а и на мен малко ми омръзнаха и започнах да търся нови възможности.

Тогава видях в един сайт декоративни свещи под формата на десерти и си казах – я, това е много интересно, трябва да опитам. И започнах да чета как се правят, защото до онзи момент тази технология ми беше съвсем непонятна...“.


Тя разказва още, че за изработката на декоративни свещи от този тип се използва растителен восък, чието поведение като материал е доста по-различно от това на традиционно ползваните парафин и пчелен восък.

По нейните думи предимството на растителния восък е че при разтапяне от него се получава така наречената „сметана“ – кремообразна консистенция, от която се създава декорацията. А процесът на изработка на една подобна свещ, ако човек не разполага с предварителни заготовки, може да отнеме между няколко часа и няколко дни, в зависимост от сложността на дизайна.

„Аз си събирам идеите от кулинарни блогове и сайтове с рецепти. Постоянно разглеждам такива снимки на десерти с когато ми хареса даден модел, започвам да мисля как мога аз да го пресъздам през моята призма“, обяснява Яница и добавя, че в момента ѝ е любимо да изработва чийзкейкове, защото позволяват различна декорация и изглеждат много привлекателни в завършения си вид.

Петгодишният син на Яница все още не може да помага в работата с восъка, но много обича да си играе с различните декорации и понякога в игрите си създава собствени дизайни, които тя превръща в подаръци на близките хора.


Да си автор на ръчно изработвана продукция в България, обаче не е лесно, споделя талантливата бургазлийка:

„Колкото и да ми се иска да кажа, че всичко е цветя и рози, всъщност изобщо не е лесно, защото пречките са финансови. За малките бизнеси в България няма никакви облекчения. Дали имаш бизнес със сто души, или с един човек, това няма никакво значение. Имало е моменти, в които ми е идвало да се откажа, точно заради тези пречки. Но тогава си давам сметка, че съм вложила прекалено много емоция, време и усилия в това да създам продукт, който се харесва и се търси от хората. Ако спра да се занимавам с това някой ден, значи се е появило нещо друго, което наистина ме е обсебило изцяло. Но към този момент не виждам кое друго би да е това, защото аз наистина съм обсебена от восъка...“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Снимки: Предоставени от Яница Славова  
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отвъд клетките: Значителен брой българи искат по-добро отношение към животните

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден", по случай Световния ден на селскостопанските животни и в навечерието на Международния ден за защита на животните, обсъдихме важни теми, свързани с отношението към животните и практики, които би трябвало да останат в миналото. Един от поводите за дискусията е неотдавнашното решение на Ветеринарния..

обновено на 02.10.24 в 10:51

Жителите на Своге и Божурище се обединяват срещу добива на злато

Жителите на Своге и Божурище се обединяват срещу добива на злато. В "Нашият ден" чуваме гласовете на граждани и представители на местната власт, както и откъси от филма "Призраци от мините – завръщащата се заплаха от рудодобив в община Своге". Събеседници в разговора са  Екатерина Петрова , адвокат и управител на клона на сдружение "Ти решаваш" за..

публикувано на 02.10.24 в 09:32
Центърът на село Арчар

От древния град Рациария до днешното село Арчар

Арчар е най-голямото село в област Видин, с население от около 2700 човека. То има двойно повече жители, отколкото общинския му център град Димово. Селото е разположено по поречието на река Дунав между градовете Видин и Лом. Населеното място е възникнало още по времето на Римската империя под името Рациария. Създадено е през II век като постоянна станция..

публикувано на 02.10.24 в 09:10

Етиката като инструмент за посрещане на бъдещето

Етически комисии, етически стандарти, етически кодекси биват формирани във все повече тясноспециализирани полета – медицина виртуални пространства, експерименти и прочее – като опит за превръщане на етиката в инструмент за взимане на решения.   Неизбежен ли е прогресът и дали онова, в което виждаме положителна промяна днес, няма да се окаже в..

публикувано на 01.10.24 в 12:10

Кристина Божилова: Нидерландия остава водеща дестинация за българските студенти

Изложението "Световно образование" предоставя чудесна възможност за задълбочаване на познанията относно тенденциите в образователната сфера, както и за отговор на редица въпроси – запазва ли се интересът към образование в чужбина, дали България се утвърждава като привлекателна дестинация за обучение, продължава ли Нидерландия да бъде лидер и..

публикувано на 01.10.24 в 11:26