Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Яница Славова или да създаваш ароматни шедьоври от восък

Събирам идеите си от кулинарни блогове и ги превръщам в свещи с история

Снимка: Яница Славова/ личен архив

Яница Славова е от онзи рядък вид творци-перфекционисти, които умеят да въплъщават и своето, и чуждото въображение в съвсем конкретни форми и никога не си позволяват да правят компромиси с естетиката на крайния продукт.

Лъчезарната дама, която живее със семейството си в Бургас има богат опит в ръчната изработка на различни бижута и декорации. От няколко години обаче е открила стихията си в създаването на декоративни свещи, под формата на различни десерти. които изглеждат толкова реалистични, че за момент могат да бъдат объркани със сладкарски изделия. Създава ги с внимание към детайла и много любов, а себе си определя шеговито като „човек, обсебен от восъка“.


Ето какво разказва за страстта си да създава ароматни шедьоври от восък Яница в ефира на „Нашият ден“:

„С восъка се срещнах някъде преди 5-6 години. Първоначално той беше нещо като бягство от предишното ми занимание. Тогава изработвах бижута със стъклени сфери и сухи цветя, но в един момент пазарът се пренасити, а и на мен малко ми омръзнаха и започнах да търся нови възможности.

Тогава видях в един сайт декоративни свещи под формата на десерти и си казах – я, това е много интересно, трябва да опитам. И започнах да чета как се правят, защото до онзи момент тази технология ми беше съвсем непонятна...“.


Тя разказва още, че за изработката на декоративни свещи от този тип се използва растителен восък, чието поведение като материал е доста по-различно от това на традиционно ползваните парафин и пчелен восък.

По нейните думи предимството на растителния восък е че при разтапяне от него се получава така наречената „сметана“ – кремообразна консистенция, от която се създава декорацията. А процесът на изработка на една подобна свещ, ако човек не разполага с предварителни заготовки, може да отнеме между няколко часа и няколко дни, в зависимост от сложността на дизайна.

„Аз си събирам идеите от кулинарни блогове и сайтове с рецепти. Постоянно разглеждам такива снимки на десерти с когато ми хареса даден модел, започвам да мисля как мога аз да го пресъздам през моята призма“, обяснява Яница и добавя, че в момента ѝ е любимо да изработва чийзкейкове, защото позволяват различна декорация и изглеждат много привлекателни в завършения си вид.

Петгодишният син на Яница все още не може да помага в работата с восъка, но много обича да си играе с различните декорации и понякога в игрите си създава собствени дизайни, които тя превръща в подаръци на близките хора.


Да си автор на ръчно изработвана продукция в България, обаче не е лесно, споделя талантливата бургазлийка:

„Колкото и да ми се иска да кажа, че всичко е цветя и рози, всъщност изобщо не е лесно, защото пречките са финансови. За малките бизнеси в България няма никакви облекчения. Дали имаш бизнес със сто души, или с един човек, това няма никакво значение. Имало е моменти, в които ми е идвало да се откажа, точно заради тези пречки. Но тогава си давам сметка, че съм вложила прекалено много емоция, време и усилия в това да създам продукт, който се харесва и се търси от хората. Ако спра да се занимавам с това някой ден, значи се е появило нещо друго, което наистина ме е обсебило изцяло. Но към този момент не виждам кое друго би да е това, защото аз наистина съм обсебена от восъка...“.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Снимки: Предоставени от Яница Славова  
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отношението на религиозните общности към околната среда

Религиозните общности играят важна роля в опазването на околната среда и устойчивото развитие. Много са религиите по света, които да насърчават своите последователи да уважават природата и да се грижат за нея като част от своята духовна практика. В християнството, исляма и юдаизма това е съвсем естествено, защото при Сътворението Бог дава заръка на..

обновено на 22.03.25 в 16:07
Асен Масларски и Росен Мирчев (от ляво надясно)

Стройната чета на "И рибар съм, и ловец съм" – разпиляна в половин България

Стройната чета на предаването "И рибар съм, и ловец съм " този път е разпиляна в половин България. Водещият на предаването Росен Мирчев ще се включи от празниците в Кюстендил – празници, които обединяват Първия пролетен ден и Денят на гората – 21 март. А защо той е там с пушка в ръка – ще ни каже. От панагюрското село Баня ще чуем: Митю Тончев..

публикувано на 22.03.25 в 10:10
Ели Юрукова

Свободата мирише на пролет

С Ели Юрукова , кореспондентка на БГНЕС в Сърбия, разговаряме в "Мрежата" за това, което се случва в Белград. За смелите млади хора, които искат да живеят в страна без корупция и в която да се спазват демократичните закони. Те са подкрепени от своите преподаватели и от обществото. Накъде ще тръгне този спонтанен и искрен протест без водачи и без..

публикувано на 22.03.25 в 09:05

Часът на Земята и Световният ден на водата тази година са на 22 март

Тази събота, 22 март, отбелязваме Часа на Земята. Тази година той съвпада със Световния ден на водата, затова от WWF - България го посветена на реките, влажните зони и техните обитатели, а символ на кампанията в България са речните видри. По традиция Часът на Земята се отбелязва в последната събота на март, но важни международни празници..

обновено на 21.03.25 в 17:08
Александър Детев

Александър Детев: За случаи като "Чефо" отговор не търсим само ние, а целият свят

Случаят "Чефо" и журналисти ли са влогърите, медии ли са социалните мрежи – коментира в рубриката на "Мрежата" "Въпреки мрежата" Александър Детев , журналист в "Дойче Веле". Случаят "Чефо" "За да тръгнем от конкретния случай, нека поставим по-оптимистични рамки, че и двете страни са прави. Самият Чефо казва, че е получил финансиране и е..

публикувано на 21.03.25 в 17:05