Защо растат цените на месните продукти и кои са проблемите на месопреработвателния бранш в България?
Как стоят нещата свиневъдите?
“Резултатите при свиневъдите в последните две-три години са катастрофални. Първата причина е появата на Африканска чума по свинете, която се появи в Европа. Тази болест пренаписа целия пазар. След това се появи кризата с коронавируса, след това и проблемът с инфлацията в ЕС и САЩ, а малко по-късно и войната в Украйна, която вдигна драстично цените на суровините. Месопроизводителите понесоха огромни загуби“.
Това каза в интервю за БНР Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България.
Според него наблюдаваме липсата на дългосрочна стратегия за развитие на земеделието по време на целия преход:
“България е страна с изключително много възможности за производство. Срам е да внасяме по-голямата част от продукцията, с която се изхранваме“.
Ситуацията в момента….
В ефира на “Нашият ден“ той разясни още за ситуацията в момента:
“През 2022 г. на ниво ЕС започна намаление на производството на свине. Има индикации, че не малък процент свине-майки са били ликвидирани. Към момента има първи сигнали за недостиг на кланични трупове в Европа“.
Чуйте пълния разговор в звуковия файл.
“По време на пандемията условията затвориха хората вкъщи и те започнаха да се хранят повече оттук се вдигна потреблението. Конкретно в месопреработването има стар проблем на нашата държава и той е, че България не може да си задоволи потреблението от собственото производство на месо“.
Това каза в интервю за БНР Кирил Вътев, член на управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България.
От какво зависят цените на месото?
“България има огромен брой за страната преработватели, но всичките сме малки. Цените на месото в Европа са изключително зависими от това кога Китай ще купува и кога няма. В този период Китай не купува, в Европа има достатъчно голямо производство и това задържа цените на свинското месо по-ниско, докато нещата с телешкото и говеждото не стоят така.
Не знаем кога Китай ще започне отново да купува. В момента те са най-големият производител на свинско месо, но и най-големият износител, защото въпреки това огромно производство Китай не може да задоволи собственото си потребление“, казва още той в “Нашият ден“.
Индивидуализмът ли пречи?
Според него не само, че сме прекалено големи индивидуалисти, но и всички опити, на които съм свидетел от 25 години насам, да се създаде закон за браншовите организации, които да регламентира тяхната дейност и представителност, не са приети добре от политиците:
“Лично съм участвал поне в четири такива опита. Винаги се намират контрааргументи, нито един законопроект не е стигнал до пленарна зала. Има и един-два опита за създаване на Българска аграрна камара, но също неуспешни. На първо място причината е в нивото на осъзнатост при производителите и преработвателите на селскостопанска продукция“.
Чуйте пълния разговор в звуковия файл.
Причини за поскъпването на животинските продукти в България…
“Причините за поскъпване на хранителните продукти са много комплексни. Основните са в поскъпването на горивата, във войната, която е на стотици километри от нас, в разходите, които правят и производителите на фураж, и производителите на месо. При преработката също са поскъпнали и опаковките, и енергоизточниците“.
Това каза в интервю за БНР Мирослав Найденов, бивш министър на земеделието и храните.
Той посочва още, че доходите ни са най-ниски и според статистиките на Евростат, и на националната статистика. Според него има парадокс, че най-бедната държава в ЕС плаща повече отколкото по-богатите държави за някои продукти.
Найденов твърди, че държавата закъснява с намесата си най-вече по отношение на сектор “животновъдство“, който е много чувствителен и трябва незабавно да бъде подпомогнат по финансов начин.
Чуйте пълния разговор в звуковия файл.
Тази събота, 22 март, отбелязваме Часа на Земята. Тази година той съвпада със Световния ден на водата, затова от WWF - България го посветена на реките, влажните зони и техните обитатели, а символ на кампанията в България са речните видри. По традиция Часът на Земята се отбелязва в последната събота на март, но важни международни празници..
Случаят "Чефо" и журналисти ли са влогърите, медии ли са социалните мрежи – коментира в рубриката на "Мрежата" "Въпреки мрежата" Александър Детев , журналист в "Дойче Веле". Случаят "Чефо" "За да тръгнем от конкретния случай, нека поставим по-оптимистични рамки, че и двете страни са прави. Самият Чефо казва, че е получил финансиране и е..
Негово Превъзходителство г-н Арун Кумар Саху, посланик на Индия в България, беше гост в ефира на "Нашият ден", в рубриката "Разговорът". Това е първото интервю, което новият посланик на Индия в България дава за Българското национално радио. Разговорът се проведе в сградата на Посолството на Индия в България, като записът беше осъществен от колегата..
Как да създадем по-добра правна среда за доброволците в България? Какви са промените в законодателството за насърчаване на доброволчеството? Кои са проблемните полета пред Закона за насърчаване на доброволчеството? Възможно ли е приемането на Закон за доброволчеството? Това обсъдиха на 18 март повече от 80 доброволци и представители на организации,..
Снежана Ташева, преподавател по физика и английски език, писател и преводач, разказа в ефира на предаването "Нашият ден" по програма Христо Ботев за нестандартната идея, която стои зад създаването на конкурса за "тъп разказ". Според нея, целта на конкурса е да предизвика авторите да използват своята креативност и да създадат нещо интересно за..
Ректорът на МУ-Плевен проф. д-р Добромир Димитров, в качеството си на председател на Сдружението на медицинските университети в България, инициира на 10..
На 53 години ни напусна поетесата и преводачка Мария Липискова. Тя е завършила "Българска филология“ в Шуменския университет "Епископ Константин..
Световният ден на бъбреците тази година преминава под мотото "Добре ли са бъбреците ви? Открийте рано, защитете здравето на бъбреците си." По този повод..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg