Сейшелите са целогодишна дестинация. Гостите могат да идват през всеки сезон. Няма урагани, дъждовен сезон или цунамита. През цялото време температурата на въздуха и водата е 27-28 градуса. Второ, формалностите са сведени до минимум. Не е необходима виза. Единственото, което ви трябва е валиден паспорт. Просто вземете самолета и не му мислете нито за PCR тест, нито за каквито и да било ваксини. Там вече ще се усетите разглезени от безкрайните вариации на места, които да посетите и неща, които да вършите. Разбира се, на първо място са плажовете, но ако ви омръзне да се излежавате, заниманията са безброй. На брега – плуване, плаване, риболов, гмуркане, ако нямате лиценз – наблюдаване на подводния свят с шнорхел и плавници.
Ако сте омагьосани от природата, със сигурност ще се изненадате от ендемичните растения и животни, които можете да срещнете единствено на Сейшелите – разказва Бернадет Вилемин от Сейшелския туристически борд.
Другата причина за гостуване на някой от 116-те ни острова, от които само 30 са обитаеми, е потапянето в културата и бита на местното население – креолите. Нашата нация е екзотичен микс от хора, чиито корени се губят в Индия, в Европа, Африка и Азия. Те са смесили по цветен и неповторим начин своите танци, храна, светоусещане, обичаи… Срещата с тях ще ви дадат усещане за автентично докосване до културата на креолите. А те ще бъдат много щастливи и горди да я споделят с вас.
За мнозина кулинарията е начин да се запознаят с мястото, затова съм сигурна, че посетителите ще намерят нещо за себе си и в креолската гастрономия. Ние сме заобиколени от вода, така че е логично рибата да има подобаващо значение. Но в нашата кухня тя се приготовлява различно, с много екзотични подправки. Те се дължат на азиатското влияние. Същевременно ястията са доста по-фини, което идва от европейското докосване. Предимно от Франция.
Нашата кухня също така включва много пресни зеленчуци и зелени плодове. Ще се опитам с пример да ви създам представа за типична креолска гозба. Кокосово къри с октопод. Това означава, че и кърито, и октоподът се варят в кокосово мляко и се сервират с лек басмати ориз и чътни (сладък, но лют конфитюр) от зелена папая. Можете да придружите вечерята си с чаша от нашето сейшелско вино. Или със студена местна бира. Със сигурност ще искате да завършите с нещо сладичко. Това може да бъде бананово фламбе с кокосова нуга и топка сладолед.
Причините да посетите островите, както виждате са много, но те са свързани една с друга и създават пъстрата амалгама, наречена Сейшели.
Българският политически живот и изобщо българското общество са прогизнали от популизъм, твърди в най-новата си книга "Българските разломи" проф. Георги Каприев. Това значи, обяснява професорът, че популистките практики са включени в действие от най-началните времена на българската история – от борбите за църковна независимост и споровете..
Темата в това издание на "Време за наука" е една от най-дискомфортните човешки емоции – срамът. Сигурно няма на този свят човек, който поне веднъж да не се е червил, да не е изгарял от срам, а ако има такъв човек, вероятно е социопат. Знаем за какво служи страхът, за какво ни предупреждава болката. За какво ни е срамът се питаме във..
Не от вчера бизнесът у нас алармира, че изпитва недостиг от квалифицирани кадри. В края на миналата година Министерството на образованието и науката предложи 61.32% професионални паралелки в план-приема за гимназии за учебната 2025/2026 г. – най-високият досега процент. Дали това е достатъчно като мярка да повиши интереса на младите хора към..
"Най-важното през целия ми живот е било, че никога не съм спирал да търся нови решения и да уча. Най-важното е да не спираш да упражняваш знанията, които имаш, да търсиш начин да ги надградиш, за да правиш нещата по-лесни, по-прости и по-сигурни. Така растеш!" – това е изводът, който инж. Емил Митев прави на този етап от живота си. Той е носител..
Главен асистент Силвия Георгиева от Университета за национално и световно стопанство, катедра Предприемачество, неотдавна беше в любимия ми щат Гуджарат, за да преподава в тамошния университет. Тъй като не съм ходила в Ахмедабад след ковид пандемията, нямам търпение да я разпитам за този най-голям град в щата, който е и на седмо място в огромна..
Черна комедия ни впуска в танц със смъртта, воден от погребален агент в българско градче, където старите вражди никога не умират, а се предават в..
Изложба в памет на художника Здравко Батембергски, организирана от неговата внучка Ирена Милянкова, ще се открие тази вечер от 18:30 ч. на бул. "Черни..
Темата на редактора тази сутрин е "Стенопис в дивото" или THE RURAL MURALS PROJECT – независим проект на художника Кром Багелски, който той осъществява в..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg