Сейшелите са целогодишна дестинация. Гостите могат да идват през всеки сезон. Няма урагани, дъждовен сезон или цунамита. През цялото време температурата на въздуха и водата е 27-28 градуса. Второ, формалностите са сведени до минимум. Не е необходима виза. Единственото, което ви трябва е валиден паспорт. Просто вземете самолета и не му мислете нито за PCR тест, нито за каквито и да било ваксини. Там вече ще се усетите разглезени от безкрайните вариации на места, които да посетите и неща, които да вършите. Разбира се, на първо място са плажовете, но ако ви омръзне да се излежавате, заниманията са безброй. На брега – плуване, плаване, риболов, гмуркане, ако нямате лиценз – наблюдаване на подводния свят с шнорхел и плавници.
Ако сте омагьосани от природата, със сигурност ще се изненадате от ендемичните растения и животни, които можете да срещнете единствено на Сейшелите – разказва Бернадет Вилемин от Сейшелския туристически борд.
Другата причина за гостуване на някой от 116-те ни острова, от които само 30 са обитаеми, е потапянето в културата и бита на местното население – креолите. Нашата нация е екзотичен микс от хора, чиито корени се губят в Индия, в Европа, Африка и Азия. Те са смесили по цветен и неповторим начин своите танци, храна, светоусещане, обичаи… Срещата с тях ще ви дадат усещане за автентично докосване до културата на креолите. А те ще бъдат много щастливи и горди да я споделят с вас.
За мнозина кулинарията е начин да се запознаят с мястото, затова съм сигурна, че посетителите ще намерят нещо за себе си и в креолската гастрономия. Ние сме заобиколени от вода, така че е логично рибата да има подобаващо значение. Но в нашата кухня тя се приготовлява различно, с много екзотични подправки. Те се дължат на азиатското влияние. Същевременно ястията са доста по-фини, което идва от европейското докосване. Предимно от Франция.
Нашата кухня също така включва много пресни зеленчуци и зелени плодове. Ще се опитам с пример да ви създам представа за типична креолска гозба. Кокосово къри с октопод. Това означава, че и кърито, и октоподът се варят в кокосово мляко и се сервират с лек басмати ориз и чътни (сладък, но лют конфитюр) от зелена папая. Можете да придружите вечерята си с чаша от нашето сейшелско вино. Или със студена местна бира. Със сигурност ще искате да завършите с нещо сладичко. Това може да бъде бананово фламбе с кокосова нуга и топка сладолед.
Причините да посетите островите, както виждате са много, но те са свързани една с друга и създават пъстрата амалгама, наречена Сейшели.
Антибактериални повърхности с приложение при възстановяване на увредена костна тъкан разработват учени от Института по електроника на БАН. В изследването са използвани лазери със свръхкъси импулси, с които се повишават антибактериалните свойства на керамични и полимерни материали, съвместими с човешката тъкан. Тези проучвания са проведени под..
Отскоро в ръцете на специалистите и любознателните читатели е едно интересно издание, плод на дългогодишен труд – каталог на библиотеката на Осман Пазвантоглу във Видин. Автор на книгата е изявената ни османистка проф. Стоянка Кендерова. Осман Пазвантоглу е управител на областта от 1795 да смъртта си през 1807 г. В размирните "кърджалийски..
Терминът "бивши хора" се употребява от някогашните служби на тоталитарна България за обозначаване на онези, които след преврата на 9.IX.1944 г. са превърнати в парии – преследвани, затваряни, заточавани. В своята книга "Бившите хора" на концлагерна България" историкът Мартин Иванов разглежда в дълбочина както мероприятията на народната власт,..
Знaчим пpoбив в ĸвaнтoвитe изчиcлeния бeшe пocтигнaт, cлeд ĸaтo изcлeдoвaтeли oт Oĸcфopдcĸия yнивepcитeт cъздaдoxa мaщaбиpyeм ĸвaнтoв cyпepĸoмпютъp, cпocoбeн нa ĸвaнтoвa тeлeпopтaция, написа преди дни "Индипeндънт". Какво е значението му за развитието на квантовата технология, разяснява докторантът по квантова механика Иво Михов. "Един квантов..
Мария Аргирова. Тя е млад учен с дълга професионална биография. Мечтае да стане археолог, но се запалва по химията. Д-р Мария Аргирова съвсем наскоро получи наградата "Еврика" за постижения в науката, но преди това е носител на съвместната награда на фондация "Еврика" и Съюза на учените в България за отличната защита на дисертационния си труд. Освен..
Отскоро в ръцете на специалистите и любознателните читатели е едно интересно издание, плод на дългогодишен труд – каталог на библиотеката на Осман..
Тази вечер, от 19 ч. в Артиум център Несебър , посетителите ще имат възможността да се пренесат в Париж. В морския град се готви концерт, вдъхновен от..
Повече от три (направо почти четири) години минаха, откакто излезе дебютният албум на живеещия между Амстердам и София перуански перкусионист и композитор..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg