Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Красимира Христова: Синдромът на празничното сърце – какво трябва да знаем?

Снимка: @pixabay

"Синдромът на празничното сърце е известен от 1978 г., когато френски учен, които изследва здрави доброволци са преяли с храна и са злоупотребили с напитки по време на празниците и при тях са констатирани ритъмно проводни нарушения“, посочва в "Нашият ден“ доц. д-р Красимира Христова, специалист кардиолог и експерт по ехокардиография, част от екипа на Център по сърдечносъдови заболявания София, и консултант по кардиология в МБАЛ - Надежда.

Това състояние може да се наблюдава при здрави хора, които нямат проблеми със сърцето, но заради големите количества алкохол и храна си докарват ритъмни нарушения и други сърдечни оплаквания. Хроничната употреба на големи количества алкохол води до промяна в структурата на сърдечния мускул, както и във функциите му, което е сериозна предпоставка за тяхната увреда и появата на аритмии.

"Зимните месеци водят до обостряне на острия коронарен синдром. Особено, ако се появи болка и стягане в гърдите при излизане от топло на студено. Това е знак, че трябва да посетите спешен кабинет или да се обърнете към вашия личен лекар или личен кардиолог“, посочва доц.д-р Христова.

През студените месеци зачестяват епизодите на кардиологични кризи, тъй като атмосферните условия предразполагат към свиване на кръвоносните съдове. Наблюдават се епизоди на инсулт или инфаркт.

Хората, които имат установени сърдечно-съдови заболявания, е желателно да ограничат излизането навън при студено време, особено при отрицателни температури, защото обличането с повече дрехи създава допълнително натоварване върху организма и сърцето. 

Френският парадокс

 "Французите страдат по-малко от сърдечно-съдови заболявания, заради това, че консумират червено вино. Но то е в размер на чаша или две за ден, тъй като то съдържа антиоксиданта ресвератрол и има полезен ефект върху коронарната анатомия“, казва доц. д-р Христова.

Тя допълва, че физическата активност е важен фактор, който намалява рискът от сърдечно-съдови инциденти. Полезно да се правят ежедневни 30 минутни разходки в обедните и следобедните часове, когато времето не е толкова студено. Желателно е да се правят по 5000 крачки дневно.

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екологията като емоция – природата като дом

Според консервативния мислител Роджър Скрутън за трезво отношение към климатичните промени не е достатъчна нито експертността на експертите, нито паническата атака на прогностиците. Нужна е емоция и то любов към дома, която да ни помогне да вместим "природата у дома". Доколко постижимо е това, разсъждава д-р Маргарита Габровска в "Часът на..

публикувано на 25.06.24 в 11:26

Д-р Джон Брок: Хората и Земята имат общо бъдеще

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" представяме репортаж от лекцията на проф. Джон Брок, озаглавена "Ритъмът на Земята". Тази лекция е част от фестивала "Столица/Литература", организиран от Фондация "Елизабет Костова". Темата на лекцията се фокусира върху промените в химическия състав на атмосферата през последните десетилетия и..

обновено на 25.06.24 в 10:55

Фалшивата информация – има ли универсален метод за разпознаване?

В рубриката "Епизоди от живота" гл. асистент д-р Стефан Марков, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски" и от Института по философия и социология при БАН, а също и автор на новоизлязлата книга "Алгоритми на заблудата",  както и автор на новоизлязлата книга "Алгоритми на заблудата", разкрива какво е фалшива информация в епохата на постистина. В..

публикувано на 25.06.24 в 10:01

Театър и храна

Фифика Георгиева завършва актьорско майсторство за куклен театър и известно време животът ѝ е тясно свързан с театъра, а сетне тя се посвещава поравно на театъра и на храната. Така е и днес, години по-късно, както в проектите ѝ за деца, така и в проектите ѝ за възрастни. За нея производството на сладка, лютеница и сладоледи е почивка от..

публикувано на 24.06.24 в 18:20

Младите, киното, или накъде ни насочват мечтите?

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" Теодор Неделчев, ученик, който се занимава с кино, сподели своята история и вдъхновение. В отговор на въпроса кога е решил, че ще бъде свързан с киното, той разказа: "Тази идея ми беше дадена още в ранното детство от моя баща, който обожаваше да гледа филми. Аз бях примамен доста приятно..

обновено на 24.06.24 в 13:52