Една стара френска поговорка е отправна точка в разговора с доц. Светослав Ханджиев – диетолог и специалист по хранене. Екипът неслучайно подбра темата по време на Коледните пости и в навечерието на Рождество Христово, защото храната е в основата на човешкия живот, но културата на хранене изисква доста усилия.
Диети, пости, анорексия, рационално хранене, балканска и средиземноморска кухня, ползите и рисковете от консумиране на кисело зеле, свинска мас и прекаленото количество сол – широк спектър от теми коментира доц. Ханджиев в седмичното издание "За здравето".
Изводите – тях оставяме за всеки поотделно, но склонността ни да прекаляваме на празничната трапеза трябва да бъде преосмислено. Защото здравословните последствия са много – висок холестерол, метаболитен синдром, завишени стойности на артериалното налягане... И цената плаща всеки от нас – при това за дълго време, с трайни последици за общото ни здраве.
В цялата структура на предаването бяха "вградени" познати фрази и мисли от областта на храненето:
"Ние се храним, за да живеем, а не живеем, за да се храним" – акад. Ташо Ташев, основател на българската школа в областта на храненето.
"Храненето е единственото удоволствие, достъпно за всички възрасти" – пълният текст, написан на паметника на френския съдия, политик и цигулар от 18 век Саварен (Жан Антелм Брия). Без да е практикувал професионално готварство, с неговото име са свързани не само любими десерти, но и прочутият специалитет фондю със сирене.
В рубриката "Акценти от седмицата" редакторът Кирил Чобанов акцентира върху мащабната кръводарителска кампания във Варна, а за книга със стари традиционни български методи на лечение и целебни билки разказа Ивайло Шопски.
Българският политически живот и изобщо българското общество са прогизнали от популизъм, твърди в най-новата си книга "Българските разломи" проф. Георги Каприев. Това значи, обяснява професорът, че популистките практики са включени в действие от най-началните времена на българската история – от борбите за църковна независимост и споровете..
Темата в това издание на "Време за наука" е една от най-дискомфортните човешки емоции – срамът. Сигурно няма на този свят човек, който поне веднъж да не се е червил, да не е изгарял от срам, а ако има такъв човек, вероятно е социопат. Знаем за какво служи страхът, за какво ни предупреждава болката. За какво ни е срамът се питаме във..
Не от вчера бизнесът у нас алармира, че изпитва недостиг от квалифицирани кадри. В края на миналата година Министерството на образованието и науката предложи 61.32% професионални паралелки в план-приема за гимназии за учебната 2025/2026 г. – най-високият досега процент. Дали това е достатъчно като мярка да повиши интереса на младите хора към..
"Най-важното през целия ми живот е било, че никога не съм спирал да търся нови решения и да уча. Най-важното е да не спираш да упражняваш знанията, които имаш, да търсиш начин да ги надградиш, за да правиш нещата по-лесни, по-прости и по-сигурни. Така растеш!" – това е изводът, който инж. Емил Митев прави на този етап от живота си. Той е носител..
Главен асистент Силвия Георгиева от Университета за национално и световно стопанство, катедра Предприемачество, неотдавна беше в любимия ми щат Гуджарат, за да преподава в тамошния университет. Тъй като не съм ходила в Ахмедабад след ковид пандемията, нямам търпение да я разпитам за този най-голям град в щата, който е и на седмо място в огромна..
На 21 февруари 2025 година бе реализиран новият албум на легендарната джаз фюжън група "Йелоуджакетс". 27-ият студиен албум на двукратните носители на..
"Аз не съм си поставял никакви граници. Просто написах музиката така, както я чувам, както я усещам. Тя е повлияна от моите преживявания, моето обучение,..
Сценарист пише за себе си като режисьор, така определя процеса по създаване на филма "Плът" Димитър Стоянович. Режисьорският му дебют е един от три..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg