Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Многовековното село със звучното име Пищигово

7
Снимка: Валери Леков

Село Пищигово се намира на 12 километра от общинския си център Пазарджик, разположено е на половин километър от река Луда Яна и в него живеят повече от 900 човека.

Не се знае кога е възникнало селото, но в неговото землище са пръснати 17 тракийски надгробни могили, които показват, че то е било обитавано от траките.


Според турски документ от 1576 г. в Пищигово, което по това време се наричало Айгърлар, имало един едър овцевъд и той бил турчин. Името Айгърлар (Атовете) и народно предание говорят за връзка със село Конаре, чието население е отглеждало държавни коне. А пищиговци отглеждали айгъри (жребци). До 1925 г. между землищата на село Мало Конаре и Пищигово не е имало граница и землището на Мало Конаре в далечно минало се е простирало на север чак до село Черногорово и Алифаково, което пък е било заличено през 1888 г. поради изселване.

Латинка Мемедали, секретар на читалището
Освен сегашното си име Пищигово и предишното Айгърлар, селото е било наричано и Айгъркьой и Чифчикъс (Земеделка мома). Това ново име се обяснява с обстоятелството, че жените от селото се занимавали интензивно със земеделие, тъй като мъжете били повече ангажирани с коневърдство.


Но още преди Освобождението, селото се нарича с българско име - Пищигово. На гърба на една черковна книга в черквата на с. Черногорово била открита бележка от тогавашния свещеник, в която се поменава село Пищигово с дата 1867, август, 18 ден. В книгата на Стефан Захариев "Географико-историко-статистическо описание на Татар-Пазарджишката кааза" от 1870 година за Пищигово се казва - "Село в полето на половин час път от Доган (Мало Конаре) и на 2 3/4 часа от Пазарджик с 85 къщи и 320 жители българи земеделци и скотовъдци". Материалите за тази книга са били събрани до 1851 година, което означава, че по това време вече се е използвало името Пищигово.

Още за миналото и настоящето на селото и неговите жители ще научите в звуковия файл.

Снимки: Валери Леков
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Инж. Габриела Данаилова, директор на ПГ „Васил Левски“ в Горна Оряховица

На учителя с любов: инж. Габриела Данаилова

Семейството на Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" в Горна Оряховица – най-старото професионално училище в област Велико Търново, гостува в "Семейно радио" в лицето на директорката инж. Габриела Данаилова. Поканата е отправена от ученици от випуск 1979 година – част от училищната рок банда "Андромеда". Какви професии усвояват и как се..

публикувано на 15.04.25 в 15:03

Образованието отново в спор: Колко дни да може да извинява родителят?

В последните дни българската образователна система отново се оказа в центъра на общественото внимание – този път поводът е предложението да бъде намален броят на дните, в които родителите могат да извиняват отсъствията на децата си по домашни причини. Само преди година Министерството на образованието и науката (МОН) увеличи този лимит от 10 на 15..

обновено на 15.04.25 в 12:31
Гешов (седнал вдясно) при подписването на Букурещкия договор

История през поколенията: Разговор с правнучката на Иван Евстратиев Гешов

В рубриката "Разговорът" се срещаме с Александра Велинова-Морган, правнучка на една от най-значимите фигури в българската история – Иван Евстратиев Гешов . Той е български министър-председател, основател на Българското книжовно дружество и директор на Българската народна банка, като подписът му стои под първата емисия български левове...

обновено на 15.04.25 в 11:54

Пир и пост: Етика на храненето в съвременния свят

Способността да избираме кои искаме да бъдем е свързана с представата за храната като съзнателен избор. Във "Време за наука" проф. Стоян Ставру размишлява върху темата "Храна и етика" , запознава слушателите с понятието "гастрософия" и коментира популярните риалити формати, базирани на готвенето и храненето като индивидуални и социални практики...

публикувано на 15.04.25 в 11:30

Изкуственият интелект в образованието: инструмент или заплаха?

В рубриката "Темата на деня" бе повдигнат въпрос от изключителна важност: как можем ефективно да използваме изкуствения интелект (ИИ) в обучението по финансови и икономически дисциплини? Този актуален проблем беше в центъра на дискусията по време на кръглата маса "Търсещи знание", проведена под патронажа на ректора на УНСС. Представители на..

обновено на 15.04.25 в 11:12