Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Инж. Деяна Илиева, експерт:

Трябва да се засили контролът върху безопасните условия на труд

Снимка: Pixabay

Вчерашният 28 април беше Световният ден за здравословен и безопасен труд. През първото тримесечие на 2022 година при трудови злополуки са загинали 10 души, а общо инцидентите на работното място са 600. Това показват данните на Националния осигурителен институт. Те бяха представени от КНСБ при отбелязването на Международния ден в памет на загиналите при трудови злополуки.

Миналата година трудовите злополуки са близо 2400, загиналите са 68 души. Традиционно секторите с най-много трудови злополуки са строителството, транспортът и търговията, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на отбелязването на Деня.

Съгласно Кодекса за социално осигуряване, трудова злополука е всяко внезапно увреждане на здравето, станало по повод на извършваната работа, както и злополуката, станала по време на обичайния път при отиване или при връщане от работното място.

Тази година отбелязването на Международния ден в памет на загиналите при трудови злополуки и професионални болести работници беше мотото „Да постигнем нулева смъртност на работното място до 2030 година“.


“Това, че са изброени няколко сектора, в които най-често се случват трудови злополуки, има своето обяснение. Трябва да добавим и други производствени сектори, при които е нормално, има големи машини“, посочва в “Нашият ден“ инж. Деяна Илиева, експерт по здравословни и безопасни условия на труд и подчерта:

“В пълна сила за нашата страна важи правилото, че „не се спазва това, което не се контролира“. Работодателите и контролните органи, трябва да засилят специализирания контрол по отношение на безопасните условия на труд и това ще повлияе положително в процеса на намаляване на броя на трудовите злополуки.

През 2021 година в България най-много са загиналите при трудови злополуки в строителството, сухопътния транспорт и търговията. Последните данни на Евростат сочат, че България се нарежда на второ място след Франция по този негативен лош показател.“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Инж. Габриела Данаилова, директор на ПГ „Васил Левски“ в Горна Оряховица

На учителя с любов: инж. Габриела Данаилова

Семейството на Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" в Горна Оряховица – най-старото професионално училище в област Велико Търново, гостува в "Семейно радио" в лицето на директорката инж. Габриела Данаилова. Поканата е отправена от ученици от випуск 1979 година – част от училищната рок банда "Андромеда". Какви професии усвояват и как се..

публикувано на 15.04.25 в 15:03

Образованието отново в спор: Колко дни да може да извинява родителят?

В последните дни българската образователна система отново се оказа в центъра на общественото внимание – този път поводът е предложението да бъде намален броят на дните, в които родителите могат да извиняват отсъствията на децата си по домашни причини. Само преди година Министерството на образованието и науката (МОН) увеличи този лимит от 10 на 15..

обновено на 15.04.25 в 12:31
Гешов (седнал вдясно) при подписването на Букурещкия договор

История през поколенията: Разговор с правнучката на Иван Евстратиев Гешов

В рубриката "Разговорът" се срещаме с Александра Велинова-Морган, правнучка на една от най-значимите фигури в българската история – Иван Евстратиев Гешов . Той е български министър-председател, основател на Българското книжовно дружество и директор на Българската народна банка, като подписът му стои под първата емисия български левове...

обновено на 15.04.25 в 11:54

Пир и пост: Етика на храненето в съвременния свят

Способността да избираме кои искаме да бъдем е свързана с представата за храната като съзнателен избор. Във "Време за наука" проф. Стоян Ставру размишлява върху темата "Храна и етика" , запознава слушателите с понятието "гастрософия" и коментира популярните риалити формати, базирани на готвенето и храненето като индивидуални и социални практики...

публикувано на 15.04.25 в 11:30

Изкуственият интелект в образованието: инструмент или заплаха?

В рубриката "Темата на деня" бе повдигнат въпрос от изключителна важност: как можем ефективно да използваме изкуствения интелект (ИИ) в обучението по финансови и икономически дисциплини? Този актуален проблем беше в центъра на дискусията по време на кръглата маса "Търсещи знание", проведена под патронажа на ректора на УНСС. Представители на..

обновено на 15.04.25 в 11:12