Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоточка

Ганчо Александров-Ганди: Култовият радиоводещ на Павликени

Аз обичах хората и те ме обичаха

| обновено на 11.01.22 в 08:19
Снимка: facebook/gancho.aleksandrov

Години наред Павликени се събужда с гласа на култовия радиоводещ Ганчо Александров, когото всички наричаха ГандиТой десетилетия открива предаванията си със следната фраза:

“Говори Общинско радио Павликени. Здравейте, уважаеми съграждани, днес съм с вас и се радвам, че отново сме заедно, защото влизам в домовете ви. А сега, съобщенията...“

“Много ми се радваха, защото хората ме познаваха, срещаха ме по улиците и ме питаха да обяснявам съобщенията. Това ме караше редовно да закъснявам за работа. Дори имах едни писмени обяснения до бившия кмет, че съм закъснял, защото са ме спирали три жени да ме питат как ще стане имунизацията на кучетата им и т.н. Беше весело и забавно, аз обичах хората и те ме обичаха“ – разказа в предаването “Нашият ден“ на БНР култовият водещ.

Ганчо Александров в ролята на водещ на фолклорна програма

“Участвах в радиото от дете, тогава то беше в пощата. Имаше една кака Недка, която беше радиоводеща и ме караше да рецитирам по празници стихове. После сме ходили да пеем с пионерския отряд.

В далечната 1987 г. ме назначиха за млад шеф на отдел “Култура“ на Павликени. То беше цял голям отдел. Имаше една невероятна водеща Милка Недкова, където и да се появеше, тогава имаше състезания, тя винаги печелеше медали. Аз искрено се радвах на нейната дейност и помагах, особено за звукови ефекти. Знаете какво е в малкото радио, с какво разполагаме, с почти нищо.“

Чуйте повече от Ганчо Александров-Ганди в звуковия файл. 

Снимки: facebook/gancho.aleksandrov


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30
Мемориалът в планината Ръшмор

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта . През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на..

обновено на 04.07.24 в 16:25

Европейско финансиране за семейни фирми и креативни индустрии – възможности и успехи

В рубриката “Темата на деня” на предаването “Нашият ден” обсъждаме с адвокат Биляна Тончева възможностите за европейско финансиране за развитие на креативните и творчески индустрии. Европейските фондове предоставят до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране за български предприятия и фирми от творческите индустрии по оперативна програма “Иновации и..

обновено на 04.07.24 в 12:06
Фабриката

Валтер Гропиус: Пионерът на модерната архитектура

Валтер Гропиус (на немски: Walter Gropius) е германски архитект, който е оставил дълбок отпечатък в историята на модерната архитектура. Той е един от основателите на прочутата школа "Баухаус“ и е сред пионерите на модернизма, заедно с Лудвиг Мис ван дер Рое и Льо Корбюзие. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" говорим за него,..

обновено на 04.07.24 в 10:49

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40