Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Главен герой

Предопределят ли ни гените и доколко

Добре е да се храним с храната на нашите родители и прародители

| обновено на 01.11.21 в 14:37
Доц. Милена Георгиева
Снимка: Мартина Кръстева

Кои са генетичните фактори, които ни предопределят? Колко важно е храненето и по какъв начин се отразява върху нашия геном?

Темите коментира в “Нашият ден“ доц. Милена Георгиева, генетик и молекулярен биолог от Института по молекулярна биология към БАН.

“От една страна, гените предопределят в много голяма степен какви ще бъдем, но също в много голяма степен определящо значение има и околната среда.

Тези фактори на околната среда, които повлияват тази генетика, като химически модификации и грим върху молекулата на ДНК, са водещи за това дали ще бъдем просветители, дали ще бъдем будители, дали ще бъдем учени. Казват, че талантът е около 10%, останалото е упорита работа, може би още от вътреутробното развитие на един индивид."

Разчитането на човешкия геном

"През 2003 г. беше разчетен човешкият геном. И ако преди това знаехме, че има молекулярна биология и тя изследваше молекулните механизми, знаехме, че има гени и че те са носители на наследствеността, но не познавахме тези гени, след разчитане на генома започна революция в сферата на генетиката и започнахме да се сравняваме взаимно като човешки индивиди. Започнахме сравнителни анализи между човешки и други видове. В резултат на което установихме, че разликите са много малки и че имаме много малко на брой гени. Всичко това ме запали в много голяма степен.

Генетиката е изключително важна за човечеството, особено в днешните пандемични времена, когато изведнъж обърнахме поглед към тази наука, защото разбрахме, че тя е фундаментът на всичко, което се случва в човешкото тяло."

Хранене и гени

"Храната е много мощен епигенетичен модулатор. Географски обособеното и сезонното хранене са ключови елементи от т.нар. "сезонен подход" при разработването на диети за всеки един от нас. Добре е да се храним с храната на нашите родители и прародители.

Всяко едно посягане към вреден навик отлага някакви химически модификации. Когато това посягане към вредния навик продължи или се превърна в нещо постоянно, шансът това да се заложи като постоянна химическа модификация върху определени гени в нашата наследственост, и ние да го предадем на нашите бъдещи деца, е тройно по-голям."

Повече за това как се повлияват нашите гени от храненето и какви са резултатите от разчитането на човешкия геном, можете да чуете от доц. Милена Георгиева в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бяхме край Дунава

Започваме със загадка: ако тръгнат едни ловци от Русе към Силистра, а едни рибари хукнат от Силистра към Русе – къде ще се срещнат пътищата им точно след 60 км? Веднага отговаряме – в Тутракан, където гостува предаването "И рибар съм, и ловец съм". Посрещнаха ни гостоприемно членовете на Ловно-рибарско сдружение "Сокол" д-р Димитър Стефанов,..

публикувано на 29.04.25 в 17:05

Габриела де Лука: От любовта на една маркиза до посланието на Папа Франциск

В предаването "Нашият ден" и неговата рубрика "Разговорът" гостува Габриела де Лука – изключително колоритна дама, католичка по рождение и италианка по кръв, която разказа за своя аристократичен произход и неподвластната на обществени норми любовна история на своите баба и дядо. Всичко започва в пансион за знатни девойки, където младите дами..

обновено на 29.04.25 в 11:35

Съвременният хляб – най-ужасното изобретение на човека?

Заедно с микробиолога д-р Йордан Стефанов във "Време за наука" опровергаваме упоритите фалшиви твърдения, че маята за хляб съдържа глутенови дрожди, отразяващи се изключително зле на човешкото здраве. Няма абсолютно нищо вярно – маята представлява просто обикновени и доста безобидни дрожди, които се използват в различни части от хранителната..

публикувано на 29.04.25 в 10:42

Финансовият кредит от необходима услуга стана стока

Отново поставяме проблема със свръхзадлъжнялостта на физическите лица : защо той е важен за България и каква е причината толкова време да не бъде решен? Какъв е опитът на другите европейски страни в решаването на този социално и икономически значим въпрос? Защо е важно хората да могат да получават безплатни консултантски услуги и кой е начинът да..

публикувано на 29.04.25 в 09:39

Във Велико Търново предстои прожекция с дискусия за трафика на хора

В голямата зала на общината във Велико Търново ще се състои прожекция на двата късометражн филма "На брега на морето" и "Град на призраци", за да бъдат запознати младежите в града с темата за трафика на хора. Събитието е организирано от местната комисия за борба с трафика на хора, българския клон на международната НПО организация "Кампания..

публикувано на 28.04.25 в 15:53