Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

7 октомври – Международен ден за достоен труд

7 октомври се чества в повече от 130 държави като Световен ден за достоен труд. През 1999 Международната организация на труда определя достойния труд като основно право на човек, като определя и условията, при които той трябва да бъде полаган – на свобода, справедливост, сигурност и човешко достойнство. Осигуряването на условия за достоен труд, казва Международната организация на труда, е основен двигател на развитието на всяко общество.

Тази година отбелязването на Международния ден на труда е белязано от отчитането на особените данни, събрани в резултат на вече година и половина условия на пандемия.

Ефектите на пандемията върху здравето, заетостта, доходите и равенството са едната страна на монетата, казват изследователите. Но още по-глобални и по-мащабно въздействащи те са върху неравенствата и несигурността за работещите хора.


Неслучайно Международната конфедерация на профсъюзите с днешното честване на Световния ден на достоен труд предлага и преосмисляне на основният социален договор. Той е свързан с основните права на гражданите, полагащи труд в условия на достойно съществуване. Със своята уникална тристранна система този социален договор е основният елемент, който гарантира, че няма да има работещи бедни и хората, които полагат труд, ще запазват своето достойнство и ще осигуряват условия за своя по-добър живот.

Към днешния ден Световната организация на труда отчита, че глобалният икономически модел се е провалил. И за работещите хора и техните семейства става все по-трудно, посредством труда си, да осъществяват достойното си съществуване.

Когато 60% от световната работна сила е в неформалния сектор – без права, без минимална работна заплата и без социална защита и когато несигурния труд засяга до 40% от официално заетите, означава, че социалният договор е сринат.

Достойният труд за всички работници трябва да е в основата на плановете за възстановяване, апелира Международната организация по труда.

Чуйте в звуковия файл.

Снимки: Pixabay


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Инж. Габриела Данаилова, директор на ПГ „Васил Левски“ в Горна Оряховица

На учителя с любов: инж. Габриела Данаилова

Семейството на Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" в Горна Оряховица – най-старото професионално училище в област Велико Търново, гостува в "Семейно радио" в лицето на директорката инж. Габриела Данаилова. Поканата е отправена от ученици от випуск 1979 година – част от училищната рок банда "Андромеда". Какви професии усвояват и как се..

публикувано на 15.04.25 в 15:03

Образованието отново в спор: Колко дни да може да извинява родителят?

В последните дни българската образователна система отново се оказа в центъра на общественото внимание – този път поводът е предложението да бъде намален броят на дните, в които родителите могат да извиняват отсъствията на децата си по домашни причини. Само преди година Министерството на образованието и науката (МОН) увеличи този лимит от 10 на 15..

обновено на 15.04.25 в 12:31
Гешов (седнал вдясно) при подписването на Букурещкия договор

История през поколенията: Разговор с правнучката на Иван Евстратиев Гешов

В рубриката "Разговорът" се срещаме с Александра Велинова-Морган, правнучка на една от най-значимите фигури в българската история – Иван Евстратиев Гешов . Той е български министър-председател, основател на Българското книжовно дружество и директор на Българската народна банка, като подписът му стои под първата емисия български левове...

обновено на 15.04.25 в 11:54

Пир и пост: Етика на храненето в съвременния свят

Способността да избираме кои искаме да бъдем е свързана с представата за храната като съзнателен избор. Във "Време за наука" проф. Стоян Ставру размишлява върху темата "Храна и етика" , запознава слушателите с понятието "гастрософия" и коментира популярните риалити формати, базирани на готвенето и храненето като индивидуални и социални практики...

публикувано на 15.04.25 в 11:30

Изкуственият интелект в образованието: инструмент или заплаха?

В рубриката "Темата на деня" бе повдигнат въпрос от изключителна важност: как можем ефективно да използваме изкуствения интелект (ИИ) в обучението по финансови и икономически дисциплини? Този актуален проблем беше в центъра на дискусията по време на кръглата маса "Търсещи знание", проведена под патронажа на ректора на УНСС. Представители на..

обновено на 15.04.25 в 11:12