Какъв е произходът на солта в българските магазини? Защо солта с български произход се среща рядко в тях?
Темата коментира Ивана Мурджева в “Нашият ден“:
“Стори ми се, че попаднах на източник на образование. Много често сме изправени пред задължението да осигуряваме домашното продоволствие. Осигурявайки продоволствието за дома, можем да се натъкнем на интересни факти и обстоятелства, които да подобрят нашето образование и знание за цели отрасли на нашия икономически и социален живот.
Не знам дали сте се замисляли как се купува сол? Може би от наличието на повече свободно време по празниците и възможност да прочета повече етикети, моята изненада беше, че в големите търговски вериги не може да бъде намерена българска сол.
Едва ли солта е продуктът, който е в първите 10 най-важни продукта за едно домакинство. Но така или иначе неизбежно се стига дотам да бъде закупен пакет. Признавам си, че до момента купувам сол, без да чета етикетите, защото не подозирам, че може да има изненади.
Каква беше моята изненада – че в големите търговски вериги не може да бъде намерена българска сол. Намира се сол с всякакъв произход – турски, кипърски, гръцки, румънски.
Оказа се, че в България има само едно търговско дружество, което добива сол. Освен това мястото, където се добива българската сол, е природен резерват, който може да ви изненада с невероятно интересни неща.
Разговора можете да чуете от звуковия файл.
В редакция "Хумор и сатира" акъл имаме много и щедро го раздаваме, не ни се свиди. Огледаме се, видим област, където явно се нуждаят от акъл и веднага ставаме мозъчни донори, така да се каже. За съжаление често пъти акълът ни се отхвърля, не влиза в работа, което си личи навсякъде у нас. Това обаче не ни разколебава, продължаваме да раздаваме в..
Как достъпът до точна и проверена информация влияе на социалното приобщаване и благосъстояние? Може ли да бъде причина за маргинализация и как фалшивите, подвеждащи и изфабрикувани новини се разпространяват по различен начини в различните общности? В "Работилница за журналисти" на АЕЖ - България беше представено ново проучване на..
В Деня на патентоване на първата електрическа самобръсначка и първото изкуствено кръвопреливане в света, гост в студиото е Илиана Типова – отличник на випуска на 10-ия майсторски клас по радиожурналистика на БНР. Тя е автор и водещ на предаването за туризъм и хоби на Радио Кърджали "Накъде в неделя". За връзката между Граф Дракула, Хелоуин, гробищата..
Епигенетиката изучава изменения в гените, които не се дължат на промени в ДНК последователността. Тези промени могат да бъдат предизвикани от външни фактори – въздух, стрес, хранене, и в някои случаи се предават на следващите поколения. За епигенетичните фактори и тяхното овладяване в изпълненото със стрес ежедневие в "Terra Култура" говори..
От 2 декември всеки понеделник между 8:30 ч. и 9 ч. в ефира на "Нашият ден" ще гостуват български иноватори със зелена бизнес ориентация. Поводът е първото национално проучване на Move.bg "Зелени решения от България 2024" . За "зелените решения" в бизнеса и данните от проучването в предаването разговаряме със Саша Безуханова –..
Международният театрален фестивал "Дивадло" в Пилзен e един от най-престижните фестивали, посветени на театралното изкуство в Европа. Фестивалът представя..
Една много интересна фотографска изложба съчетава фотография, архитектура и разкази на хора, живеещи по покривите. Ще научите къде и докога можете да се..
Точка Илиева е артист на свободна практика с дълбок интерес към уличното изкуство, което използва като платформа за социални и екологични послания. Нейни..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg