"Виното е храна", казва с пълно право винарят Иво Тодоров. Зад тази негова лична винена философия седи двайсетгодишният опит на биотехнолог, който познава целия процес на създаване на вино – от засаждането на лозите до наливането на течността в чашата и споделянето й с приятели.
От няколко години Иво Тодоров се грижи и е съдружник в неголяма изба в Югозападна България, където традиционни сортове са Широка мелнишка лоза и Ранна мелнишка лоза.
Разговорът с него не се върти само около теорията и практиката на винопроизводството. Разпростира се и над въпроси, свързани със световната винена карта и тенденциите в преразчертаването ѝ. Освен за лозето си и дългогодишния си опит, Иво Тодоров разказва и за промените в българското винопроизводство, извършили се в последните десетилетия.
"Слънцето, вятърът и водата навсякъде са едни и същи, а лозите водят началото си от едно и също място", казва Иво Тодоров, обобщавайки, че познаването на конкретните условия и съвкупността от тях, е част от магията на правенето на вино. А като се замислим – наистина всеки винар има в живота си ограничени по брой опити в правенето на вино и отнема време, за да разбере дали е сполучил.
Чуйте цялото предаване в звуковия файл.
Снимка – личен архив
Семейството на Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" в Горна Оряховица – най-старото професионално училище в област Велико Търново, гостува в "Семейно радио" в лицето на директорката инж. Габриела Данаилова. Поканата е отправена от ученици от випуск 1979 година – част от училищната рок банда "Андромеда". Какви професии усвояват и как се..
В последните дни българската образователна система отново се оказа в центъра на общественото внимание – този път поводът е предложението да бъде намален броят на дните, в които родителите могат да извиняват отсъствията на децата си по домашни причини. Само преди година Министерството на образованието и науката (МОН) увеличи този лимит от 10 на 15..
В рубриката "Разговорът" се срещаме с Александра Велинова-Морган, правнучка на една от най-значимите фигури в българската история – Иван Евстратиев Гешов . Той е български министър-председател, основател на Българското книжовно дружество и директор на Българската народна банка, като подписът му стои под първата емисия български левове...
Способността да избираме кои искаме да бъдем е свързана с представата за храната като съзнателен избор. Във "Време за наука" проф. Стоян Ставру размишлява върху темата "Храна и етика" , запознава слушателите с понятието "гастрософия" и коментира популярните риалити формати, базирани на готвенето и храненето като индивидуални и социални практики...
В рубриката "Темата на деня" бе повдигнат въпрос от изключителна важност: как можем ефективно да използваме изкуствения интелект (ИИ) в обучението по финансови и икономически дисциплини? Този актуален проблем беше в центъра на дискусията по време на кръглата маса "Търсещи знание", проведена под патронажа на ректора на УНСС. Представители на..
Една от гостоприемните и атрактивни точки в маршрута на "Семейно радио" застава в актуалния ефир с пожара в Националната гимназия по приложни изкуства..
Изложбата "На тяхно място" е социално изследване на Владимир Карамазов за свободата като човешко право, което движи света. В основата на идеята е..
Под името "Тънки намеци – късо кино с подтекст" ще бъдат прожектирани късометражни филми. Премиерно ще бъде представен българският филм "Божоле" на..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg