Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е свети Трифон

Снимка: БНР

Днес Българската православна църква чества св. мъченик Трифон. Кой е св. Трифон и защо именно той е покровител на лозарите и винарите, обяснява журналистът и богослов Ана-Мария Кръстева в “Нашият ден“.

Д-р Ана-Мария Кръстева в студиото на програма „Христо Ботев“

Св. мъченик Трифон – неговото име идва от гръцка дума, означаваща мекота, нежност, деликатност. Той е раннохристиянски мъченик, почитан както от Православната, така и от Римокатолическата църква. Основният център на култа към него е във Византия и в Мала Азия, в Константинопол. През 1204 г. обаче кръстоносците отнасят мощите на светеца в Рим и това спомага неговата слава да се разпространи и на Запад“.

“Произходът на традицията св. Трифон да бъде покровител на земеделието и специално на винарството може да се отнесе към Х век. И се свързва с това, че родното му място се смята за една от прародините на лозата и виното."

“Роден е в християнско семейство през първата половина на III век в Мала Азия. Според житието му още от младини притежава дара на изцелението. Измежду многото изцерени от него е дъщерята на римския император, който е благосклонен към християните, а случилото се кара мнозина да се обърнат към Христос."

Народната традиция

“Тъй като в миналото църковният календар е ръководил празника и делника на православните народи, хората по нашите земи са измолвали плодородие с молитви към светеца. Българите правели символично първото пролетно зарязване на лозите на 14 февруари, денят, в който по стар стил се почита св. мъченик Трифон. Този ден те нарекли “Трифон Зарезан“, което е народна традиция. След календарната реформа църквата чества св. Трифон днес, тринадесет дни по-рано."


Ролята на виното в Християнството

“От една страна, виното стимулира въображението и творчеството, издига човешкия дух на по-високо ниво, в което той изпитва екстаз и се съприкосновява с божественото. От друга страна, обаче, ако бъде премината границата на разумната консумация, виното става причина за рухване на по-нисше ниво, където отпадат моралните задръжки и се развихрят животинските инстинкти."

Още за значението на виното в Библията и християнството, както и за личността на св. Трифон, можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мозъчни донори

В редакция "Хумор и сатира" акъл имаме много и щедро го раздаваме, не ни се свиди. Огледаме се, видим област, където явно се нуждаят от акъл и веднага ставаме мозъчни донори, така да се каже.  За съжаление често пъти акълът ни се отхвърля, не влиза в работа, което си личи навсякъде у нас. Това обаче не ни разколебава, продължаваме да раздаваме в..

публикувано на 25.11.24 в 15:15
Мина Киркова и Михаил Мишев

Между страха и истината – или къде е Дявола?

Как достъпът до точна и проверена информация влияе на социалното приобщаване и благосъстояние? Може ли да бъде причина за маргинализация и как фалшивите, подвеждащи и изфабрикувани новини се разпространяват по различен начини в различните общности?  В "Работилница за журналисти" на АЕЖ - България беше представено ново проучване на..

публикувано на 25.11.24 в 14:06
Илияна Типова

Антон Митов представя: Илияна Типова, журналист от Радио Кърджали

В Деня на патентоване на първата електрическа самобръсначка и първото изкуствено кръвопреливане в света, гост в студиото е Илиана Типова – отличник на випуска на 10-ия майсторски клас по радиожурналистика на БНР. Тя е автор и водещ на предаването за туризъм и хоби на Радио Кърджали "Накъде в неделя". За връзката между Граф Дракула, Хелоуин, гробищата..

публикувано на 25.11.24 в 13:27
Детелина Стаменова, психолог

Въздух, стрес, храна – епигенетичните фактори, предавани през поколенията

Епигенетиката изучава изменения в гените, които не се дължат на промени в ДНК последователността. Тези промени могат да бъдат предизвикани от външни фактори – въздух, стрес, хранене, и в някои случаи се предават на следващите поколения. За епигенетичните фактори и тяхното овладяване в изпълненото със стрес ежедневие в "Terra Култура" говори..

публикувано на 25.11.24 в 13:12
Саша Безуханова

Саша Безуханова: Икономиката на бъдещето ще бъде зелена, освен дигитална

От 2 декември всеки понеделник между 8:30 ч. и 9 ч. в ефира на "Нашият ден" ще гостуват български иноватори със зелена бизнес ориентация. Поводът е първото национално проучване на Move.bg "Зелени решения от България 2024" . За "зелените решения" в бизнеса и данните от проучването в предаването разговаряме със Саша Безуханова –..

публикувано на 25.11.24 в 11:44