Какво знаем за храната? Всъщност всеки един от нас може да отговори на този въпрос различно. Едни тъпчат количките си в хипермаркетите със снаксове и вафли, с червени меса и газирани напитки, други ги гледат ужасено и посягат към рафтовете с прецизно внимание. Храната, казват, е здраве, но и болест, ако не подхождаме внимателно към нея. Храната, също така, ни разделя. Едните от нас се отнасят презрително към вегетарианците, веганите у нас се считат за луди и отнасят безброй подигравки. Днес са модерни фермерските пазари, домашно приготвените лютеници и кисело зеле, бабините рецепти са извадени от омазаните кулинарни тетрадки на мама.
Цветният кулинарен свят днес можем да съберем в чинията си, но знаем ли как да го направим?
По белия свят има всичко, включително кулинарна журналистика, се оказва. Каква е разликата между кулинарните предавания и кулинарната журналистика? Можем ли да приемем, че кулинарната журналистика е културна журналистика? Как журналистите, чиято страст е кулинарията, могат да допълнят образа на света чрез разказа за храната? Какви са философските, социалните, културните и политически аспекти на този разказ?
Разговор с младата журналистка Илияна Маринкова, която направи свое изследване на тема: „Кулинарната журналистика – разкази за общества, култури и истории през храната“.
Целият разговор можете да проследите в звуковия файл.
Данчо Савов, председател на Българската федерация по мухарски риболов и Георги Мутавджийски от Управителния съвет на набралото вече скорост Риболовно сдружение "Искър – София", са не само запалени рибари и специалисти по пъстървите, но и сладкодумни разказвачи. Попаднали в студиото при умелите "разпитвачи" Росен Мирчев и Асен Масларски, те разказват..
Как протече първата ученическа конференция на българските неделни училища в Обединеното кралство "Българските следи във Великобритания. Известни българи-емигранти" и как бяха мотивирани децата да участват в нея в "Нашият ден" разказва Валентина Александрова – директор на българското училище "Иван Станчов" към българското посолство в Лондон...
За втора поредна година Българската асоциация по сърдечно-съдова образна диагностика организира инициативата "Дрес код червено". Кампанията се осъществява в сътрудничество с Американската асоциация по сърдечно-съдови заболявания и има за цел да повиши информираността за сърдечно-съдовото здраве при жените. Тревожна тенденция при женската смъртност..
Цветомир Нечев е дългогодишен актьор в Плевенския театър и е на върха на кариерата си, когато земеделието се промъква в живота му и се настанява трайно там. Той отглежда шипки, орехи, вишни, арония и може да се каже, че фермата му е разпръсната в различни краища на България. Център обаче остава родното плевенско село Садовец, където Цветомир..
Март месец е посветен на осведомеността за ендометриозата. От 17 до 31 март в СБАЛАГ "Майчин дом" ще се провеждат безплатни прегледи за жени със симптоми на ендометриоза – директорът на болницата проф. Иван Костов разказва повече за инициативата. Симптомите на заболяването са стерилитет и болка по време на менструация и полов акт...
На 21 февруари 2025 година бе реализиран новият албум на легендарната джаз фюжън група "Йелоуджакетс". 27-ият студиен албум на двукратните носители на..
"Аз не съм си поставял никакви граници. Просто написах музиката така, както я чувам, както я усещам. Тя е повлияна от моите преживявания, моето обучение,..
Сценарист пише за себе си като режисьор, така определя процеса по създаване на филма "Плът" Димитър Стоянович. Режисьорският му дебют е един от три..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg