Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Световен ден на прехраната

Снимка: bgfoodbank.org

Храната е толкова базова потребност, че на пръв поглед изглежда странно, че организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) й е посветила цял ден.

Но всъщност на планета, на която половината човечество се бори със затлъстяване, подлага се на диети и всякак се опитва да ограничи приема на храна, другата половина изпитва недостиг или дори глад.

Още по-болезнен е проблемът с изхвърлянето на храна. Защото една трета от храната, която произвеждаме, свършва на боклука.

В развитите държави в Европа и в САЩ годишно се изхвърлят между 95 и 115 кг на човек. И ако в развиващите се страни основният разход на храна се случва при процеса на отглеждане, беритба и обработка, в индустриализираните страни цели 40% от храната се разхищава в последните две фази на пътя ѝ – в магазините и при крайните купувачи.

За преодоляването на глада по света не можем да направим кой знае колко като отделни индивиди, но по-отношение на изхвърлянето на храна, можем да положим старания и поне да го намалим.

Един от съветитите, които се дават в този случай, е да пазаруваме по-малко, но по-качествена храна. И тук възниква резонният върос трябва ли непременно хубавата храна да бъде скъпа? Откъде идва оскъпяването при чистото земеделие и каква част от крайната цена на продуктите остават при производителите?

На тези въроси в студиото на "Нашият ден" отговаря Николай Генов, председател и координатор на "Хранкооп".


Пред какви проблеми се изправя месопреработвателният сектор. Успя ли да се възстанови производството след чумата по свинете? Кои са вредните съставките в колбасите, които да избягваме, и кои са безопасни? Отговаря Живка Георгиева, председател на Организационния комитет, фондация „Българска месна традиция” и производител на месни продукти.


"Не разхищавай, дяравай, ти имаш само това, което можеш да дадеш – на свой ред призова актрисата Силвия Лулчева, която от години работи за "Българската хранителна банка" – организация, която спасява напълно годна за консумация храна и я дарява на нуждаещите се. Банката се бори и с нормативните ограничения, които в редица случаи все още правят изхвърлянето на храна по-лесно и евтино от даряването ѝ.

Силвия Лулчева ни призова да бъдем по-отговорни към собственото си потребление, да бъдем разумни и отговорни, за да не допринасяме за разхищаването, което създава и друг проблем: гниещата храна отделя вредни вещества, трови земята и въздуха.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Краят на океана" – книга, която всеки трябва да прочете

След световния успех на романа "История на пчелите", норвежката писателка Мая Люнде продължава своето екологично писателско пътешествие с втората част от четирилогията си – "Краят на океана". Този нов роман е не просто художествена творба, а силно емоционален и въздействащ разказ за едно от най-острите предизвикателства на нашето време – глобалният..

обновено на 01.05.25 в 12:36

Музеят в Дряново представя непоказвани творби на Иван Койчев

В залата за временни изложби "Колю Фичето" на Исторически музей – Дряново, този петък, 2 май, ще бъде открита изложбата "Иван Койчев: човекът, художникът, учителят (1905–1976)" . Събитието, което ще започне в 17:30 часа, е посветено на 120 години от рождението на видния художник, педагог и общественик, оставил значим отпечатък в културния живот на..

обновено на 01.05.25 в 09:30

Черният дроб: какво го уврежда и как да му помогнем

В поредното издание на медицинското предаване Lege Artis  темата за черния дроб и неговото здраве бе отново във фокуса на вниманието. Гост в студиото беше гастроентерологът д-р Николай Цонев, който предостави ценна информация относно функцията, заболяванията и начините за поддържане на този жизненоважен орган. Според д-р Цонев черният дроб е..

обновено на 01.05.25 в 09:00

АГ отделението в Перник остава въпреки кадровия недостиг

В предаването Lege Artis гостува изпълнителният директор на МБАЛ “Рахила Ангелова” – гр. Перник, Емил Ненков, който сподели актуална информация относно състоянието и бъдещето на АГ отделението в болницата, както и предизвикателствата, пред които е изправено лечебното заведение. Кметът на Перник с временно решение на кризата в родилното..

обновено на 30.04.25 в 14:17
Диана Георгиева

Специалистите по здравни грижи желаят да станат договорен партньор на Здравната каса

Специалистите по здравни грижи желаят да станат договорен партньор на здравната каса и да се въведе стандарт по здравни грижи. Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) настоява за сключване на договор между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и всички изпълнители на здравни грижи в извънболничната помощ...

публикувано на 30.04.25 в 11:45