Чували сме за посланици на добра воля, посланици на различни държави, но аз се запознах с… посланик на месото. Работа-мечта за любител на барбекюто и пътешествията. Канадецът Джон Кадю пътува по света, за да слави говеждото. Заварих го да дреме в кухнята върху два стола – нормално състояние за човек, прелетял от Банкок до София. Само след час жонглираше с ножове и стекове пред смаяната българска публика.
Джон, напоследък шеф-готвачите са истински знаменитости. Вие изглеждате и се държите като рок звезда. Как го правите?
Когато хората си дават парите, независимо за какво, те не искат да умират от скука. Аз не само се стремя да ги развеселя, ами и аз самият да се забавлявам. Затова съм щастлив да правя шоу, докато готвя. Когато са усмихнати, хората вземат правилното решение каква храна да изберат. Аз влагам страст и магия, уважавайки всяка национална гозба на страните, в които гостувам.
Работата ви изглежда много проста – да обикаляте света и да готвите.
Тя наистина е проста. Когато правя стек, аз използвам три съставки: месо, масло и сол.
Без марината?
Нищо! Когато месото е добро, няма нужда от никакви подобрения като опушване, кълцане, накисване. Наистина рязането му е изкуство, но процесът е много прост с обикновени съставки. Аз харесвам простата храна, добре сготвена и отлично поднесена.
Вие никога няма да получите три звезди "Мишлен".
Никога. Аз няма да спечеля дори една звезда "Мишлен". Обичам да работя в ресторанта, заобиколен от добър екип. Аз не готвя за награди, а за моите клиенти. Без тях нямаше да имам работа. Единствената ми цел е те да са щастливи. Не бих искал да готвя в суперлуксозен ресторант, където напрежението е неимоверно.
В момента вие живеете в Банкок?
Да, базиран съм в Банкок, но всъщност живея в самолетите, защото пътувам много по света. Домът ми е в Канада. За жалост, рядко се връщам там. Бях в Прага, в Близкия изток, в Азия, в България.
Кое е любимото ви тайландско ястие? Може би шишчетата сатай, защото са на скара?
Любимата ми тайландска гозба е Сом там – салата от зелена папая. Тя е много твърда, но има изключителна текстура. Сушени скариди, домати, лайм, чеснов сос, люти чушки, риба, суров тайландски патладжан, фъстъци…
И никакво месо?
Много обичам и свинско шкембе. Но вие ме попитахте за най-любимото ми ястие. Обожавам глазирано свинско шкембе с мускатово орехче, с варени яйца, обаче салатата от папая винаги ми напомня за слънцето особено когато е много люта.
Опитвали ли сте българска кухня?
Когато работех в Лондон, в персонала ми имаше много българи. Те бяха добри готвачи и съм опитвал българска кухня, но честно казано, се сещам за унгарски гулаш, но не и за националното ястие на България.
Може би сте яли кебапче – смляно месо с кимион? Или шопска салата?
Да, шопска салата съм ял!
Когато пътувате по света изпитвате ли любопитство към местните кухни?
Разбира се! Не мога да се нарека глобалист, но аз обичам да проучвам различните култури. Да се потапям в тях. Когато съм в Тайланд, ходя да ям само на места, където ходят местните хора. Не харесвам ресторантите, пълни с туристи. Интересувам се как точно приготвят дадено блюдо. Чрез храната се потапям в културата на един народ. Обичам паста и италианска кухня, латиноамериканска – също. Харесвам американското барбекю.
Как се отразява на работата ви фактът, че веганите и вегетарианците се увеличават – в Америка, в Европа. А и в Азия – милиони хора там са будисти и не ядат месо?
Да, но хората от 10 милиона години пекат на огън месо. Те имат нужда от протеини. Ако са пълни вегани, няма как да си ги набавят. Според мен трябва да има баланс: месо, зеленчуци, пилета, риба. Ако в ресторанта ми влезе веган или вегетарианец, ще дам всичко от себе си, за да е доволен. Защото клиентът е цар.
Какво мислите за кравите, които в Япония поят с бира и ги масажират за по-добро качество на месото?
Това е истинска история. Но си има разумно обяснение. Ако погледнете японските крави, те са огромни. Движат се трудно. Имат артрит. Но са животни и трябва да ходят. Затова им правят масаж. А защо ги поят с бира? Понеже времето понякога е много горещо и те не само се разхлаждат с бира, ами тя подпомага храносмилането им. Така по-бързо огладняват, съответно ядат повече и трупат месо. А масажите със саке правят козината им лъскава. Така изглеждат по-добре. Когато даваш една торба долари на стек от такава крава, искаш да бъде красива.
Пържола от красива крава… само посланик на говеждото, какъвто е Джон Кадю, би могъл да сътвори подобно словосъчетание!
Кореспондентът на "Покана за пътуване" в Испания Бойка Велинова този път ни отвежда чак до Южна Америка, за да ни разкаже как празнуват Великден в Гватемала и Бразилия. Тя не умее да стои в зоната на комфорта и да обуздава любопитството си към живота, затова си причинява дълги пътешествия из целия свят, които след това споделя с удоволствие. Посетила..
Това е каузата на Диляна Денева, консултант по достъпна среда с международен опит. Завършила е психология в британския университет The Open University . Между 2013 г. и 2018 г. работи като координатор на различни проекти, свързани с достъпността и социалното включване на хората с увреждания в европейската неправителствена организация European..
В предаването "Време за наука" по традиция търсим смисъла зад научните открития, които променят начина, по който възприемаме себе си и света. Един от повтарящите се принципи, който учените все по-често потвърждават, е т.нар. закон "Колкото повече, толкова повече" – особено що се отнася до човешкия мозък. Колкото по-дълбоко навлизаме в невронауките,..
Надежда Маркова е студентка в магистърската програма по квантова информатика на Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Заедно с това е и носител на награда със стипендия на името на акад. Георги Наджаков за 2024 г., която Фондация Еврика връчва за постижения в овладяването на знания в областта на физиката. Доскоро са я интересували..
Художничката Петя Илиева толкова много пътува по света и на толкова необичайни места я отвежда неутолимото ѝ любопитство, че мине не мине време и гостува в Покана за пътуване с някоя интересна история. Неотдавна тя представи платната си в Мароко, но не се е задоволила да стои само в галерията с нейните картини в типично български стил, ами се е..
Драматичният театър "Гео Милев" в Стара Загора обяви създаването на нов театрален фестивал в града. Той се нарича "Нови открити сцени +" и първото му..
Във всеки израз на идентичност и свобода човек може да открие парченце бунт. Ако иска да отвори очите и ушите си за него, разбира се. Да вземем например..
В деня, в който Общото събрание на съдиите във Върховния административен съд ще обсъжда ограничаването или yтвъpждаването на пpaвoтo нa гpaждaнитe нa..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg