Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Приключението „Круиз“ – от първа ръка

В „Покана за пътуване“ на 23 февруари 2020: Виното на барон Ротдшилд се ражда в Израел, салата от папая по тайландски – любимата на шеф Джон Кадю

4
Анджело Капуро при представянето на круизите в София

Спомняте ли си какво пише Тери Пратчет в „Шапка пълна с небе“? Ако ви е убягнало, ще ви го припомня: „Защо си тръгваш? За да може да се завърнеш. За да може да видиш мястото, откъдето си дошъл, с нови очи и още цветове. И хората там също те виждат различно. Да се завърнеш, откъдето си започнал, не е същото като никога да не си си тръгвал.“ Е, ние от „Покана за пътуване“ определено сме по тръгването. И по завръщането от питателни пътешествия – също. 

Ако се чудите защо използвах това определение за пътешествията, ще ви заинтригувам с няколко „въдички“ – синьо сирене от бадеми, сладолед от нахут, кюфтета от коприва, но… с абсолютно неразличим от оригинала вкус. Във веганските експерименти в Израел ни въвеждат Искра и Феня Декало.

Аз обаче ви предизвиквам да научите повече за приключението „круиз“. Признавам, то много допада на динамичната ми натура. Нощем корабът пътува, а всеки ден си в различен град и дори в друга държава. Затова, когато ми се отдаде случай да разговарям с глобален изпълнителен директор на голяма круизна компания, се чудех дали да го прегърна, или да го съдя за пристрастяване. Анджело Капуро търпеливо понесе моя възторг и отговори на въпроса какво му е различното на круиза, за онези, които никога не са преживявали тази авантюра. За превода помага Теодора Иванова, заместник генерален секретар на Италианската търговска камара в България. Анджело разкри в "Покана за пътуване" неща, за които пасажерите не се и замислят. Оказа се, че шефовете разменят местата си с персонала за един ден и вършат всякаква черна работа. На него му се паднало да чисти и оправя 22 каюти. Първоначално трябвало да научи да казва „Добър ден“ на всеки от езиците на пасажерите. После да възприеме, че светът му е монохромен – само бели чаршафи и инокс. И че в края на деня има болки в гърба.

В разговора става ясно, че англосаксонските пасажери умират да се оплакват, за да изкрънкат някаква отстъпка и допълнителна екстра. А пък пътниците от Япония и Корея тъгуват по националната си храна. Затова, ако са по-голям брой, от круизната компания се стараят поне веднъж седмично да има азиатска кухня. По същите причини за хората от Турция доставят йени ракъ и джезвета за кафе.

Засега внушителните лайнери ще акостират в Истанбул и Пирея, но интересът съм Сочи и Ялта ще ги насочи и към нашите пристанища Варна и Бургас.

Когато кореспондентите на БНР в Израел – Феня и Искра Декало се похвалиха как са ходили на първия в Обетованата земя, фестивал на вегенската кухня, се сетих за поговорката „Поканили ги на гости, за да ги учат на пости“. Но те настояваха, че точно там са се почувствали в „страната на чудесата“ с шкембе чорба от гъби, кюфтета от коприва и синьо сирене от бадеми.

След като сме отдали дължимото на веганите в Израел, показваме почит и към любителите на мръвката. Чували сме за посланици на добра воля, посланици на различни държави, но аз се запознах с… посланик на месото. Работа-мечта за любител на барбекюто и пътешествията. Канадецът Джон Кадю пътува по света, за да слави говеждото. В София бе пристигнал от Банкок, но преди това бе посетил Прага, Близкия изток, Азия… Изобщо, твърди, че живее повече в самолетите, отколкото на земята. 

Тъкмо гост като за „Покана за пътуване“.

Снимките са на Италианска търговска камара в България, Феня и Искра Декало, Магдалена Гигова, посолство на САЩ



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Килимът

В Антигуа "постилат" килими от цветя и пясък

Кореспондентът на "Покана за пътуване" в Испания Бойка Велинова този път ни отвежда чак до Южна Америка, за да ни разкаже как празнуват Великден в Гватемала и Бразилия. Тя не умее да стои в зоната на комфорта и да обуздава любопитството си към живота, затова си причинява дълги пътешествия из целия свят, които след това споделя с удоволствие. Посетила..

публикувано на 01.05.25 в 17:28
Диляна Денева

Как да осигурим среда, в която всеки да бъде включен

Това е каузата на Диляна Денева, консултант по достъпна среда с международен опит. Завършила е психология в британския университет The Open University . Между 2013 г. и 2018 г. работи като координатор на различни проекти, свързани с достъпността и социалното включване на хората с увреждания в европейската неправителствена организация European..

обновено на 01.05.25 в 10:28

Когато тялото говори: сигналите на вагусния нерв

В предаването "Време за наука" по традиция търсим смисъла зад научните открития, които променят начина, по който възприемаме себе си и света. Един от повтарящите се принципи, който учените все по-често потвърждават, е т.нар. закон "Колкото повече, толкова повече" – особено що се отнася до човешкия мозък. Колкото по-дълбоко навлизаме в невронауките,..

обновено на 29.04.25 в 12:54
Григор Цанков - изпълнителен директор на

Еврика! Успешни българи: Надежда Маркова

Надежда Маркова е студентка в магистърската програма по квантова информатика на Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Заедно с това е и носител на награда със стипендия на името на акад. Георги Наджаков за 2024 г., която Фондация Еврика връчва за постижения в овладяването на знания в областта на физиката.  Доскоро са я интересували..

публикувано на 28.04.25 в 17:00

Художничката Петя Илиева в най-луксозния и най-бедняшкия марокански хамам

Художничката Петя Илиева толкова много пътува по света и на толкова необичайни места я отвежда неутолимото ѝ любопитство, че мине не мине време и гостува в Покана за пътуване с някоя интересна история. Неотдавна тя представи платната си в Мароко, но не се е задоволила да стои само в галерията с нейните картини в типично български стил, ами се е..

публикувано на 27.04.25 в 10:35