Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виното е изкуство, и наука, и майсторлък

Местните сортове са ключът към успеха на международните пазари

Снимка: БГНЕС

В най-винения ден на годината – за виното, за винената индустрия на България и за удоволствието от празника Трифон Зарезан. За изкуството да се прави вино разказват виненият експерт Емил Коралов и производителят Никола Зикатанов от Мелник, гости в "Нашият ден".

Виното е изкуство, и наука, и майсторлък

"Виното е нещо много сложно. Да се направи, да се продаде... Последното е майсторлък, защото има много вино по целия свят. Неслучайно винарите казват, че най-хубавото вино е продаденото."  – казва Емил Коралов, издател, организатор на различни прояви, свързани с културата на виното. 

За да стане хубаво вино, гроздето трябва да се мъчи. "Така е. Най-добрите вина в света идват от лозета, които са на не най-благоприятно изглеждащи на пръв поглед места."

Коралов цитира актуалните статистики за производството на вино в България от последните 3 години, като акцентира, че броят на винопроизводителите е нараснал до 282 – официално регистрирани. Реално действащите изби са не повече от 120. Но първо да вземеш лиценз. В другите страни субсидиите не са преки, а завоалирани и скрити. Нещо, което тука никой няма да направи, а трябва. Секторът няма да умре без субсидии, но ще продължи да се мъчи и българското вино трудно ще заеме мястото, което му се полага на световната сцена. 

Емил КораловВиненият туризъм се развива бавно, но все пак в правилна посока, смята експертът. Практиката в света показва, че все повече продажби стават на място.

"Сега вината са абсолютно в модерния тренд, световен, а българските вина стават все по-добри", – категоричен е Коралов.

Работим за възстановяване на българските сортове лозя. – подчертава винопроизводителят от Мелник Никола Зикатанов. Той произхожда от такъв род. Решава да направи лозе, с помощта на европейска програма прави винарна и сега има семейна фирма с 300 дка лозя.

"Една страна обикновено става известна по света с уникални предложения. Ние не бихме могли да се съревноваваме на други писти освен на пистата за евтино вино, ако произвеждаме само шардоне или мерло, или каберне... Когато можем да извадим на световния пазар мавруд, широка мелнишка и нейни деца - уникални сортове, тогава вече имаме едно друго предимство и се измества конкуренцията от пистата на ниските цени

Никола Зикатанов смята, че на българския винопроизводител му е трудно – той се мъчи. "Дано в момента, в който българският винопроизводител докаже, че може да се развива без субсидии и без държавна помощ, да не умре..." 

И Коралов и Зикатанов са единодушни, че местните сортове са ключът към успеха на международните пазари. Световните пазари са преситени от някои сортове, най-вече френските. Най-уникалното е сортът. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мозъчни донори

В редакция "Хумор и сатира" акъл имаме много и щедро го раздаваме, не ни се свиди. Огледаме се, видим област, където явно се нуждаят от акъл и веднага ставаме мозъчни донори, така да се каже.  За съжаление често пъти акълът ни се отхвърля, не влиза в работа, което си личи навсякъде у нас. Това обаче не ни разколебава, продължаваме да раздаваме в..

публикувано на 25.11.24 в 15:15
Мина Киркова и Михаил Мишев

Между страха и истината – или къде е Дявола?

Как достъпът до точна и проверена информация влияе на социалното приобщаване и благосъстояние? Може ли да бъде причина за маргинализация и как фалшивите, подвеждащи и изфабрикувани новини се разпространяват по различен начини в различните общности?  В "Работилница за журналисти" на АЕЖ - България беше представено ново проучване на..

публикувано на 25.11.24 в 14:06
Илияна Типова

Антон Митов представя: Илияна Типова, журналист от Радио Кърджали

В Деня на патентоване на първата електрическа самобръсначка и първото изкуствено кръвопреливане в света, гост в студиото е Илиана Типова – отличник на випуска на 10-ия майсторски клас по радиожурналистика на БНР. Тя е автор и водещ на предаването за туризъм и хоби на Радио Кърджали "Накъде в неделя". За връзката между Граф Дракула, Хелоуин, гробищата..

публикувано на 25.11.24 в 13:27
Детелина Стаменова, психолог

Въздух, стрес, храна – епигенетичните фактори, предавани през поколенията

Епигенетиката изучава изменения в гените, които не се дължат на промени в ДНК последователността. Тези промени могат да бъдат предизвикани от външни фактори – въздух, стрес, хранене, и в някои случаи се предават на следващите поколения. За епигенетичните фактори и тяхното овладяване в изпълненото със стрес ежедневие в "Terra Култура" говори..

публикувано на 25.11.24 в 13:12
Саша Безуханова

Саша Безуханова: Икономиката на бъдещето ще бъде зелена, освен дигитална

От 2 декември всеки понеделник между 8:30 ч. и 9 ч. в ефира на "Нашият ден" ще гостуват български иноватори със зелена бизнес ориентация. Поводът е първото национално проучване на Move.bg "Зелени решения от България 2024" . За "зелените решения" в бизнеса и данните от проучването в предаването разговаряме със Саша Безуханова –..

публикувано на 25.11.24 в 11:44