Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Рождественски традиции по италиански

БНР Новини
Фигурките от рождественските ясли са неизменна част от коледния дух в Италия
Снимка: Pexels

Точно преди година Ви запознахме с любимите празнични ястия на италианците: паста рагу и сладкиш, който в Италия наричат английска супа. Сладкишът има дълга биография. Споменава се в рецепта от 1654 г., която препоръчва резен хляб да се сложи в чиния и да се напои хубаво с шери. Добавят се разбита сметана, плодове, захаросани лимонови и портокалови корички. В Обединеното кралство го наричат трайфъл, идва от френското trofel. Означава нещо малко или „дреболия“. Добива популярност в много страни, където се допълва съобразно местните продукти и вкус: добавят се желе, вино, ванилов крем, целувки за украса.. Креолският му вариант е от различни парчета сладкиши, напоени с ром, червено вино или плодов сок. В Шотландия го наричат whimwham. В Италия десертът става известен като „английска супа“, защото се сервира в голяма купа с черпак.
Какво рождественско кулинарно приключение в Италия можем да направим този път? Да открием още тайни от традициите и обичаите там. И какво 2018-та година донесе на Н. Пр. г-н Стефано Балди – извънреден и пълномощен посланик на Република Италия в София.






У нас се срещаме с уговорката „да се видим на кафе“. В Италия имат хубаво кафе, но се уговарят за друго питие. Какво е то? И още за понятието „италианска марка за гостоприемство“ разказва Теодора Иванова.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мартин Ралчев

Младият изобретател Мартин Ралчев – практически решения на сложни научни въпроси

Да си млад учен в България е изключително вълнуващо и интересно, още повече когато има достъп да върши онова, което обича, без да го чувства като "работа". От близо 10 години Мартин Ралчев е в БАН, което му дава достъп до модерни лаборатории и технологии, както и до възможности за разработването на нови технологии и патенти, и до академично..

публикувано на 22.03.25 в 15:05

Съвременната индийка е многоръка като Шива

Главен асистент Силвия Георгиева от Университета за национално и световно стопанство, катедра "Предприемачество", неотдавна гостува в "Покана за пътуване" с разказ за индийския щат Гуджарат. Главен асистент от УНСС пее български песни на индийска сватба Тя е била поканена да преподава в университет в най-големия град Ахмедабад. И дори е..

публикувано на 21.03.25 в 10:08
Свилен Класанов

Хляб от Еремия

Дерменджията Свилен Класанов се заселва в кюстендилското село Еремия в търсене на спокойствието, естественото състояние на нещата и загубената връзка с традицията. Освен че намира всичко търсено, Свилен Класанов успява да го предаде и на онези, попаднали в Еремия, пред нощвите или пред старата селска пещ на майстора. От пръстта на полето до..

публикувано на 21.03.25 в 08:10
Катедралата на Валенсия, където се съхранява Светия Граал

Бойка Велинова: В Аликанте са измислили тапасите

Бойка Велинова е дигитален номад, полиглот, кулинарен авантюрист и ценител на бавното живеене. Посетила е 123 държави на 6 континента, а резултатът е повече от 600 пътеписа, кулинарни статии и фоторепортажи, участия в телевизионни и радиопредавания. През последните години тя и съпругът и Стоян живеят в Андалусия, но използват Испания като уютен базов..

публикувано на 19.03.25 в 09:45

Бедността и ниският социален статус – най-честа причина за отделяне на децата от родителите

Мащабно изследване на коалиция "Детство 2025" разкрива кои деца попадат в алтернативни грижи и какви са основните причини за тяхната раздяла с родителите. Проучването беше представено в предаването "Другият до мен" в навечерието на Деня на социалния работник, 18 март, от д-р Галина Маркова – директор на Ноу-хау центъра за алтернативни грижи за деца..

публикувано на 18.03.25 в 17:15